Бившият зам.-министър на ГЕРБ Димитър Георгиев поема ДАНС

Filed under: България |

Цветан Цветанов: Георгиев никога няма да допусне ДАНС да влезе в политически сценарии
62-19-01-20150318.kcniiortac

Димитър Георгиев, бивш зам.-министър на вътрешните работи от първия мандат на ГЕРБ, ще оглави Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). В сряда правителството предложи официално кандидатурата му на президента Росен Плевнелиев, който се очаква да издаде указ за назначението. Така рокадите по върховете на сектора по сигурността, за които настояваше бившият вътрешен министър Веселин Вучков и плати за тях с оставката си, вече са факт.

62-19-01-20110221_0018

Бившият председател на ДАНС Владимир Писанчев и бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, наследени от кабинета „Орешарски“, бяха принудени да сдадат постовете, след като премиерът Бойко Борисов поиска това, за да не бъде упрекван в зависимост от ДПС.

Техните наследници са еднозначно свързани с ГЕРБ, макар че преди седмица Борисов се опита да внуши, че Димитър Георгиев е кандидатура на вицепремиера от Реформаторския блок (РБ) Меглена Кунева, която отговаря и за сектор „Сигурност“ и в това й качество Георгиев е бил неин съветник.

„Г-жа Меглена Кунева ми направи добро предложение за председател на ДАНС от името на РБ”, коментира премиерът миналата седмица. Кариерното развитие на Димитър Георгиев обаче е свързано с ГЕРБ и по нищо не личи да е кадър на РБ.

62-19-01-Image_4440615_308

След като ГЕРБ дойде на власт през 2009 г., Георгиев бе назначен за заместник на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Преди това оглавяваше дирекция „Международно оперативно полицейско сътрудничество” в МВР. Георгиев работи в системата на МВР от 1993 г., когато започва като инспектор в тогавашната Национална служба „Сигурност”. От края на 2006 г. до 2009 г. той е представител на България в Управителния съвет на“Европол и в Генералната асамблея на Интерпол.

 

Георгиев бил в екипа на Бойко Борисов от времето му на главен секретар на МВР

 

„Спомням си, когато премиерът Борисов беше главен секретар на МВР (2001-1005 г.), Димитър Георгиев беше част от екипите, с които заедно с „Европол“ и евроатлантическите партньори успяхме да направим много успешни реализации“, коментира в сряда председателят на ПГ на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.
Георгиев е роден на 15 август 1968 г. в София. Завършва ВВТУ „Тодор Каблешков“ като машинен инженер и ЮЗУ „Неофит Рилски“ като магистър по счетоводство и контрол. Специализирал е в Академията на МВР, в института по лидерство „Пойнтман“, САЩ, в Европейския полицейски колеж CEPOL, Великобритания, в Източния университет на Ню Мексико, САЩ.

В периода октомври 2013 г. – април 2014 г. е консултант по въпросите на сигурността на мобилния оператор „Глобул”, който впоследствие бе трансформиран в „Теленор България”.

Според източници Георгиев се ползва с доверието на западните партньори от времето, когато е работил в МВР и отзивите за настоящото му назначение начело на ДАНС са положителни.

Той ще оглави агенцията, след като правомощията и структурата й бяха окастрени с промените в Закона за МВР, направени от сегашните управляващи. Службата ГДБОП, която при кабинета „Орешарски“ бе прехвърлена към ДАНС, сега отново се върна в МВР.

„Смесването на контраразузнавателни дейности с полицейски функции е неприемливо за цялата европейска специализирана общественост в сектор „Сигурност”, коментира Цветан Цветанов пред журналисти по повод новите правомощия на ДАНС. Според него със законодателните промени тази възможност е ограничена и точно това е бил смисълът – да може контраразузнавателната дейност да бъде приоритет в дейността на службите и по специално в ДАНС и мерките, които трябва да се вземат за борбата с тероризма.

Той изрази убеденост, че Георгиев няма да допусне ДАНС да влезе в политически сценарии.

Цветанов напомни, че Георгиев е бил част от неговия екип и от екипа на Борисов при пребиваването им в МВР, но по думите му „по-важното е, че в последните 3 -4 месеца Георгиев е бил съветник на вицепремиера Кунева по темата Шенген и в ресора, за който тя отговаря“. Според него от личните впечатления и начина, по който той е докладвал, тя е изградила съответното мнение, с което е успяла да предложи пред премиера и МС кандидатурата му.

„От това, което имам като впечатления, Димитър Георгиев изцяло покрива критериите за достоен човек, който да бъде председател на ДАНС”, каза Цветанов.

На репортерски въпрос дали е имало натиск от РБ и става ли дума за „преяждане с власт“ от тяхна страна, Цветанов подчерта, че специално по тази кандидатура е постигнат консенсус на база професионализма и не трябва да се правят подобни заключения.

„Има случаи, в които човекът и кандидатурата е толкова качествена, че е безсмислено да се каже, че това е номинация само не ГЕРБ, на РБ или на цялото мнозинство“, коментира съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски. „В случая за мен става въпрос за един безспорен авторитет, който е общо приемлив за мнозинството и ще се справи по един безупречен начин“, допълни той.

„За нас ефективното функциониране на ДАНС е от изключително значение и в контекста на всичко случващо се с „Ислямска държава“, в контекста на тероризма, с който е заплашена Европа и цял свят и събитията в Украйна. Знаете, че имахме аргументи относно неефективното функциониране на ДАНС и по отношение на източването на КТБ“, заяви Зеленогорски.

 

 

И за ДПС „това е един добър избор“ на „достоен кандидат“

 

 

„Номиниран е един достоен кандидат“, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан по адрес на Георгиев.

Депутатът от ДПС Камен Костадинов също се изказа със суперлативи: „Познавам Димитър Георгиев, следил съм неговата дейност. Смятам, че той има необходимите качества, капацитет и професионализъм. Надявам се, че ще съумее да опази агенцията от опитите за партийно обяздване, което виждаме последните няколко седмици от страна на различни политически сили”.

Костадинов каза, че в професионален план Костадинов е подготвен и има необходимите професионални качества. „Това е един добър избор”, заключи той и изрази надежда Георгиев да не допусне партийни вмешателства.

Доста по-неутрално прозвуча коментарът на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов, чиято формация участва в управляващото мнозинство.

 

В. Симеонов: Не мога да говоря обаче за лице, което не познавам. Нека да изчакаме

 

 

Нека да оценяваме хората, след като видим работата им, каза той. Според него няма значение кой на кого е кандидат, по-важно е какво може да свърши. „Това, на което държим, е да се изпълнява програмата ни“, добави Симеонов. Относно смяната на главния секретар на МВР Лазар Лазаров и председателя на ДАНС Владимир Писанчев, Симеонов коментира, че е очевидно, че се изпълнява програмата им. „Не мога да говоря обаче за лице, което не познавам. Нека да изчакаме“, каза още Валери Симеонов.

Междувременно съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски каза, че той лично подкрепя категорично и кандидатурата на бившия депутат от СДС и вътрешен министър в служебния кабинет Йордан Бакалов за директор на военното разузнаване. Бакалов бе предложен за поста от министъра на отбраната Николай Ненчев (РБ), но след като номинацията е била съгласувана с премиера Бойко Борисов. Резерви към кандидатурата на Бакалов изразиха от участващата в управлението партия АБВ с мотива, че шефът на военното разузнаване не бива да е цивилна фигура.

Spread the love