РИА „Новости”: „Газпром“ няма да строи за своя сметка газопровод за „пиявици“ и „готованци“

Filed under: Свят |

 България изгуби шанса си за енергийна независимост от крадливо настроения Киев, коментира агенцията

18-20-01-Ujen potok-2

България не може да се успокои. Газовият проект с нейно участие „Южен поток” потъна в забрава, а тя продължава – „Южен поток”, та „Южен поток”… Можем да разберем момчетата в София. Изгубиха добри пари, перспективи и добросъседските си отношения с Москва. Изгубиха и шанса си за енергийна независимост от крадливо настроения Киев. Независимо колкото повтарят обаче, „Южен поток” няма да се върне, коментира РИА „Новости”. Да, имаше и други времена – помагахме, делихме, търпяхме. Но сега се стопи и последната надежда. Така че изглежда сериозните изявления на българите могат да бъдат приемани единствено като блъф, отбелязват експерти. Още повече, че в последните изявления на българските власти за желанието им все пак да изградят „Южен поток” отново присъства ключовата фраза „при пълно съответствие с европейското законодателство”. Тоест в съответствие с прословутия Трети енергиен пакет. Но именно той се превърна в препъникамъка в спора за статута на газопровода. Да не би в София да са пропуснали нещо? Не са знаели? Не е ли ясно, че „Газпром” няма да строи за своя сметка газопровод за „пиявици” и „готованци”, се казва в коментара на руската медия.

„Южен поток България“ продължава да работи. Това съобщи пък изпълнителният директор на проекта Димитър Гогов. Единствената цел на екипа и ръководството е да бъдат остойностени вложените средства в проекта. Практически „Южен поток“ не се строи, защото не е започнало реалното строителство, но се извършват работи, които да доведат до окончателно получаване на разрешение за строителство, уточни Гогов.

Въпреки че проектът е прекратен на политическо ниво, има процедури, които не могат да бъдат спрени. Това е изкупуване на сервитутни права, започнати процедури от 37 общини. В момента екипът работи по тези въпроси, обясни Гогов. Проектът ще се строи, докато двамата акционери вземат решение, че минават към друг етап от развитието на „Южен поток“.

Припомняме, че на 1 декември миналата година руският президент Владимир Путин обяви край на „Южен поток“, но според българските власти и досега Москва официално не е потвърдила пред нас това решение. За сметка на това Кремъл го направи пред Брюксел. Строежът на газопровода е в стратегията за развитие на енергетиката на второто правителство на Бойко Борисов. А „Южен поток България“ за момента е компания, в която се въртят милиони – ето точно как. През миналата година са дадени 2,859 млн. лева за заплати и 142 хил. лева за осигуровки. За сравнение през 2012 година са дадени 3,012 млн. лева, т.е. повече, докато са внесени 84 хил. лева осигуровки – т.е. по-малко.

 

 

Снимка: Според изпълнителния директор на проекта Димитър Гогов „Южен поток България“ продължава да работи.

 

Spread the love