1650 лв. събраха с богоявленския кръст ММА бойците от дупнишкия клуб „Марек”

Filed under: Бизнес,Благоевград,Дупница |

 Смелчаците занесоха парите на Михаил Николов в благоевградското село Покровник и обещаха: Догодина на Йордановден ще направим още по-силна организация, налагаме традицията дарените пари да отиват за нуждаещи се болни хора, а не за банкети

07-06-81-IMAG1008

1650 лв. са събрали по време на обиколките си из града с богоявленския кръст смелчаците от спортния клуб по ММА „Марек” в Дупница, които на Йордановден извадиха светинята от ледените води на река Джерман в града. Вчера момчетата са дарили сумата на спортиста Михаил Николов от благоевградското село Покровник, както обещаха в деня на ритуала.

ММА бойците донесоха снимки в редакцията на „Вяра”, за да докажат, че са направили дарението и да разсеят съмненията, че не са изпълнили ангажимента. Спортистите отново посочиха, че са се организирали за участието в ритуала не защото са расисти, каквито твърдения се прокраднаха в някои от медиите, а заради християнската традиция и с благотворителна цел.

07-06-81-IMAG1009

„Свързахме се с лелята на Михаил и тя ни каза, че ще го намерим в Покровник. Предадохме парите, които събрахме. Тези 1650 лв. ще бъдат похарчени за лечението му. Оказа се, че то няма да може да се осъществи в Германия и до края на месеца Михаил заминава за Австрия”, обясни Георги Онцов. Той дойде в редакцията заедно със съотборниците си Кирил Кирилов, Марио Александров, Стоян Николов, Никола Несторов, Венцислав Иванов, Цветомир и Борислав Георгиев, който успя да извади кръста от водата.

„Ние не сме някакви расисти, които мразят хората от други етноси. В някои вестници се опитаха да ни изкарат расисти, но това е пълна измислица. Сами се организирахме за влизането в реката и догодина смятаме да направим още по-добра организация. Искаме да наложим традицията парите, които се събират при обикалянето с кръста, да се дават за лечение на нуждаещи се хора, а не за банкет в махалата, както правят ромите. Искаме да послужим и за пример на дупничани, които някак си стоят настрани от нещата, които се случват в града. Всеки иска първо някой друг да тръгне да прави нещо и тогава и той да се включи”, каза друг от смелите ММА бойци.

Както писахме, на Богоявление за първи път в Дупница бе прекъсната традицията в реката за кръста да се хвърлят само представители на ромския етнос. Тази година в ледената вода на Джерман навлязоха 20 души от ММА клуба и две момчета с ромски произход. Спортистите от клуба по ММА носеха със себе си български знамена, които развяваха, а преди решаващото гмуркане образуваха жива верига край водата и скандираха: „Българи юнаци, българи юнаци!” В размътилата се при гмурканията вода кръста намери 27-годишният Борислав Георгиев, съвсем близо до който бе едното от ромските момчета, но то не можа да види христовия символ на дъното, за да го вземе. Роми, свикнали на този ден да се чувстват така, сякаш са абонирани за ритуала и кръста, с който припечелват някой лев, възроптаха срещу групата и архиерейския наместник Георги Паликарски. Мъж, който в предишни години неколкократно побеждаваше в борбата за кръста, сипеше клетви по адрес на свещеника. Ромите неоснователно обвиниха архиерейския, че е виновен този път да не се докопат до сребърния кръст. За сметка на това от ММА клуба си спечелиха симпатиите на дупничани, които истински се радваха, че момчетата се включиха в ритуала и намериха кръста.

Снимките:

1 Участниците в богоявленския ритуал с болния Михаил преди да направят дарението на сумата, която ще бъде похарчена за лечението му

2 Групата от дупнишкия клуб по ММА пред дома на болното момче в село Покровник

Spread the love