Кметът на Тополница Любен Маринополски: Река Струма заплашва да залее селото, хората са в паника

Filed under: Петрич |

Милчо Иванов: Кметът на Петрич Вельо Илиев е неоткриваем

35-07-02  Любен Маринополски.jpeg

Над 2000 декара земеделска земя, посеви и оранжерии край петричкото село Тополница са заплашени да останат под вода, ако водите на река Струма прелеят при евентуални нови валежи от дъжд или сняг. Затова алармира разтревожено кметът на селото Любен Маринополски, който посочи, че преди дни валежите са съборили половината дига край село Тополница. „Ако има нови дъждове, водата може да събори защитното съоръжение и потопът да залее над 2000 декара земеделски земи и оранжерии”, каза той и уточни, че вече е уведомил за опасната ситуация община Петрич, областната управа в Благоевград и „Напоителни системи“.

35-07-02  Вельо Илиев

На място за оглед са идвали експерти, които са заснели рисковия участък. „Решиха по-нагоре по течението да се насипе скален материал и пясък, за да не бие течението директно в компрометираната дига, защото може да я разруши съвсем. Положението продължава да е много притеснително, за кратко време водата буквално изяде много голяма част от брега край селото ни“, твърди кметският управник на Тополница. Той и местните хора се надяват укрепителните дейности да стартират навреме, за да не стане най-страшното – водата да залее като река нивите и оранжериите. Секат се тополовите дървета над дигата, това също е причина за свличането на земната маса, както и добивът на инертни материали, който никой не контролира, жалват се жителите на селището. Повечето от тях разчитат на земеделската продукция, за да вържат двата края. „Затова сме толкова уплашени. Че излезе ли от коритото си реката, ще стане страшно. Ще отиде трудът на стотици хора на вятъра. Дано и природата е с нас, докато се укрепи дигата“, моли се кметът Любен Маринополски. Местните в село Тополница са силно притеснени и разтревожени. „Ние на това разчитаме, на тази земя, да произведем по нещо, да го продадем, за да има как да преживяваме. Не дай си Боже, реката да ни залее земята, целият ни труд ще отиди на вятъра”, вайка се 68-годишната леля Петрана от Тополница. Съседът й по къща Манчо Иванов пък твърди, че кметове и управници трябва час по-скоро да дойдат при хората и да видят това, което може да се случи. „Молим се дъжд и сняг да няма, че ще стане страшно, безсилни сме да спрем водата, а кметът Вельо Илиев и хората му са ноткриваеми”, каза той. Потърсен за коментар по темата, кметът на Петрич Вельо Илиев не отговори на повикванията по телефона си. Това, което от дни насам прави силно впечатление на екипа ни, е, че градоначалникът Вельо Илиев винаги когато бива потърсен за коментар за каквото и да било, не вдига телефона си и не връща обратно обаждане, след като вижда, че има пропуснато такова.

Снимките:

1 Любен Маринополски

2 Вельо Илиев

 

Spread the love

Коментар за: Кметът на Тополница Любен Маринополски: Река Струма заплашва да залее селото, хората са в паника

  1. Кмете,нито Вие,нита Кмета Илиев,нито който и да е,не са супермени, да помагат навсякъде.Държавата като цяло,Обществото трябва да иска и се направят закони,които със строгото си изпълнение,ще защитят не само селото Ви,а цяла България.Двадесет и пет години се разрушаваше/или изоставяше/ направеното от нашите деди и родители-мостове,корита на реки и канали за напояване,мостове,улици,земите,горите се изсекоха и откраднаха.Всички виждахме,особен Вие кметовете на граничните райони,но какво направихте?Някои сте сигнализирали,но до там,а трябва да се предлагат масово закони,наказания,да се борите за земите си,а не като дойде „ножа до кокала“,да пищите.Предложете на Правителството,да се върнат отново Строителни войски и всички безделници от 25 години,които се чудят какво да правят,чакащи на помощи младежи на по 80-90 кг,да работят в полза на Държавата и Общината,да правят нещо полезно….ще се научат на труд и дисциплина,на професия,както беше преди 1989 г…….

    Гражданин на Петрич
    2015/февруари/13 at 10:06 AM