Камера засне: Усойница тръгна на среща през парадния вход с директора на белодробната болница в Перник д-р Александров: Неадекватен пациент я изрита, тя му върна и го ухапа

Filed under: Перник |

Шефът на администрацията Росица Рангелова гледа в лечебното заведение 400 стръка цветя

Ясен на 200 години с ясно очертани форми на почти всички анатомични органи на човека дарява здраве до болницата

Влюбен пациент изрисува „Христос на кръста” на стената в кабинета на Росица Рангелова

44-01-01  DSC01306

Двуметрова змия се засили към входа на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Перник и се изправи на входната врата и зачака някой да излезе да й отвори. Кадърът е запечатан на охранителните камери на здравното заведение. Лекари и пациенти с удивление виждат как влечугото излиза от храстите, пропълзява до входа и чака, все едно иска да влезе, за да се лекува. Тя изплашила пациентите, но един сред тях се обявил за змияр и много се зарадвал на срещата. Човекът отворил вратата, заобиколил и на екран се вижда как дори си позволил да я рита. Това разказа директорът на болницата д-р Александър Александров. Той още пази записа на случката, разиграла се преди месеци. На записа се вижда как съвсем непрофесионално змиярят с голи ръце хванал змията вместо за главата през средата. Тя се извъртяла и го ухапала, това е единственото ухапване и то е по вина на неадекватен човек. Предполага се, че е усойница. От персонала са категорични, колкото и парадоксално да звучи, че змиите развиват доброжелателно отношение към околните. Същото трябва да развиваме и ние към тях. Един пациент разказа, че без да иска, в гората се облекчил върху една змия, защото я взел за пръчка. Тя изобщо не се разсърдила.

44-01-01   DSC01308

„Сцената с ухапването я гледахме ужасени и за всичко си беше виновен пациентът ни. Беше безумно. Благодарение на бързата намеса на екипа ни човекът, който е от едно от пернишките села, беше спасен. Инцидентът не е единствената интересна случка със змия в болницата. Същият пациент излязъл на разходка и се върнал със змия, която сложил до леглото си в голяма прозрачна бутилка. Хората от стаята му изпаднали в нов пристъп на ужас. Нямаше как да реагирам, освен да го пратя вкъщи да си се лекува заедно със змия, разкри колоритният лекар, който се страхува от змии. Той разкри: „Змията никога не напада първа. Те са много мъдри и може би благодарение на тях няма мишки в региона. Докторът като че е роден, за да бъде стопанин на здравното заведение. Любопитна подробност е, че рожденият ден на д-р Александър Александров е на 27 юли – точно на храмовия празник на болницата „Св. Пантелеймон”. До болницата в местността Голо бърдо е построен параклис, носещ името на светеца, който се счита за покровител на лекарите и акушерите. Вечерта на 26 срещу 27 дворът на църквата се пълни с хора, които идват, за да пренощуват на лечебното място. Тогава змиите като че се оттеглят далече, далече. Новата църква се намира на мястото на манастира „Св. Пантелеймон”, построен в далечната 1926 г., разкри любопитната подробност шефът на администрацията Росица Рангелова. Тя добави и още един интересен знак, който забелязала. Миналата година потокът, който тече покрай болницата, пресъхнал един месец преди освобождаването на д-р Александров, което никога не се е случвало. „Просто си помислих, че това е предупреждение, че ще се случи нещо неприятно. И наистина Александров беше освободен, а болницата натрупа огромен дълг. Около 2 месеца потокът отново се възстанови и сега съм убедена, че някой там във Вселената ни предупреждава за велика борба между доброто и злото”, допълни тя.

44-01-01  DSC01317

Шефът на администрацията е изключителна дама, която се грижи с еднаква любов както за персонала, така и за над 400 цветя в здравното заведение, които сама отглежда. Болницата спокойно може да спечели конкурс за най-красив двор в Югозапада. В момента цветята й зимуват в залата на огромната библиотека в болницата. Рангелова е обособила цветни алеи, аранжирала е терасите с висящи градини. Болницата е разположена в живописно кътче, потънало в зеленината на чудесна природа и гъста гора. Болницата е една от малкото в страната, за които може да се каже, че е уютна като хотел и даже е държавна. Нужни са й около 100 000 лв. за нормална издръжка, но получава половината. Въпреки това впечатлява с образцов вид и разполага с около 100 легла.

44-01-01   DSC01322

„Тук се чувстваме, все едно сме в рая, въпреки че е болница, тук е по-уютно дори и от у дома”, споделиха пациенти. „Потапяш се в тишина, спокойствие, релакс. Колоритът на двора е неповторим. Прохладата и ароматът остават трайни спомени във всички, които са били тук”, споделят хората.

„При нас наистина стават чудеса. И най-голямото чудо е, че хората си тръгват здрави. Дължим го не само на перфектния състав от изключителни професионалисти, но като че има нещо и в самата природа около болницата. Мястото е живописно. Неслучайно цар Фердинанд е построил точно тук къща. Тя се намира на 20 крачки над болницата. Сега е изоставена, но има пътека, която води до мини замъка и се вярва, че това място открай време е лековито”, разказа д-р Александров.

44-01-01  DSC01313

Най-любопитният факт в целия пейзаж е присъствието на едно невероятно дърво, върху което се забелязват ясно очертани форми на почти всички анатомични органи на човека. Тук може да видите очертания на мозък, на човешко ухо, на женски и мъжки полови органи. „Аз съм прагматик, но има неща, които не могат да бъдат обяснени освен чрез свръхсили. Това дърво е ясен и е на 200 години. Този целебен ясен расте до малката църква „Св. Пантелеймон”. Енергията на това място и най-вече на това дърво се усеща не само от хора с по-развити сетива, а от почти всеки, който идва тук. Повечето хора, като го прегърнат, чувстват успокоение. Други пък усещат промушвания в някои части на тялото. Много болежки и проблеми на хората потъват точно тук. Вече стана традиция на 26 срещу 27 юли мястото около болницата да се изпълва с палатки, хората спят под открито небе, гледат звездите, произнасят молитви и оздравяват”, разказа д-р Александров. Той представи кабинета на шефа на администрацията Росица Рангелова. Една от стените е копие на картината „Христос на кръста” във Ватикана. Творбата впечатлява всеки, който я види. Възхищението от картината се дължи на създаденото усещане за огромна любов, спокойствие и облекчение. Христос е прикован на груб дървен кръст, краката му са приковани отделно, лицето му е наклонено, под кръста са най-близките му хора, а до тях стоят лицата на двама влюбени. „Знаем, че това е авторът на картината, който е анонимен, но е бил на лечение в болницата преди много години, когато тук е имало психодиспансер. Авторът е бил влюбен в момичето до него, не знаем каква е неговата съдба, но тази картина е нарисувана от влюбен мъж, който визуално е пресъздал внушението за непоносимо страдание, може би от преживяна нещастна любов, която е заменил с любовта си към Христос”, разкри д-р Александров.

44-01-01  DSC01312

Като гледка, като звуци, като миризми една болница може да е ужасно място, но не и белодробната болница. Екипът на д-р Александров е съумял да превърне лечебното заведение в едно колоритно място. Болницата е в прекрасен вид, а пациентите са хората с благодарни сърца, защото здравето им се е върнало. „Благодарни сме за отзивчивостта, човечността, от безотказността на всички. Толкова съм доволна, че сме попаднали в сигурни и професионални ръце”, каза дама, придружаваща 88-годишния си баща, болен от пневмония. „Благодарни сме от сърце на целия екип за професионалната грижа, топлата грижа и спокойствието, което ни осигуриха. Тук се чувстваме като у дома. Толкова е чисто, толкова е комфортно. Нивото на обслужване е високо, целият персонал е положително настроен, радваме се на загрижеността им”, заявиха пациентите.

44-01-01   DSC01323

Д-р Александър Александров потвърди: „Наистина е така, всички, които работят тук – около 50-60 човека, гледат на болницата като свой втори дом. Все едно че това е тяхна лична собственост. Всички милеят болницата да бъде уютна, приветлива и помагат на хората.”

Снимки:

1. Д-р Александров пред стенописа

2. Росица Рангелова

3. Д-р Александров пред 200 г. ясен

4. По това стълбище на болницата се е изкатерила усойницата.

5 и 6. Дъ­ще­ря и ба­ща – па­ци­ен­ти на бол­ни­ца­та: Бла­го­дар­ни сме от сър­це на це­лия екип, тол­ко­ва е уют­но.

7. Па­ци­ен­ти на раз­ход­ка по стъл­би­те към ви­ла­та на Фер­ди­нанд

Spread the love