Нагла кражба!: С 4 коня за 7000 лв. изгоряха най-големите животновъди в Говедарци, Димитър Бързанов: Изхранвам цялото семейство със 70 коня и 20 крави, баща ми е в стрес, а парите не стигат

Filed under: Самоков |

67-годишният Христо цял живот е пасъл по 600 животни чисто сам, сега не може да се пенсионира, никога не си е почивал

Криминалистите на полицейския шеф Ивайло Трайков по петите на апашите, синът Бързанов води собствено разследване, има заподозрени, но крие имената

14-01-01  Димитър Бързанов регистриран животновъд от 2009г

Крадци задигнаха 4 коня от стадото на най-крупните животновъди в самоковското село Говедарци – баща и син Христо и Димитър Бързанови. Потърпевшите споделиха, че нанесените щети възлизат на 7000 лв. Първоначално от имота им са били свити 2 коня, а след няколко дни и други 2 били изведени от обора в землището на Говедарци, местността Ивова река-Лакатица. За случая Бързанови са сигнализирали Районната прокуратура и РУП-Самоков. Криминалисти вече са по следите на бандата крадци, казаха от полицейското управление с шеф Ивайло Трайков.

Димитър и Христо гледат стада с коне и крави на 7-8 км над родното си село Говедарци, близо до почти обезлюденото място Ивова река-Лакатица, посока с. Сапарево. Пътят дотам е черен, но един от двамата всеки ден пътува, за да купува храна за тях и лекарства за животните.

14-01-01 Елена Бързанова съпруга на животновъда Димитър Бързанов (2)

Бащата Христо, който цял живот е животновъд, е в стрес от кражбата, но и двамата са реалисти, че никой няма да им върне откраднатото. Любовта към животновъдството на Димитър е от малък, следвал примера на баща си. И досега 67-годишният говедарчанин продължавал да гледа над 70 коня и 20 крави. Цялата фамилия се изхранва от тази дейност. Димитър е семеен, има прекрасна, трудолюбива съпруга Елена и две дечица. Тя се грижела за домакинството и децата, а Димитър за животните заедно с баща си.

Ето какво разказа 41-годишният Димитър Бързанов от с. Говедарци: „Сам започнах да диря конете, но не ги намирам, имам съмнения, че са откраднати от лица, които често виждам около мен в гората по обектите на сеч. Не мога да цитирам имена. Подал съм жалба до РУП-Самоков. През нощта видях оградата на обора разбита и че ми липсват коне.

С животновъдство се занимавам от дете. Сега се препитавам с това. Друга алтернатива в Говедарци няма, освен дърводобив и животновъдство. Моят баща Христо Бързанов, който е на 67 г., цял живот е бил животновъд. Спомням си като дете, че ден и нощ прекарваше дните си в гората и не му оставаше време за почивка. Животът му продължава така до ден днешен. Бил е цял живот сам пастир на 600 животни, а сега не му стига стаж, за да получава пенсия, защото е бил частен пастир. Хората от селото го познават като изключително трудолюбив и услужлив човек. Като дете бях непрекъснато до него, а сега той ми помага. Освен коне отглеждам и 20 крави, телета. Като животновъд съм регистриран от 2009 г. Работя по европейска програма, мярка „Агроекология“ за запазване на изчезващи видове коне. Моите са каракачанска порода. Финансовата помощ, която получавам по програмата, не са достатъчни за отглеждането им. Имал съм и санкции по програмата за пасища. Получавам колкото да преживявам. При кандидатстване по програма един човек трябва само с документацията да се занимава. Пътува се по няколко пъти до София, Самоков, при ветеринарен лекар, куп задължения Ако назнача на работа хора във фермата, няма да мога да им плащам.

14-01-01 Ивайло-Трайков-началник-на-РУП-Самоков

Имам общо 70 коня. Повечето имат паспорти, други не са одобрени. За три от откраднатите ми коне имам паспорти. За четвъртия нямам, понеже той ми беше работен. С него ходех да си изкарвам допълнително по някой лев. Цяло лято съм по полето и събирам сено. Загубата ми е голяма. Само един от откраднатите коне струва около 2000 лв., а общо загубата ми е над 7000 лв. Лятото ползвам конете за пренасяне на багаж на туристи до хижите. Но сега вече и туристите намаляха и много рядко върша тази услуга. Обичам всеки един от конете ми. Направо съм като болен.

Имам прекрасно семейство, две деца. Съпругата ми Елена е неуморно до мен, грижи се за децата ни. Нямам свободно време за семейството ми, защото животните отнемат много време, грижи. Дано хората, които са решили да се препитават от кражби, не посягат повече на моя труд”, сподели Димитър Бързанов.

Снимки:

1. Димитър Бързанов е регистриран животновъд от 2009 г.

2. Елена Бързанова, съпруга на животновъда  Димитър Бързанов

3. Ивайло Трайков

Spread the love