Благоевградският депутат Вигенин обяви от парламентарната трибуна: Давам на прокуратурата рокадите в МБАЛ-Благоевград, министър Москов блокира изграждането на звено по ангиоинвазивна хирургия в интерес на частна структура

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

Лимончо и Портокалчо са от болницата в Благоевград, това е лечебното заведение, в което агресивно съм сменил изпълнителен директор, цялата преписка е в прокуратурата, каза министърът

 58-03-01  mitev2

„Използвам трибуната на Народното събрание, за да сезирам прокуратурата да извърши пълна проверка на обстоятелствата около смяната на изпълнителния директор и за действията на д-р Огнян Митев след поемане на управлението на МБАЛ-Благоевград“, заяви Кристиан Вигенин по време на парламентарно питане за кадровата политика на Министерството на здравеопазването в държавните болници.

58-03-01  moskov2

„Д-р Митев изпълнява длъжността в пълно противоречие със закона. Ще поемете ли лична отговорност за заобикалянето на законовата процедура, или ще предприемете мерки срещу служителите, които са Ви подвели?“, обърна се към министър Москов Вигенин. По неговите думи действията на д-р Москов са блокирали възможността в МБАЛ-Благоевград да бъде изградено ново звено по ангиоинвазивна хирургия. „Това е в интерес на частна структура, която предлага същите услуги и е в пряк ущърб на интересите на гражданите на Благоевград и региона“, завърши Вигенин.

48-06-01  vlado pandev4

Мая Манолова допълни, че уволненията при това ръководство на МЗ в лицето на д-р Москов са достигнали до пандемия. Освободени от работа са били цели семейства, като това се разпростира във всички болници в страната. На друг въпрос към министър Москов Кристиан Вигенин подчерта, че въпреки твърденията на МЗ, че публичните регистри са налични на интернет страниците на РЗИ и МЗ, справка показва, че в 15 от тях няма никаква информация за лечебни заведения и самостоятелни обекти, които отговарят на изискванията на Наредба 30. „В две РЗИ има наличен регистър, който не е актуализиран, а в останалите има данни за лечебни заведения без включени самостоятелни обекти и без актуализиране в реално време“, каза още Кристиан Вигенин. Този факт затруднява хората с увреждания, които имат право да ползват лечебни заведения за физикална и рехабилитационна медицина.

44-07-04.  vigenin1

В отговор министър Москов благодари за сигнала и зададения въпрос по този проблем. Той допълни, че е взел незабавни мерки да се актуализират всички интернет страници, за да се улесни достъпът на хората с увреждания до информация къде могат да ползват необходимите им лечебни процедури. Болницата не е социален дом, където някакви хора по партийна линия получават назначения, това трябва да спре, заяви министър Москов. Репликата му бе след въпрос за болниците с най-големи дългове. 342 милиона лева са дълговете на здравните заведения към 31 декември миналата година, а задълженията на общинските заведения за доболнична дейност – 54 млн. лв. Москов обясни, че е подготвил анекси към договорите за управление на всеки един от директорите на болниците, които включват нови форми за отчетност и спазване на финансова дисциплина. Болницата, в която агресивно съм сменил изпълнителен директор, е в Благоевград, а цялата преписка е в прокуратурата, каза министърът. Москов разкри, че Лимончо и Портокалчо, които назова от парламентарната трибуна при приемането на бюджета на здравната каса, са именно от тази болница. „Партийни назначения не правя, няма и да правя. Реформаторският блок също не ги прави“, увери Москов.

Снимките:

1 Огнян Митев

2 Петър Москов

3 Владимир Пандев

4 Кристиан Вигенин

 

 

 

Spread the love