Прокуратурата в Радомир няма да закача кмета Алексиев за продажбата на аспирин в селските магазини, заявиха: Идеите не са наказуеми

Filed under: Радомир |

pl.aleksiev

Кметът на Радомир Пламен Алексиев си отдъхна, след като стана ясно, че прокуратурата няма да го преследва заради идеята му в селските магазини да се продава аспирин.

От районната прокуратура в Радомир съобщиха, че е направен отказ за образуване на досъдебно производство срещу кмета на общината Пламен Алексиев. Както „Вяра” писа, причината за нестандартната идея на градоначалника се крие в загриженост за жителите на малките населени места, в които няма действаща аптека. На свой ред инициативата явно е разгневила председателя на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов, който е сигнализирал директно Главната прокуратура. Професорът смята, че продажбата на лекарства с рецепта от лица, които не са магистър фармацевти, може да се окаже опасна за здравето на хората. Той припомни е препоръките на Комисията за защита на конкуренцията, една от които е хора, които не са магистър-фармацевти, да могат да извършват действия, които не изискват фармацевтични познания при отпускането на лекарствени продукти по лекарско предписание. Според проф. Гетов от становището на КЗК излиза, че едва ли не един човек, който продава на сергия, може да отиде в аптеката и да продава лекарства. По думите му такова нещо не е възприето в страните от Европейския съюз.

Идеята на кмета на Радомир обаче касае само наистина лекарства от първа необхдимост, за които не се изисква рецепта, като аспирин, аналгин, превързочни материали. Че е невинен, е доказала и проверката, направена от Икономическа полиция и Регионалната здравна инспекция, която не е установила продажба на лекарства в търговската мрежа в общината – още едно потвърждение на факта, че става дума само за идея. А тя не е наказуема. Друг въпрос е дали пък Българският фармацевтичен съюз не трябва на свой ред също да се замисли как да бъде решен един сериозен проблем, който касае не само радомирските села. Публична тайна е, че в малките населени места кметовете и кметските наместници периодично събират рецепти и рецептурни книжки от старците и нуждаещите се и пътуват до общинските центрове или Перник, за да закупят нужните им лекарства.

Spread the love