Носталгия по мутренските времена 19 г. след смъртта на Васил Илиев: Висаджии: Всички, които не са забравили Васил и Жоро, да бъдат активни – скоро Империята ще бъде събудена

Filed under: Искам думата,Последни |

41-10-01-Georgi-Iliev-343-300x269

 

 

ИС-2 размразява структурите си в страната. Това става ясно от съобщение във фейсбук страницата на името на Васил Илиев, с което се почита годишнината от убийството му пред ресторант „Мираж“ в София.

41-10-01-Vasil Iliev

„19 години без Императора – Васил Илиев! Помним те, делото ти се пази в сърцата ни и ще бъде продължено! На днешната годишнина призоваваме всички, които не са забравили Васил, Жоро и ВИС, да бъдат активни – приятели, свържете се през формата за съобщения на страницата, за да знаем в кои градове имаме наши хора, на които може да се разчита. Скоро Империята ще бъде събудена и ще имаме нужда от вас!“, пишат администраторите на страницата. Няколко дни по-рано същите хората заявяват: „По наше време такива боклуци като политиците ни, дето управляват днес, нямаха никакъв шанс!“, а в коментар под поста допълват, че „има лъвчета в ново поколение“. Засега отзивите за възраждането на ВИС са по-скоро носталгични, но първите стъпки в тази посока вече са налице. Поне във фейсбук.

 

Млади лъвчета

 

41-10-01--Boyan Barona

Старите от ВИС се пенсионират, но на ход са нови фигури. Едни от тях едва ли са били родени по времето на Васил и Георги Илиеви. Те са пълни с хъс и предани на идеята за групировката до степен на обожание. Феноменът, който може да се наблюдава в интернет, може да бъде обяснен и с липсата на нови, съвременни герои. Само във фейсбук има няколко страници, посветени на братята и ВИС-2. На тях те пускат стари, носталгични снимки от легендарните времена на групировката, възпяват делата на Васил и Георги Илиеви и призовават за възвръщането на старата слава на ВИС.

41-10-01-Cholakova

Другите, които са изпълнени с носталгия, са хора от някогашните среди, които така и не са добили известност. Това са по-скоро бодигардове и момчета, отъркали се в групировката. Но именно те са изпълнени с най-много носталгия по времената, белязани според тях с героизъм.

41-10-01-N.Radulov

“В нашата общност връщаме старите правила – братство, единство, приятелство, вярност, чест и ред! Империята беше силна, когато ги спазваше, после мишките съсипаха всичко! Затова работим за вдигането на лъва, за честта на Холдинга… за Васил и Георги!

41-10-01-Samokovetsa

За мишките с въпросите долу – не само сме познавали и работили пряко с Васил и Жоро, но сред нас има и ветерани отпреди 1990 г., когато тия, дето задават въпроси, не са били родени! Няма лошо, място има и за млади лъвчета.

41-10-01-ognian_stefanov

Скоро Империята ще бъде събудена и ще имаме нужда от вас”, твърдят старите лъвове.

Според едно от последните съобщения на страницата на ВИС-2 съвсем скоро предстои и среща:

“Още веднъж напомняме – следващите дни предстои среща на нашите хора в София! Всички, които са ни писали, ще бъдат уведомени с лично съобщение за дата, място и час. Останалите лъвове от страната да имат малко търпение, следващата среща ще бъде много голяма и с участие на всички вас от цялата страна, които ще въздигнете името ВИС, както беше навремето!”

 

Анонимен висаджия: Истина е – ВИС-2 се възражда

 

Анонимен висаджия, представящ се за Росен Карана, разкри в ефира на Нова тв, че групировката ВИС-2 се възражда.

Мъжът от ъндърграунда разказа интересни подробности от миналото на ВИС-2 и братя Илиеви. През цялото време беше с маска, а гласът му бе преработен, вероятно от чувство за сигурност.

„В рамките на закона всеки е свободен да прави каквото прецени. Не виждам нищо стресиращо в това, че разни „смешници” – политици, общественици, които говорят за нещо, което не разбират. Нека спрат да раздават морал.” започна тезата си той, като даде уверение, че страниците с призив за възраждането на ВИС-2 в социалните мрежи са истински.

„Тези, които говорят в последните дни, много добре ги познавам. Специално единия – вицепремиер от времето на царя, е идвал на крака при Жоро Илиев и се въртя като кученце – смешник!”, обясни маскираният.

Анонимният напомни, че много хора в България са започнали бизнеса си именно с помощта на Георги Илиев. Той беше категоричен, че се цели възобновяване на бизнеса в хотелиерство, ресторантьорство, транспорт, но без застраховки.

Относно куфарчетата с пари аверът на братя Илиеви отрече от ВИС-2 да са получавани пари от „дъртите палячовци от БКП и ДС, гоцевци”, най-малкото защото сега шефовете му не са измежду живите, което е нямало как да стане, ако наистина са били свързани толкова тясно с властта.

„Конфликтът между СИК и ВИС беше идеологически – ние не искахме да сме подметка на старите кукловоди.”

„Имаме много хора в чужбина, в Латинска Америка, но част от тях не могат да се върнат в България по една или друга причина. Имаме представители във всеки град”, продължи с мистериозността представителят на ВИС-2.

41-10-01-Zlatistia-22

Той уточни, че са запазени контактите и се държи огромна мрежа от канали, за разлика от новите „самопровъзгласили се” наркобосове. Представящият се за Карана напомни, че ако не са били хората от групировката му, Бургас и Св. Влас са щели да бъдат руски бордеи.

„Изнесохме всички утайки от бившите соцрепублики, които искаха да завладеят нашето Черноморие”, гневеше се Карана.

В заключение той заяви, че знае дали Мето Илиенски е жив, но иска да го остави в тайна, за да има напрежение в многознайковците.

 

Митология за мафията

 

19 години след смъртта на Васил Илиев двамата с брат му Георги получават шанс да бъдат митологизирани именно защото са били убити. „Ако бяха живи, нямаше да има такива реакции”, коментира журналистът Надя Чолакова в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Бившият главен секретар на МВР и настоящ експерт по сигурността Николай Радулов изрази мнение, че носталгията към т.нар. мутренски времена се проявява от хора, които само са слушали „забавни и приятни неща”. „Групата на борците беше около 6000 души, половината отидоха във ВИС – децата им бяха много добре обезпечени и учиха в чужбина, нормално е да използват модерни средства, за да защитят това, което са правили бащите им като нещо хубаво”, допълни Радулов.

Той припомни, че мафията възниква в Сицилия, защото държавата не е могла да защити гражданите от посегателства. Журналистът Огнян Стефанов пък попита защо няма група на жертвите на застрахователните компании през 90-те години.

„Истината е, че хората тогава поголовно са плащали рекет. Носталгията към времето, когато е имало пари в гардеробите. Те са били наистина много щедри, защото не са имали какво да правят с парите си. Както самите те казваха, държавата им клекна”, допълни Надя Чолакова.

Николай Радулов се разграничи от „клекналата държава” като „скромен старши лейтенант” в силовото ведомство през 90-те години, но разказа историята на свой колега, който отказвал да се изправи срещу частните силови структури. „Той беше с един „Макаров” и стреляше два пъти годишно по шест патрона, а насреща си има мутра с два „Зиг Зауер”-а, който стреля по 1000 патрона на стрелбището на ден. На всичкото отгоре и шефовете ни седят на една маса с тях”, обясни Радулов.

В този контекст журналистите Надя Чолакова и Огнян Стефанов посочиха, че тогава силовите групировки са били ръководени от кадри на МВР – офицери над средно ниво, бивши кадри на системата, а много от тях днес са „известни и популярни обществени лица, които раздават уроци по демокрация”.

И двамата бяха категорични, че хора с ръководни позиции в бившите групировки в момента заемат високи постове в държавни силови институции, съд и прокуратура, но не пожелаха да посочат имена, за да „не се стига до съдилища”.

Те посочиха, че много барети и висши офицери например са минали на страната на мафията и разкритикуваха аргумента им, че държавата ги е изоставила.

 

Във възродената групировка ВИС ще бъдат поканени Злати Златев-Златистия и Боян Петракиев-Барона –

 

пише „България днес”. Оказа се, че немалко от някогашните приближени на основателите на групировката – Васил Илиев и Георги Илиев, може да се присъединят към структурата.

Злати Златев-Златистия излезе от затвора, където трябваше да излежи присъда за убийство до 2021 г., за да се лекува в клиника във Варна. Някогашният бос на ВИС за Югозапада е с много разбито здраве, но въпреки това от възродената групировка искат да работят с повече близки хора. Боян Петракиев-Барона също може да намери място в новата структура. Възможно е в редиците на групировката да попадне и Любо Чука.

 

Братя Илиеви основаха ВИС през 1991 г.

 

„Фатик беше голям мъж и лоялен приятел, истински бос от старата школа”, коментират симпатизантите на ВИС във фейсбук. Не такова е мнението обаче за Поли Пантев, който е бил изгонен от групировката. Извън полезрението на новата ВИС остават конкуренти като Маргините, Алексей Петров и Антон Петров-Хамстера.

Относно някои от мъртвите босове от кореспонденцията става ясно, че Косьо Самоковеца също е бил лоялен към структурата. „Косьо беше добър приятел и ни липсва много”, обясняват новите висаджии за гръмнатия в Амстердам Константин Димитров-Самоковеца. „Който е мъж, е във ВИС до живот”, твърдят младите борци.

 

Снимки:

1. Георги Илиев

2. Васил Илиев

3. Боян Петракиев-Барона

4. Надя Чолакова

5. Николай Радулов

6. Константин Димитров-Косьо Самоковеца

7. Огнян Стефанов

8. Злати Златев-Златистия

 

Spread the love