Фалшиво злато плъзна из Благоевград, бижутерът Наско Новоселски: Търговията замря, влизат клиенти,  оглеждат и не купуват

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

Благородният метал се търгува 53 лв. за грам, най-евтино в цялата страна

12-06-01  nasko novoselski copy

Фалшиво злато плъзна из Благоевград, сигнализираха търговци. При тях често отиват клиенти за поправка на накити и остават неприятно сюрпризирани, че златото е фалшиво. „Истинското злато, особено двадесет и четири каратовото, е много меко и лесно се изтегля на тънко фолио. Начинът  за откриването му е много бърз и лесен”, обяснява търговецът В. Димитров. Според него това е една от причините благороденият метал да се търгува за 53 лв. за грам, като цената била най-ниска в страната.

12-06-01   zlato2 copy

Въпреки това многобройните ателиета по централните улици в града  вчера отвориха врати, обаче почти никой не прекрачваше прага им, за да купува.

„Търговията намаля, влизат клиенти,  оглеждат, интересуват се за цената, но много малко от тях купуват”, коментира търговецът Наско Новоселски. Единствено стари модели бижута могат да се намерят на цени  около  48-50 лв.

”Имам модели, които са от преди няколко години, но тях  никой не ги поглежда. Изобщо търговията така е замряла, че най-вероятно до месеци ще се наложи да закрия ателието”, коментира друг търговец.

Новите модели и особено тези, които идват от Италия, дори на места се предлагат  по  54  лв. за грам, като  търговците обясняват, че отделно се калкулират камъните по накитите.

Цената за изкупуване на стари бижута  е скочила, но не и в съответствие с цената на продаваните нови бижута. Грам старо злато се плаща от търговците около 40 лв.

Снимките:

1  Наско Новоселски обяснява, че продажбите намаляват.

2  Златарските магазини са пусти.

 

Spread the love