МВР шефът Веселин Вучков: Еднакъв почерк свързва убийството на петричкия бизнесмен Орхан Изиров с това на Лудия и останалите 3, които ни разтърсиха за броени дни

Filed under: Искам думата |

 Производствата по петте убийства в страната от последните дни са в начален етап. Във всички тях се забелязва общ почерк. Това заяви в интервю за „Стандарт“ министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

14-09-01

Министър Вучков, в рамките на десетина дни станаха пет показни убийства, извършени с безпрецедентно хладнокръвие – в столицата бяха застреляни двойка строителни предприемачи, после в Пазарджик убиха шефката на кабинета на кмета. Преди броени дни показно бе застрелян Димитър Стоянов, бивш ММА боец, известен с бизнеса си със заложна къща и лихварство, а по същото време в Петрич стана и убийството на местен бизнесмен. Какво се случва с криминогенната обстановка в страната?

– Бих призовал да не се прибързва с окончателни изводи, производствата са едва в начален етап. Случаите са си предизвикателство както пред прокуратурата, която ръководи разследванията, така и пред професионалното ръководство на МВР – и в София, и в областните дирекции. Нека дадем възможност да се проведе всестранно разследване по тези престъпления, за да станат ясни причините за извършването.

– Виждате ли общ почерк в начина, по който са извършени?
– Несъмнено. Механизмът на извършване е еднотипов. Става дума за добре планирани и извършени убийства. Очевидно мотивът на убиеца или убийците трябва да е изключително сериозен, за да подходят към саморазправа по такъв брутален начин.
– Какви са версиите, по които работите за всяко едно от изброените тежки криминални престъпления?
– Продължавам да спазвам принципа да не коментирам работа на наблюдаващи прокурори и разследващи органи по НПК. Предполагам, че те периодично ще споделят информация пред обществеността. Но в същото време нека е ясно, че разследването не може да се води пред публиката. Важно е да осигурим условия разследващите екипи да вършат качествено работа и мисля, че условия са създадени.
– Каква е причината за изострената криминогенна обстановка?
– Зад всяко престъпление се крие някаква конкретна причина, която следва да се установи. Не бива да правим връзки между тях или обобщения. Но знаете ли какво ми прави впечатление през последните дни? Вярно е, че МВР носи основна отговорност за вътрешната сигурност и всички очакват вътрешно министерство да даде окончателни отговори на въпросите какво се крие зад тези престъпни прояви. Но въпросите не може да се насочват само към МВР. Ако става дума за имотни и парични отношения от миналото, които са останали неразрешени, включително и от съдебната система, отговори трябва да дава не само МВР. И да попитам: дали изброените престъпления са прояви на конвенционална престъпност, наричана понякога „битова“, или има елемент на организираност? Отговорът е ясен за всеки.
Но да напомня, че борбата с организираната престъпност от близо две години е основна функция на друга институция извън МВР – ДАНС. Така че и други институции трябва да говорят, не само МВР.
– Мислите ли, че тези убийства по някакъв начин са свързани и с реакция срещу управляващите?
– Не бих казал. Без да познавам детайлите, смятам, че окончателното изясняване на мотивите ще посочи класически отговор. Но не бих искал с изказвания да предрешавам посоките на досъдебните производства.
– С оглед събитията във Франция и Белгия има ли реална заплаха от терористичен акт в България? Какви мерки са взети от МВР, за да не се случи това?
– Информации за реална заплаха не само в МВР, но и в други служби като ДАНС и разузнаването не са постъпвали. Институциите работят в ежедневна координация, международният обмен на информация е засилен. Гранична полиция заслужава похвала за задържането на лицето, което е обект на процедура с европейска заповед за арест към Франция. Гражданите са забелязали, че има засилено униформено присъствие на полиция на аерогари, автогари, жп гари. Критичната инфраструктура също е под засилена охрана. Прави се 100%-ова проверка на вход и изход на турската граница. След терористичните актове във Франция рискове има за всички държави и България не прави изключение. Важно е институциите да си вършат отговорно работата, така както предписват законите. Мисля, че го правят. Гражданите също могат да споделят информация, свързана с терористични заплахи – както в МВР, така и в ДАНС има телефони, които са достъпни чрез сайтовете на институциите.

Снимка: Веселин Вучков

Spread the love