В Сандански искат да лекуват чужденци със СПА, хотелиер №1 Илия Пасков: В Германия излиза над 150 евро на човек, в България ще бъде около 60 евро

Filed under: Сандански |

46-01-10

 

Собственици на СПА хотели в Сандански са готови да осигурят качествено лечение и възстановяване на пациенти от чужбина. За тази си идея те се надяват обаче на пълна подкрепа от Министерството на туризма и по този начин казусът да бъде решен възможно най-бързо. „Ние отдавна се борим да се разрешат всички административни и бюрократични пречки, за да приемаме гости, които да провеждат лечебни процедури при нас. Европа обаче се чуди как да спъва тази инициатива, защото всяка страна иска средствата, които отпуска здравната им каса на пациентите, да остават там, а не да изтичат в чужда държава. „Балнеологията и СПА услугите тук са на европейско ниво. И са много по-евтини отколкото в другите държави, но въпреки това нещата трудно ще се случат.

46-01-10 42_n copy

Над 10 години се опитваме да ги променим, но за съжаление засега безрезултатно“, това каза специално пред в. „Вяра” хотелиер №1 в Сандански Илия Пасков  и посочи конкретен пример. „Ако в Германия едно възстановяване струва над 150 евро на човек, то в България това ще излезе не повече от 50-60 евро. Разликата е 60-70% . В същото време обслужването също ще е качествено, а минералната ни вода е с доказани лечебни свойства. Целта на бранша е да привлече чужденци тук, които да открият страната ни като евтина СПА дестинация. Засега в курортния град идват само израелци, тъй като някои наши хотелиери имат сключени договори. В комплексите гостите от Израел правят възстановителни процедури и укрепват здравето си”, коментира още той. Жителите в курортната община напълно подкрепят исканията на хотелиерите. Според хората едно привличане на чуждестранни туристи за лечение в Сандански би се отразило благоприятно на всички. Гергана Кузманова е майка на двегодишно момченце. Тя напълно подкрепя идеята на бизнесмените и споделя, че колкото повече туристи посещават града и се възползват от услугите на хотелиерския бизнес там, толкова повече пари биха влезли в общината, което пък ще се отрази и на обикновените хора. „В крайна сметка Сандански е световноизвестен град заради лечебните свойства на минералните извори тук. Всяко лято градът бъка от туристи, които идват на почивка. Защо пък да не съчетаят полезното с приятното, като освен релакс не напрвят и някоя процедура, свързана със здравето им”, казва тя. Въпреки трудностите по сбъдване на идеята обаче от членовете от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в грда искрено се надяват нещата най-накрая да се случат.

Снимките:

1 Илия Пасков

2  Гергана Кузамнова

 

 

 

Spread the love