Народните избраници от Югозапада на колела: Атакистите в Дупница събират помощи за Илиан Тодоров, депутатът нямал кола, гони трамвая, Петър Петров от ЛИДЕР праши с БМВ за 100 бона, Бат Сали крета с джип за 5000 лв.

 Кристиан Вигенин върти волана на бащината шкода, личен шофьор вози Мая Манолова

Депутатите получават по 5400 лв. в плик, парите са безотчетни – за кафета, сътрудници и костюми

Кабинетът „Орешарски” купи 7 нови луксозни автомобила за нуждите на Министерския съвет, всяка от лимузините струваше по 124 хиляди лева

33-01-81- copy

 

В 43-тото народно събрание се случи чудо. Сред депутатите, които се славят с най-скъпите коли в света – и лични, и служебни, има един, който никога не е имал кола и вечно ходи пеша или с обществен транспорт. Затова много голяма част от средствата му отиват за обувки. Лицето е острието на Волен Сидеров за Югозапада Илиан Тодоров, депутат от Благоевград и областен координатор за Кюстендил и Благоевград.

33-01-01  snimka7 copy

Негови приятели твърдят, че той няма книжка. „Нямам кола и никога не съм имал, страстта по автомобилите не ме тресе”, призна Илиан Тодоров, който е известен със страстта си по екскурзиите. Само него Волен Сидеров води по света.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Той беше в делегацията му до Китай за търсене на инвеститори, но такива за двуседмичния си престой там двамата не намериха. Съпартийците му в Дупница са решени да съберат от дарения малко пари и да му купят трабантче, за да стане министър като Соломон Паси.

33-01-01 kola manolova copy

Пред „Вяра” Тодоров довери: „Нямам никаква кола, в София се придвижвам с тролей, а при нужда за обиколки в региона и страната ползвам услугите на служебната кола на партията – шкода”. Той каза, че е един истински човек от народа и като такъв дори не възнамерява да си купи личен автомобил. ”Ако ми се наложи да отида на почивка до морето, пътувам с автобус, много рядко с влак”, конкретизира Илиан Тодоров.

33-01-01 Daniela-Saveklieva2

Наистина той стига до избирателите си с возило, което е служебно, но не предоставено от Народното събрание, а от партийната централа на „Атака”. Младият избраник се придвижва с лек автомобил „Шкода Рапид”.

33-01-01 кирил калфин изрежи го copy

Емблематичният Бат Сали пък идва на работа със скромния си бронзов джип „Мерцедес“ СО 1001 АС за 5000 лв., който закупил през 2012. Втората дъщеря на Методиев, Нели Методиева, която е дупнишка снаха, но със съпруга й Иван живеят в Самоков, се вози в сребърен джип „Мерцедес“ с огледален номер СО 4444 на стойност около 6000, като си ги менкат с депутата.

33-01-01 Валентин-Павлов

ГЕРБ депутатката от Самоков Ирена Коцева хвърчи всеки ден на заседания в парламента с личния си нов червен форд, спечелен преди три години от томбола в сроителен магазин.

274-01-07777 musa palev11

С нов модел „Шкода Октавия” се придвижва червената депутатка Мая Манолова при срещите си с избиратели и до родния си Кюстендил.

33-01-01 палев кола 1 copy

Народната избраничка има шофьорска книжка, но не е сядала зад волана от години наред. Возилото, черно на цвят, се управлява от личния й шофьор.

79-05-81-georgi-andonov

Радослав Стойчев, депутат от БСП, кара зелен „Фолксваген Пасат“, 2003 г., на стойност 6000 лв. На 05.02 2014 г. Радослав Стойчев черпи с шоколадови бонбони за 37-ия си рожден ден и призна: „Мечтая да карам BMW“. Година по-късно още не се е сдобил с мечтаната кола.

32-02-01 Лъчезар Никифоров copy

Народният представител от ЛИДЕР Петър Петров разчита на марката БМВ за 100 бона. Возилото е черно на цвят, то е лично и е придобито много преди да стане депутат. „Господин Петров е бизнесмен, може да си го позволи. Колата си я кара още като беше директор, не разчита на служебните коли на Народното събрание. БМВ-то му е с компютър и с екстри. Наскоро прочетох, че такива ще купуват на министрите“, сподели пиарът Ани Кръстева.

33-01-01 -Кирил-Котев-

Депутатът от ГЕРБ Кирил Калфин също не разчита на служебните си автомобили. Негова предпочитана марка е „Мерцедес”. Такъв е обявил и в данъчната си декларация. Избраникът на ГЕРБ е придобил лек автомобил Мерцедес Е 320, оценен на 30 225 лева, през 2013 година. В същото време депутатът е продал друг мерцедес по-стар модел Е 280 за 15 000 лева.

81-12-81 IMAMOV

Депутатите от Пиринско карат едни от най-модерните возила в страната. Народната представителка от ГЕРБ-Благоевград, Даниела Савеклиева се вози на Ауди А4, като колата е излязла от производство през 2010 година и разполага с всички екстри. Депутатът от БСП Кристиан Вигенин кара шкода, 2009 г., като обяснява, че тя не е негова, а по документи се води на баща му. ”Колата е купена на старо миналата година, има климатик и дребни екстри”, обяснява народният избраник. ”Шкодите са добри автомобили, досега не съм имал оплаквания”, обяснява още той.

33-07-01 Dimitar Tanev copy

Георги Андонов от Гоце Делчев шофира с „Форд Мондео”, купен с кредит още преди да стане депутат. Димитър Танев от Петрич се вози на мерцедес, но лаконично обяснява, че автомобилът е собственост на фирмата, в която е имал дялово участие. ”Не съм от богаташите, колата е стара – на 10 години е, а освен това е купена втора ръка”, обяснява набързо Танев, който е известен като депутат №1 по пистата за европроекти за Югозападна България. По груби сметки той прибира на фирмите си над 500 000 лв. на година. Независимият депутат Муса Палев, които наскоро бе изключен от ДПС, пък се вози на Тойота Е-35-48.

234-06-01 Radoslav-Stoichev

ГЕРБ депутатът Кирил Котев се движи с „Рено Меган RS” – спортен модел. Возилото купил за 14 000 лв. „Колата е много добра, не съм имал произшествия”, коментира Котев. Колата си купил сам през 2007 г. и продължава да пътува с нея. Депутатът от ДПС Алиосман Имамов кара кола за 24 000 лв. Той се движи с „Тойота Авенсис” – 2010 г., закупена на лизинг. „Това е семейна кола, използвам я само за лични цели”, обясни депутатът от ДПС.

31-01-08 vigenin

Пернишкият депутат от Реформаторския блок Валентин Павлов праши с джип тойота на 7 години, призна самият той навръх имения си ден – в деня на св. Валентина по православния календар. „Да не сте решили вие от „Вяра” да ми подарявате нова кола за имения ден”, пошегува се той.

Колегата му от АБВ Лъчезар Никифоров никога никой не го е виждал нито зад волана, нито до волана в автомобил. Той обаче не беше открит за коментар и запазва правото си да разкаже как се придвижва, каква кола има и каква обича. Неговата страст са тракийски ценни находки и артефакти.

И депутатите от новия парламент запазиха практиката да не отчитат парите, които получават за сътрудници, кафета, костюми и други представителни разходи. Макар че по правилник избраниците могат да качват тримесечна справка как харчат тези пари на сайта на парламента, повече от 100 дни след конституирането му нито един от тях не е публикувал подобен отчет, писа “Труд”. За този период всеки от депутатите трябва да е получил в плик по 5400 лв. (б.а. – по правилник безотчетните пари са 2/3 от основната депутатска заплата, или 1800 лв. на месец). За отсъстващите от заседанията без извинение има санкции, но допълнителните пари остават – при повече от 5 пропуснати дни депутатите вземат по 600 лв. за представителни разходи.
От 1 януари т.г. на безотчетните пари се удържа данък от 10% по Закона за корпоративното подоходно облагане. Налогът ще се плаща от Народното събрание.
Макар че няма отчети в интернет, от повечето партии твърдят, че депутатите ще обясняват как харчат парите пред парламентарните групи. Понякога ръководствата им удържат част от сумите за общи разходи.
В предишни мандати ГЕРБ даваха част от парите за лечението на болни деца. От БСП ще карат червените да представят отчети за безотчетните суми в групата на три месеца.
От парламентарните групи твърдят, че част от парите отиват за заплащане на работата на сътрудници и експерти. И новите депутати запазиха практиката да назначат за нещатни сътрудници партийци, бивши представители на изпълнителната и законодателната власт, че дори и роднини.

 

Интересна статистика за държавните автомобили по света и у нас броди из интернет…

А именно – какъв е броят на държавните автомобили в различните страни.

Обърнете внимание:

В Швеция, чието население е около 9.5 млн., има 10 държавни коли.

В Германия, където живеят около 80 млн., автомобилите са малко над 900.

В България държавните коли са… хиляди.

Също така трябва да се има предвид, че през 2014 г. хърватското правителство е взело мерки за съкращаване на разходите, като е съкратило служебните автомобили и е променило начина на използването им, а именно: премиерът и вицепремиерът разполагат 24 часа с автомобил и личен шофьор, министрите ползват кола също 24 часа, но само от среден клас, а останалите държавни служители разполагат с кола изключително и само за служебни цели. Тоест държавните служители са разделени по групи и имат (в зависимост от позицията си) различно ниво на привилегия.

А да припомним какво стана в България през октомври 2014

България купи 7 нови луксозни автомобила за нуждите на Министерския съвет. Всяка от лимузините струваше по 124 хиляди лева…, сделката е сключена по времето на кабинета „Орешарски”.

Но да продължим с примерите от други европейски страни.

Да речем – Дания. Броят на луксозните държавни коли там е 12. (у нас коли от този клас са минимум 50).

Също така в Германия служебните автомобили на министрите са доста по-нисък клас от тези на българските министри. Да не говорим, че целият парламент на Австрия разполага общо с 245 служебни автомобила. Общо!

В Белгия парламентът има 7 автомобила, а практиката е депутатите да използват обществен транспорт, лични коли и дори велосипеди!

Което доказва следната закономерност: колкото по-беден е народът, толкова повече и по-скъпи са колите на политиците му! Защо е така, вие си отговорете…

Снимките:

1 Нямам кола и никога не съм имал, страстта по автомобилите не ме тресе”, призна Илиан Тодоров.

2 Александър Методиев

3 Петър Петров

4 Личен шофьор вози Мая Манолова

5 Даниела Савеклиева

6 Кирил Калфин

7 Валентин Павлов

8 Муса Палев

9 Атомобила на Муса Палев

10 Георги Андонов

11 Лъчезар Никифоров

12 Кирил Котев

13 Алиосман Имамов

14 Димитър Танев

15 Радослав Стойчев

16 Кристян Вигенин

 

 

Spread the love

5 коментара за: Народните избраници от Югозапада на колела: Атакистите в Дупница събират помощи за Илиан Тодоров, депутатът нямал кола, гони трамвая, Петър Петров от ЛИДЕР праши с БМВ за 100 бона, Бат Сали крета с джип за 5000 лв.

 1. Петров краде от доста места, сега и от парламента – респективно пак от НАС!ААААААА още една интересна подробност НА ВНИМАНИЕТО НА ЛИДИЯ ПАВЛОВА – проверете колко парички си докарва Зам.-кметичката на Бобов дол от проектчета. За такъв беден град госпожата с приближените си е взела 30 000 лв., само тя, а за приближената групичка отделно. Очаквайте подробности!

  ВАЖНО
  2015/февруари/11 at 17:07 PM

 2. Интересно ми е какъв е бизнесът на Петров, освен да краде г-н Ковачки? За друг негов бизнес не се е чуло! Бат Сали краде ток – Бат Сали Петров краде Ковачки!

  Любопитно
  2015/февруари/11 at 17:02 PM

 3. Много хубаво, няма що! Хората от Кюстендилска област мизерстват, нямат пари за храна, а тези се чудят в какви коли да се качат! Колко законопроекта внесоха „уважаемите депутати“? С какво допринесоха за развитието на областта от която са избрани тези парашутисти? Колко изказваня имат в НС? Безсрамници!!!! Окрадоха държавата!

  2
  2015/февруари/11 at 12:09 PM

 4. Много хубаво, няма що! Хората от Кюстендилска област мизерстват, нямат пари за храна, а тези се чудят в какви коли да се качат! Колко законопроекта внесоха „уважаемите депутати“? С какво допринесоха за развитието на областта от която са избрани тези парашутисти? Колко изказваня имат в НС? Безсрамници!!!! Окрадоха държавата

  1
  2015/февруари/11 at 12:05 PM

 5. Много хубаво, няма що! Хората от Кюстендилска област мизерстват, нямат пари за храна, а тези се чудят в какви коли да се качат! Колко законопроекта внесоха „уважаемите депутати“? С какво допринесоха за развитието на областта от която са избрани тези парашутисти? Колко изказваня имат в НС? Безсрамници!!!!

  Бат" Сали
  2015/февруари/11 at 11:55 AM