Бобовите култури предотвратяват анемията, шушулките заличават екземи

Filed under: Здраве |

15-12-01

Консумацията на бобови храни може да доведе до газове в червата, но това не бива да е причина за избягването им. Препоръчителната консумация е около три чаши седмично. Колкото повече ядем, толкова по-малко изпитваме проблеми със стомаха, споделят експертите.

Тези култури са с богато съдържание на фибри, които създават усещането за ситост. Макар според препоръките за здравословно хранене жените да трябва да консумират около 25 г фибри дневно, повечето приемат приблизително между 12 и 14 г.
Количеството от половин чаша варива съдържа почти 10 г фибри. Фибрите от тях не могат да се разградят, което означава, че готвенето няма да им навреди особено. Фибрите се съдържат както в обвивката, така и в месестата им част.
Повечето бобови култури са и с нисък гликемичен индекс – стойност, която се отнася към степента, в която храните влияят на нивата на кръвната захар. Заради фибрите и протеините в тях те се абсорбират по-бавно за по-дълъг период от време. По този начин нивата на кръвната захар остават стабилни, което спомага за предотвратяване развитието на диабет.

Дефицитът на желязо може да доведе до развитието на анемия – състояние, при което в организма има по-малко количество червени кръвни клетки от обикновеното. Бобовите култури са с богато съдържание и на желязо. Количеството от половин чаша сварена леща например съдържа 3,3 мг от него.

За усвояването му е препоръчително бобовите култури да се консумират с храни, богати на витамин C – например домати и чушки.

Бобовите шушулки се включват в състава на различни билкови смеси, използвани като допълнително лечение при подагра, ревматизъм, бъбречнокаменна болест, възпаление на пикочния мехур, стомашната лигавица и др. Прахът от изсушени шушулки се посипва на болните места по кожата (пресни изгаряния, екземи и рани). Когато към пчелен мед се прибави този прах (колкото поеме), се получава смес, с която се церят циреи и други кожни увреждания.

Начин на употреба: Като отвара – 3 супени лъжици ситно нарязани шушулки се варят 10 мин в 500 мл вода. Пие се по 1 чаша 4 пъти дневно преди ядене.

 

Настойка от бобови шушулки. Взимат се 2-3 с.л. изсушени и смлени бобови шушулки, които се заливат в термос с 2 чаши вряла вода и се оставят да престоят 6 ч. Настойката се пие 3 пъти на ден, 20-40 мин преди ядене.

В българската народна медицина се употребява счукано на прах печено бобено семе за посипване при различни екземи.

 

 

 

Spread the love