Перничани питат:  Защо главният счетоводител Славка Кирилова и Росен Симеонов излетяха от милионерската фирма „Софурбан”-Перник

Filed under: Актуално от днес,Перник |

 

Откъде акумулира 7 млн. са супер модерна преса и кой урежда да редят плочки със съмнително качество из цяла България

Управителят Георги Манолков се похвали пред „Вяра”: Имаме толкова голяма печалба, че даже не мога да повярвам и мисля, че това не е нормално

16-03-01  DSC00718 copy

„Защо предприятието на милионерите край Перник „Софурбан” се раздели с главния си счетоводител Слава Кирилова, която е един от най-големите професионалисти в миньорския град и върху името си не е лепнала нито едно петно? С този въпрос звъняха в редакцията на „Вяра” десетки перничани, които още искат да знаят за какво става въпрос – престъпна небрежност, чудовищни корупционни схеми или саботаж. Колко проверки са направени на кариерата, от която добиват инертни материали? Тя прилича на лунен пейзаж”, заявиха перничани в редакцията и добавиха: „Факт е, че счетоводителката вече не е добре и има нещо като страхова невроза, но каква точно е диагнозата, ние не знаем. Защо си замина и Росен Симеонов?”

16-03-01  Милена Якимова и главната счетоводителка на фирмата Лили Баналска.

Новият счетоводител на „Софурбан” е Лили Баналска. Отговорите нека да даде управителят Георги Манолков. Той не е от Перник, коренът му е от Искърското дефиле, роден е в село Реброво, Луково, малко преди Своге, живее в София.

16-03-01  DSC00709

Както „Вяра” писа, предприятието застила с плочки и бордюри всички области и градове на България. Хората са пропищели, защото качествена и стойностна настилка от мрамор се заменя с бетонни продукти, забъркани от някакви смески и с неясно качество. Когато това се съчетае с некачественото изпълнение, което е стандарт за България, се получава потресаващата обстановка на пернишкия и дупнишкия площад. Факт е, че настилката не издържа дълго, а когато хората стъпят върху плочките, обувките им се пълнят с вода. Заводът обаче е затрупан с поръчки, което го прави едно от най-стабилните предприятия по време на кризата у нас.

16-03-01DSC00703 copy

„Имаме толкова голяма печалба, че не мога да повярвам и даже мисля, че това не е нормално”, призна преди около 2 месеца Георги Манолков, който отвори вратите на предприятието пред „Вяра”, за да покаже, че в двора му се съхраняват красивите мраморни плочки от площада в Перник. Той обаче скри точните параметри на печалбите на фирмата. Това може да бъде установено чрез справка в Търговския регистър. Факт е, че само оборудването на фирмата надхвърля 7 млн. лв. Манолков призна още: „За всички тези години от разкриването на предприятието съм уволнил само един човек. Това е Росен Симеонов. Заплатата му беше 2600 лв., но много го мързеше и не вършеше работа”. Той призна още: „Имаме и много частни клиенти. Изградили сме няколко логистични центъра. За обществените поръчки е страшно – печелят ги големите фирми. Идват при нас с думите: „Аз съм взел обекта на ниска цена, искам и вие да ми дадете продукцията на ниска цена”. Това ни удря леко по рентабилност, по печалба и по всичко. Нашата продукция варира от 11 до 18 лв. на кв. м. Произвеждаме различни по цвят павета, тротоарни плочки и бордюри. Целият производствен цикъл е автоматизиран, но имаме доста обслужващ персонал, като мотокаристи, фандромисти. 2014 години е една от най-силните за нашата фирма, но и това не е естествено. Не може неща, които трябваше да бъдат свършени за 2 години, да се вършат за една. Смятам, че това рефлектира и на качеството по обектите. Обектът например в Перник е огромен и не може да се свърши за кратък срок”, каза Манолков.

16-03-01  DSC00728 copy 16-03-01  DSC00779 copy

„Установихме базата в Перник заради кариерата с инертни материали, намираща се наблизо. С основната фирма строител „Галчев инженеринг” нямаме никакви проблеми. Имаме договорни отношения. В строителните дейности има строител, има проектантски надзор.

От друга стана, 2014-а беше много трудна година заради многото дъждове. В момента имаме обекти в Кубрат и „Даскалово”. Там е страшно, всичко е подгизнало. Не зная колко литри вода са се изсипали там, но въпреки това може да се полага тази настилка. Тя може да се монтира и при отрицателни температури. Високото качество е гарантирано от супер технологично оборудване на водещата немска фирма „Омак” – преса с натиск от над 1000 тона и електронен кантар за дозиране на съставните елементи за 7 млн. лв. Ако нещо не е наред в пропорциите, пресата блокира, изключва се сама”, разкри Манолков.

Усмихнат до ушите, на мотокар се носеше Манол Манолов. „От шест години все това правя и не ми омръзва, защото заплатата идва навреме, не падам под 1000 лв. и съм доволен от живота и шефа”, обясни с настроение Манолов.

От ръководството на „Софурбан” си запазват правото на отговор. Те не бяха открити на служебните им телефони за коментар.

Снимките:

1 Управителят Георги Манолков се похвали пред „Вяра”: Имаме толкова голяма печалба, че даже не мога да повярвам и мисля, че това не е нормално

2 Милена Якимова и главната счетоводителка на фирмата Лили Баналска.

3 Ако нещо не е наред в пропорциите, пресата блокира, изключва се сама”, разкри Манолков.

4 Георги Манолков

5 и 6  Лунен пейзаж от площада в Перник.  

Spread the love