ВиК шефът на Дупница Илия Илиев: Правим мини ВЕЦ при резервоарите на Дренски рид за 50 000 евро до средата на годината

Filed under: Общество |

Не сме виновни за спукания водомер на Гергана Банева от Бистрица, аварията е възникнала, защото тя не е зазимила водомерната шахта, каза управителят на водното дружество

В края на тримесечието бяхме с около 10 000 печалба, в дружеството работят 97 души, според мен оптималният брой е около 90 човека

 

15-11-01 ILIA IVANOV

 “ВиК – Дупница оказа пълно съдействие на Гергана Банева от с. Бистрица, която беше допуснала замръзване на водомера. Госпожата не е зазимила водомерната шахта, което като абонат на дружеството е задължена да направи съгласно Общите условия за предоставяне на ВиК услуги на потребители на „Водоснабдяване и канализация – Дупница” ЕООД и Наредба №4 на МРРБ. След като шахтата не е зазимена, при повреждане на водомерите поради замръзване ремонтът или смяната им се извършва от оператора за сметка на потребителя. Г-жа Банева неоснователно твърди, че ние имаме вина за аварията”. Това заяви управителят на ВиК – Дупница Илия Илиев в отговор на публикацията на в. „Вяра” от 12 януари (понеделник), в която нашата читателка Банева се беше оплакала от действията на ВиК – Дупница. Във връзка с материала със заглавие „Гергана Банева от Бистрица: 6 души 4 дни стояхме без вода заради немарливостта на ВиК. В дружеството действат неадекватно, на сайта си са написали телефонен номер на аварийна група, във ВиК няма такъв номер, няма такава група. Заради проблем на водохващането и замръзване на тръби, които висят над реката и всяка година се пукат, защото са така направени, гръмна водомерът ни, смяната му струваше 120 лв.” шефът на общинското дружество заяви, че от ВиК са действали професионално. „На тази жена беше оказано всевъзможно съдействие. Няколко пъти пращах работници, които се занимаваха с проблема. Най-напред хората отидоха на място, за да се види каква е причината за липсата на вода. Те установиха, че проблемът не е при нас, а замръзването е някъде вътре в къщата и е нямало как да установят къде точно. След като времето се затопли малко и беше станало ясно, че водомерът е замръзнал, отново на място отидоха хора от ВиК. Те са спрели крана преди водомера, за да не изтича напразно водата.  Работниците са действали съгласно Общите условия и изискванията на Наредба 4, които са публикувани на сайта на дружеството. Въпреки че не е наше задължение, бях казал на работниците да окажат максимално съдействие от човешка гледна точка. Те са казали на госпожата, че складът на ВиК в събота не е отворен и за да стане веднага, трябва да си закупи водомер и ще го подменят. Проблемът в случая беше извън ВиК мрежата, която поддържаме ние, във водомера на къщата. При това положение ние не сме длъжни да сменяме водомера. Наше задължение е след смяната му да поставим пломба, за което абонатът подава заявление. В случая госпожата не е изпълнила ангажимента си като абонат на ВиК”, категоричен бе управителят. На въпроса имат ли връзка замръзванията на водохващането и водопровода над реката в Бистрица със замръзването на водомера на Гергана Банева, Илия Илиев отговори отрицателно. „Няма как да няма замръзвания при минус 20 градуса, но аварията беше отстранена веднага. Сигналът беше получен към 7 часа и до 11 водоподаването беше възстановено.” За проблемите на ВиК оператора и предстоящото в дружеството разговаряме с Илия Илиев.

15-11-01  IILIA ILIEV

-Г-н Илиев, хората в града продължават да се питат защо дружеството, което е монополист, е на загуба?

-ВиК не е на загуба. Истината е, че може да сме били с минимална печалба, но не и на загуба.

-Каква е печалбата за миналата година?

-Годината все още не е приключила счетоводно и още нямаме резултатите, но в края на тримесечието бяхме с около 10 000 печалба, а последните три месеца са едни от най-силните за ВиК сектора. От 2010 г. не сме вдигали цената на водата. Ние имаме една от най-евтините води в България, на трето място сме в страната по ниска цена на водата. Тя се запазва една и съща, въпреки че всичко поскъпва. Всичко скача – горива, енергия, материалите, които са необходими за услугите, които извършваме.

Ще има ли промени в числеността на персонала във ВиК. Хора от дружеството се оплакват, че работниците са малко и трудно смогват да се справят с постоянните аварии, замисляте ли нови назначения, или ще се наложат съкращения?

-В дружеството по-скоро тече оптимизация на персонала. Когато в края на 2012 г. станах управител, в дружеството работеха 108 души, а сега са 97. Тази година предстои да се пенсионират още няколко човека, като след това ще има ново щатно разписание и при всички положения числеността ще падне. Оптималният брой според мен е около 90 човека.

-Какво предстои по отношение на подобряването на материално-техническата база?

15-11-01 ГЕРГАНА БАНЕВА P1320938

-С цел икономия на ел. енергия на пречиствателната станция за отпадни води в с. Джерман ще закупим една машина – въздуходувка. Цената й е от порядъка на 35-36 000 лв. С осигуряването на тази машина ще намалим разходите в пречиствателната станция. Сега имаме огромни разходи. За ток харчим 40 000 лв., като 34 000 от тях са в пречиствателната станция. След като купим машината, ще направим икономия от порядъка на 70 000 киловата месечно. В момента сме на фаза „провеждане на процедура” за доставката на машината.

Предстои ни и изграждането първоначално на един мини ВЕЦ при резервоарите на Дренски рид. Имам и подкрепата на голяма част от Общинския съвет като принципал за това начинание. Инвестицията е за около 50 000 евро от собствени средства. В момента се правят предпроектните проучвания. Строителството ще започне вероятно през пролетта. Надявам се в средата на годината да имаме работеща мини ВЕЦ. Инвестицията се покрива за около 3 години, след което има само приходи, защото няма нужда от обслужващ персонал. Това е една турбина на водопровода, която се изгражда за около месец. След това при финансова възможност ще изградим още един.

15-11-01 6

Извадили сме и разрешителни за подмяна на съществуващ водопровод по улиците ”Неофит Рилски”, „Цар Иван Асен” и „Гео Милев”. Това са къси отсечки от порядъка на 200-300 м с висока концентрация на аварии. Не е приятно както за хората, живеещи там, така и за нас заради големите разходи при отстраняването на многобройните аварии. Веднага след като позволява времето, започваме.

Преди няколко дни наш читател сигнализира за образувал се леден стълб от теч на водопроводна тръба под Черния мост в Дупница. Бившият служител в ТЕЦ „Бобов дол” твърди, че този теч е от 15 години, но от дружеството не му обръщат внимание. Ще бъде ли решен този проблем?

Прочетох за това във вестника и веднага на следващия ден изпратих хора за проверка на място. Действително там има леден стълб. Образувал се е в последните дни от големите студове. Вероятно има малка дупчица, от която изтича вода, и се е заледило. Не можахме да установим с точност, защото всичко е замръзнало, нямаше възможност да се направи нещо по въпроса. При първа възможност ще отстраним теча.

 

Снимки:

1 и 4 Илия Иванов сигнализира за ледения стълб, образувал се от пробита тръба под Черния мост.

2 Илия Илиев

3 Гергана Банева

 

 

 

Spread the love