Хиляди се простиха с бившата кметица Росица Янакиева в Перник, колежката й от АБВ Геновева Куличкова припадна на поклонението, Първанов: Омразата на хората я срина

Filed under: Актуално от днес,Перник |

Пред ковчега се поклониха кметът Иван Иванов, Ангел Найденов, Мая Манолова, Цецка Цачева, посланици, граждани и роднини

21-06-01  Цецка Цачева  , Церовска, Иванов

Съпартийка на Росица Янакиева от АБВ-Перник припадна на погребението й, след като й е прилошало в залата за поклонение. Две линейки пристигнаха за минути на мястото и санитари я изнесоха през задния вход на Двореца на културата на носилка. Припадналата е Геновева Куличкова от АБВ-Перник. Двете с Янакиева са работили заедно.

21-06-01  опашка пред Двореца

Хиляди политици, граждани на Перник, общественици и приятели си казаха „сбогом“ с бившата кметица на града и зам.-председателка на 43-тото народно събрание от АБВ Росица Янакиева. Поклонението започна в 11 ч. вчера в Двореца на културата в Перник. Да отдадат почит, дойдоха много представители на всички политически сили. Пред ковчега се поклониха бившият президент и лидер на АБВ Георги Първанов, председателката на НС Цецка Цачева, кметът Иван Иванов, депутати, кметове и граждани.

21-06-01 eva

Росица Янакиева почина през нощта в неделя срещу понеделник от спукана аневризма в мозъка. Близо три часа продължи вчера поклонението пред тленните останки на Росица Янакиева. Хиляди не само перничани, а и пристигнали от цялата страна граждани, за да кажат своето последно сбогом, дойдоха да я изпратят в последния й земен път. Фоайето на Двореца на културата, където бе поставен ковчегът с тялото на Янакиева, се оказа тясно, за да побере всички, дошли да й кажат своето сбогом, да прошепнат, че няма да бъде забравена тази магнетична, витална личност. Няма да бъде забравена жената с най-искрената и широка усмивка, „нашата Роси”, както я наричаха през сълзи перничани.

21-06-01   геновева носилка

Да отдадат почит на политика, управленеца и човека Росица Янакиева, в Перник дойдоха още депутатите Мая Манолова и Ангел Найденов от БСП, пернишките народни представители д-р Вяра Церовска и д-р Валентин Павлов, посланици, представители на различни партии, на неправителствени организации, кметове на общини и малки населени места в цяла Пернишка област.

555555 copy

Пред тленните останки на Росица Янакиева се поклониха и областният управител Ирена Соколова, председателят на Общинския съвет Милан Миланов.
Георги Първанов трудно овладяваше мъката си. «В тези последни дни прочетохме много красиви, силни думи и признания – оценка за Росица Янакиева. Думи – силни и красиви, надявам се искрени, макар и твърде, твърде закъснели. Защото изпращайки я днес, трябва да признаем, че нейното здраве и живот рухна от това свръхнапрежение, от безкрайните вълни на омраза и агресия, които я сринаха отвсякъде. И аз питам защо все така става, че ние признаваме достойнствата на един човек едва тогава, когато си замине. Роси бе една емоционална и дълбоко ранима жена, която можеше да вземе инициативата и да отстоява реализацията й докрай. В политиката Роси беше Желязната лейди, човекът, който изнесе на плещите си промяната на БСП и бе стълб в АБВ. Като политик бе умерена, сдържана, волева, отговорна и последователна, диалогична. Все качества, които са дефицитни в днешно време. Такава ще остане в историята – като един ярък политик, като един силен управленец с достойно държавническо мислене и поведение», каза в прощалното си слово Георги Първанов.
Председателката на Народното събрание Цецка Цачева заяви: «Тя оставя диря на политик, ангажиран с проблемите на местната власт, направила всичко възможно за своя роден град – Перник. За нас, жените в политиката, Роси бе пример за това как трябва да се отстояват позиции, как трябва да търсим диалога, възможното решение, отстоявайки идейните си позици, запазвайки идентичността на политическата сила, която представляваме. Тя беше толкова горда и щастлива със своята внучка Росита. Тя се радваше на живота, тя го живееше на пълни обороти, раздавайки знания, опит и пример за ноези, които я следват».

Съболезнователни адреси, венци и цветя изпратиха президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов, политически партии, както и много общини от страната. Съболезнователен адрес и цветя имаше и от президента на Фондацията на европейските карнавални градове Хенри ван дер Кроон.

„Росица Янакиева беше енергичен, добър и раздаващ се човек. Внуците й ще се гордеят с това, което направи. Съчувстваме и скърбим за нея.” Това собственоръчно е написал лидерът на БСП Михаил Миков в съболезнователното писмо до близките на починалата. То бе връчено на съпруга, дъщерята и сина на Янакиева от двамата представители на БСП Ангел Найденов и Станимир Владимиров, които поднесоха съболезнованията си от името на партията на погребението.
Много топли и пълни с болка прощални думи към Росица Янакиева, думи на съпричастие към семейството и близките й отправиха вчера и колеги от парламентарната група на АБВ, приятелят, колегата, съмишленик Юри Драганов.
Докато чакаше да поднесе своите цветя, съпартийката на Росица Янакиева от АБВ Геновева Количкова, работила с нея и в кметската управа, припадна и се наложи да бъде откарана спешно с линейка в болницата.
Ръководството на Двореца на културата в Перник отмени обявените изяви на 28 януари и 29 януари, съпътстващи предстоящия 24-ти международен фестивал на маскарадните игри, съобщиха от пресслужбата на институцията. Днес трябваше да бъде открито „Сурвакарско село“, а на 29 януари да се състои концерт на Народния оркестър „Фолклорът – настояще и бъдеще“. По разпореждане на кмета Иван Иванов в Перник в понеделник и вторник бяха отменени всички празнични изяви.

Снимките:

1 Председателката на Народното събрание Цецка Цачева, пернишката депутатка д-р Вяра Церовска и кметът на Перник Иван Иванов на поклонението

2 Перничани търпеливо изчакваха пред Двореца на културата, за да поднесат своите съболезнования на близките на Росица Янакиева

3 Ангел Найденов и Мая Манолова

4 Геновева Количкова припадна по време на поклонението

5 Хиляди политици, граждани на Перник, общественици и приятели си казаха „сбогом“ с бившата кметица на града и зам.-председателка на 43-тото народно събрание от АБВ Росица Янакиева.

 

 

 

 

Spread the love