Финансовият директор на „Актавис” П. Петров и екскметът А. Пилев разгледаха изложбата на сръбкинята Убавка Тончев и съпруга й Константин Симеонов–Костика в Джамията в Дупница, цените на творбите от 500 до 5000 лв.

Filed under: Актуално от днес,Дупница |

Творческият тандем твори заедно от 37 години, има собствена леярна, показвал е свои произведения из цяла Европа

58-05-01  uli-2 1

Скулпторите Убавка Тончев и Константин Симеонов-Костика подредиха обща изложба в Дупница. В местната галерия „Джамията” художниците, които са семейство, показват живопис и пластика. В залата са представени 30 скулптури от бронз, една от камък и 37 картини. По-голямата част от пластиките в експозицията са от последните 4 години, но има и по-ранни – отпреди 10-ина години. Всички творби са уникати. Костика се представя с маслена живопис и скулптура. Сръбкинята Убавка участва със скулптура и малка пластика. „Скулпторите Убавка Тончев и нейният съпруг Константин Симеонов-Костика са един от най-колоритните творчески тандеми. Двамата са сред най-изявените плевенски майстори, известни със съвместните си изложби и работата си в областта на монументалната скулптура, малката и декоративна пластика в бронз. Изложбата в зала “Джамията” е като една изповед за търсенията и мечтите на двамата автори.

58-05-01  uli-2

Убавка и Костика са възпитаници на НХА-София. И двамата са учили скулптура в класа на проф. Димитър Даскалов. Като ваятели се допълват, но не си приличат, всеки е със своя индивидуалност, чувствителност и темперамент. Акценти в творбите на Убавка Тончев са портретите и женската фигура. Нейната сила е в уловените различни човешки състояния и моменти, пресъздадени артистично в пластиките й.

58-05-01  uli-2-2

Съгласно натюрела си Костика третира музиката в човешки ръце, в женски торс, в мъжко тяло. В живописта следва естетиката на експресионизма – изразителност, опростена форма, силни цветови контрасти и дистанциране от вида на обекта. Притежава самобитен стил – изчистен, артистичен рисунък, с необичаен асоциативен вътрешен свят” представи гостите уредникът на галерията Божура Кацарова.

Убавка и Костика живеят и работят в Долни Дъбник, творят в едно ателие вече повече от 37 години. Имат собствена леярна. Арт семейството има над 15 съвместни изложби, 10 от които са в Германия, една във Варшава – Полша, 2 изложби в Плевен, по една в Несебър и в хан “Хаджи Николи” – Велико Търново.

В арт визитката им са вписани участия във всички национални и много престижни изложби в чужбина, както и в редица международни симпозиуми по скулптура у нас и в Македония, също и в колективни изложби в Португалия, Испания, Италия, Унгария, Чехия, Гърция и Германия.

От 1991 г. скулптури на Убавка Тончев се показват и продават от ROM-ART галерия в гр. Брауншвайг – Германия. Нейна пластика е притежание на колекция „Лудвиг Аахен” – Германия. Творби на Убавка и Костика са притежание на НХГ, СГХГ и всички големи галерии в страната, както и на частни колекционери от Германия, Италия, Дания, Гърция, САЩ, Англия, Сърбия, Зимбабве, Люксембург.

Изложбата предизвика голям интерес сред ценителите на изобразителното изкуство в Дупница. На откриването присъстваха около 50 души, сред които банкери, музиканти, лекари, стоматолози, преподаватели. Сред дошлите да видят експозицията бяха финансовият директор на Актавис – Дупница” Петър Петров, фотографът Мариан Тасев и съпругата му Ани, оперният певец Петър Петров и неговата съпруга – бившата преподавателка по психология в закрития педагогически колеж Елена Димитрова, шефката на Бюрото по труда Наташа Илиева, секретарят на организацията на НТС Дамчо Дамов, бившият градоначалник Асен Пилев.

Дадени са и заявки за откупуване на 2 картини и 3 пластики. Цените на платната са от 500 до 1500, а на скулпторите – между 3000 и 5000 лв. Изложбата ще остане в залата до 2 април.

Снимките:

 

1  Изложбата предизвика голям интерес

 

2 Убавка и Костика с уредника Божура Кацарова по време на откриването, с тях са и двете внучки на арт семейството

3 Част от присъстващите на откриването

 

 

 

 

Spread the love