Съзряха връзка между ареста на Евелин Банев – Брендо и убийството на Доневио

Filed under: Искам думата,Последни |

Разстреляният Донев имал залози за над 500 000 лева – имоти, къщи, апартаменти в Банско и ресторант, собственост на гръцки гражданин

47-10-01-Brendo-9

Застреляният лихвар Васил Донев, познат още като Доневио, бил изключително жесток към длъжниците си. При последното му задържане през месец април 2012 г. стана ясно, че той е изкопал гроб за мъж, който му дължал пари, и направил опит да го зарови.

Въпреки десетките жалби, подадени от длъжници, няма повдигнати обвинения срещу него. С измама и рекет Донев се сдобил с апартаменти в Банско и Симитли. Говори се, че при него е заложен дори частен параклис. Запознати с делата му разкриват как веднъж той поискал 100 000 лева от свой длъжник, който взел за кратко 20 000 лева.

47-10-01-Bratya Erinini-V.Donev

На пресконференция директорът на ОД на МВР – Благоевград комисар Георги Костов съобщи, че по следите на местопрестъплението става ясно, че мицубишито, в което са пътували четиримата, е било пресрещнато от друг автомобил. Стрелците, които били най-малко трима, слезли от колата и открили огън, уточни комисар Костов.

Най-леко пострадалият Мирослав Кьосев се спасил от куршумите, като залегнал в колата и се скрил между седалките. Той се появил едва когато служителите на реда са дошли на мястото на произшествието. Предполага се, че самият Мирослав е подал сигнал за инцидента, тъй като джипът е на около 100 м от главния път между Разлог и Баня, на отбивката за краварника на Донев. Комисар Костов уточни, че местопроизшествието не се вижда добре от главния път, затова се предполага, че Мирослав Кьосев е подал сигнала.

Васил Донев от две години извършва фермерска дейност, заяви кметът на село Баня Николай Драговчев. За другия застрелян – Бинко Робев, кметът каза, че е българомохамеданин.

47-10-01-banskaliata.jpeg

Оръжието на убийството край Разлог по първоначални данни е автомат „Калашников“, каза пред журналисти вътрешният министър Цветан Цветанов. По думите му по всяка вероятност убийците са знаели за маршрута на колата. Четиримата са отишли първо до една ферма, след това са тръгнали обратно и на неоживен път срещу тях е било стреляно, уточни министърът. Връщам ви във времето, когато беше убит Юри Галев, защото в общи линии е идентичен подходът по начина, по който е извършено убийството – в подобна местност. Имаше определени действия и групата по убийството беше задържана, надявам се, че и по това убийство край Разлог хората ще бъдат задържани, казва още Цветанов.

Година по-късно обаче убийството на лихваря Васил Донев – Доневио от Банско продължава да бъде неразкрито. В същото време свързваният в погрешна посока с разстрела Евелин Банев – Брендо очакваше присъда в Италия за наркотрафик. Според запознати с отношенията в ъндърграунда има връзка между ареста на Брендо и разстрела на Доневио и тя минавала през задържания по време на операция „Кокаинови крале“ Иван Еринин – Големия Джипс. Дълго време се лансира версията, че Донев е свидетел по делото на Брендо и той е дал информация за каналите с кокаин, които движи от Латинска Америка към Европа.

Според запознати от региона ченгетата умишлено не са работили по версията, че Донев е дал информация за нарковръзката на Иван Еринин – Големия Джипс, а не срещу Брендо, с когото не се познават.

Еринин и Донев са бивши съдружници и приятели. Година преди разстрела на лихваря отношенията им се влошават заради пари. Доневио е убит точно един месец след арестите на Брендо и Иван Еринин.

Иван Еринин бе освободен от съда в Италия през март 2013 година и се прибра в България. Вече усилено се говори, че е дал показания срещу останалите „кокаинови крале“, включително и Брендо, като анонимен свидетел.

Приятели на Доневио са убедени, че той е убит, за да се скъса връзката на Еринин с „кокаиновите крале“, за да може последният да стане анонимен свидетел срещу Брендо. Факт е, че Големия Джипс продължава да е на свобода и да твърди, че няма нищо общо с трафика на кокаин.

Така остава загадката кой уби Васил Донев.

Бизнесът му със заведения и хотели в планината вече е разделен между наследниците и кредиторите му, а Иван Еринин и брат му вече нямат конкуренция там. Хора от Банско твърдят, че Еринин се движи инкогнито и с охрана заради страх от отмъщение, но не от хората на Васил Донев, а от тези на Брендо.

Убитият в дома му в края на март благоевградчанин Димитър Сукалински-Банскалията е един от кредитополучателите на застреляния лихвар в региона на Банско и Разлог Васил Донев-Доневио. Срещу името му обаче няма отбелязана сума, която той е взел, което навежда на мисълта криминалистите, че Банскалията е работил с парите на Доневио, правейки се на лихвар в Благоевград. В записките фигурират и имената на 15 ресторантьори и хотелиери от Банско. Има и двама бизнесмени, братя от Благоевград, и собственици на охранителни фирми от Благоевград, Банско и Разлог.

Доневио прикрепвал имената на длъжниците към направени залози. Изчисленията сочат, че той има залози за над 500 000 лева, имоти, къщи, апартаменти в Банско и ресторант, собственост на гръцки гражданин. Работещите по случая са изумени от мащабите, с които е раздавал кредити безработният Васил Донев. В момента търсят източниците, от които Донев се е финансирал, за да раздава подобни суми като кредит.

Каква точно е била дейността на Васил Донев ченгетата тепърва установяват. Ясно е, че овчарниците и краварниците, зад които приживе той се криеше, всъщност са начин да изпере парите от лихварството. Парите за тях са официално спечелени по европроекти. Предстои проверка как точно Васил Донев е спечелил европроектите и има ли общинар, или държавен служител, който му е помогнал и срещу какво, проучва се и дейността на сестра му – директор на банка в Банско.

Работата по разплитане на поръчковото убийство е огромна, коментираха криминалисти. Факт е, че засега няма преки улики, водещи към поръчителя и извършителите на кървавата екзекуция.

Убийството на Банскалията все още е с неизяснен мотив, а в ареста като обвинени за това са двама негови авери – Спас Покровнишки и Георги Николов-Дупката.

Междувременно бeлезници щракнаха на ръцете на още двама българи – част от мрежата за разпространение на кокаин в Западна Европа. 39-годишният Йордан Еринин и 48-годишният Лозан Парапунов са арестувани на хърватската граница в рамките на операция „Кокаинови крале”.

По информация на БГНЕС Еринин е приближен до Васил Горчев – Кьоравия. Той и брат му Иван са известни в града като Джипсовете и са разследвани за пране на пари. Вторият задържан е Лозан Парапунов от Сандански.

Ще припомним, че при мащабна операция на Интерпол и МВР бе разбита групата „Кокаиновите крале”. По обвинение в трафик на бял прах от Южна Америка към Западна Европа бяха арестувани 30 души – 15 българи, 12 италианци и един словенец, румънец и грузинец. Като част от групата МВР посочи и Евелин Банев – Брендо, който по думите на вътрешния министър Цветан Цветанов бил на високо ниво в йерархията.

Припомняме, че френското издание Le Point посочи Евелин Банев-Брендо като един от наркотрафикантите, които контролират трафика на кокаин във Франция.

В момента родните разследващи са съсредоточили сили в разобличаването на полицая, който е бил гръб на Брендо през годините. Причината е, че преди дни стана ясно, че теч на информация през 2008 година е осуетил международно разследване срещу Брендо. Цветанов първоначално заяви, че къртицата на Банев в службите е бил магистрат с дългогодишен стаж в съдебната система. Впоследствие МВР шефът коригира твърденията си и заяви, че „покровителят“ на Брендо е бил човек от вътрешното министерство.

 

Снимки:

 

1 Евелин Банев-Брендо

2 Васил Донев (в средата) и братя Еринини

3 Димитър Сукалински-Банскалията

 

 

Spread the love