Работници на Галчев натрошиха на парчета уникална творба на японски скулптор при ремонта на площада в Перник

Filed under: Актуално от днес,Благоевград,Перник |

Майстор ще лепи частите от композицията, кметът Иванов: Гилдията да реши къде да поставим творбите

23-05-01 GALCHEV

Работници на фирма „Галчев инженеринг”, които ремонтират площада в Перник, са раздробили на парчета скулптура на японския майстор Казуми Танака. Става дума за композициите, сътворени по време на симпозиум, организиран от местната власт през 1997 г., които бяха разположени в центъра на града преди новото строителство. Сред тях е и творението от метал и камък на световноизвестния японски майстор Казуми Танака, който сам монтира творбата си в тревната площ на бившия площад. Като част от инсталацията до старта на проекта стоеше купчинка пръст, изкопана от японския скулптор, който от години живее в Канада. При демонтажа на творбата обаче тя бе натрошена на парчета.

44-09-01 ИванИванов

В момента частите от композицията са прибрани на склад в общинското дружество „Жилфонд“. За да се върне началният й вид, майстор ще лепи частите от нея, поясниха от общината.
„Границата между харесването и нехаресването на голяма част от композициите е много тънка. Някои от тях, като т.нар. триптих, представляващ три огромни метални куба, които от години бяха ръждясали и започнали да се разпадат, просто според мнозина отдавна трябвало да се демонтират. Именно затова ще предоставим на гилдията да реши къде да бъдат поставени творбите“, заяви кметът Иван Иванов. Това ще е една от основните теми, които ще бъдат коментирани и на които трябва да бъде намерено решение от бъдещия Обществен съвет по култура, който ще бъде създаден към общинската управа.
Понеже областната управа също планува създаването на обществени съвети, кметът Иванов уточни, че общинските структури няма да са идентични с областните. „Ние работим заедно, но сме независими едни от други“, поясни още кметът Иванов.

 

Снимките

1 Николай Галчев

2 Иван Иванов

 

Spread the love