Местан възмутен, че президентът не се е спрял на отсъстващите теми по време на консултациите

Filed under: България |

63-17-03-Mestan

Лидерът на ДПС Лютви Местан разкритикува остро речта на Росен Плевнелиев пред Народното събрание. Основното обвинение към президента бе, че той не се е спрял на най-важния въпрос – кои са отсъстващите теми по време на консултациите с парламентарно представените партии. Според него най-силно кънти темата „Демократична ли е днешната власт“, защото „демократично избраната власт не предпоставя демократично управление“. Тези думи на Местан бяха свързани с често повтаряната от ДПС теза за езика на омразата. Той акцентира, че става дума за две управляващи партии, за които езикът на омразата е като самоцелно политическо противопоставяне, което му дава основание да твърди, че увереността на президента, че между политическите сили в България има съгласие, е най-малкото неточна.

Местан направи паралел между Бойко Борисов и Росен Плевнелиев. Той определи като положителен начина, по който пред Народното събрание премиерът се противопостави на езика на омразата, но направи уговорката, че това би отивало повече на президента, който обаче мълчи по тази тема.

Оптимистичният и бодър дух на Плевнелиев беше иронизиран от Местан с думите, че хората вече са уморени от приказки, дори когато те са оптимистични. Лидерът на ДПС попита какво се е променило от март 2014-а до март 2015-а. „Какви цели си поставяхме през лятото на 2014-а, когато постигнахме съгласие при президента за предсрочни избори“, попита Местан и продължи: „Главната цел беше да се осигури преход към политическа стабилност с извършването на реформи“. След това той припомни, че тогава политическите сили са се договорили при президента да не се повтарят вече провалени модели на власт и да не се върви към реваншизъм.

„Не чухме президентът да даде оценката дали тези цели са постигнати“, отсече Местан и сам ги оцени: „Не са!“ Той настоя, че в момента управляващият модел е точно толкова порочен, колкото вече отречения, а от непрестанното повтаряне на ключовата дума „реформа“ тя е изгубила смисъла си. Местан се мотивира с това, че определени ходове на различните министерства не могат да бъдат наричани реформи, защото това са елементарни процедури, като даде за примери министерствата на здравеопазването и образованието.

Струва ми се, че това управление скоро ще има проблем с толеранса на българските граждани. Така Лютви Местан отговори на въпроса докога ДПС дава толеранс да види реално започнали реформи, след като през последните седмици депутатите от партията критикуват яростно пасивността на отделни министерства.

 

Снимка:

Лютви Местан

 

Spread the love