Баба – рекордьорка по плетене, с едно око кърпи бюджета с вълнени чорапи на пазара в Кюстендил, Здравка Радиева: Правя 1 чифт за 5 часа

Filed under: Кюстендил |

Digimax A50 / KENOX Q2

 

69-годишната Здравка Радиева от кюстендилското село Горановци стана рекордьор по плетене на вълнени чорапи. „За 5-6 часа изплитам един чифт, въпреки че не виждам с едното око. Имах операция на ретината. Чорапите ги продавам тук, на кооперативния пазар. Търсят ги и млади, и стари. Предимно жени са ми клиенти, купуват ги за съпрузите си. Не е ретро да носиш вълнени чорапи“, споделя пенсионерката. В последно време много й върви търговията с ловците. „Те като тръгнат на лов, им трябват да им е топло. Купувам си вълнената прежда, тя не е евтина – 15-16 лева е килото, от него правя 6-7 чифта. Сигурно от началото на сезона съм продала над 100. Има дни, когато продавам всичко, даже и терлиците“, доволна е жената, която преди да се пенсионира е била главен счетоводител в „Наркооп”. Пазарът на чорапите върви, тъй като много жени не умеят да плетат. На пазара е от 1995 г. „Съпругът ми взима 157 лева пенсия, моята е малко повече, но тези пари само за лекарства не стигат. Малко от малко си помагаме с търговията на пазара. Измръзнем тук, после за лекарства само не можем да си покрием. На ден я изкарам 20 лева, я не. То и транспорта като сложиш, но няма начин“, коментира търговката.
Освен вълнени чорапи тя предлага и ябълки. Имали 2 декара, но не ги пръскали. „Малко са неугледни, обаче от тях по 4-5 лева изкарвам“. Парите едва й стигат, през лятото харчи повече за ток. „Сега, зимата, се отопляваме на дърва, бойлер включвам през два дни, но телевизорът задължително ми работи. Така си плета. На студеното много-много ток не консумираме“, добавя Здравка Радиева.
Двамата със съпруга й живеят сами в село Горановци, децата са в града, но много не им се идвало.
Семейството има и лехи и сега като се запролети, ще предлага разсад, имали два-три парника. Произвеждат си зеленчуци. „Помага ми половинката, ама и той много не може, тъй като има байпас на сърцето“, казва Здравка Радиева.
Снимката: Здравка Радиева едно време е работила като главна счетоводителка

Spread the love