Ректорът на СУ проф. Илчев в Кюстендил: Политиците ги вълнува единствено дали ще ги изберат пак, никъде в учебниците не пише за потушеното от наши войски въстание в Сърбия през 1917 г.

Filed under: Кюстендил |

Digimax A50 / KENOX Q2

Кюстендилски ученици останаха изумени от неизвестни досега факти от Първата световна война, които им разкри ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев. В Кюстендил го доведе председателят на географското дружество Георги Иванчев. „Навсякъде се отдава по-голямо значение на военния конфликт, отколкото на човека. Малко са фактите за участието на жените, както и за военнопленниците. Не се знае какво са ги карали да работят, как са ги хранили, каква е тяхната смъртност и какво е отношението към тях”, каза професорът. Той посочи липсващата информация в учебниците по история за потушеното от българските войски Сръбско въстание в Моравско през 1917 г.

Digimax A50 / KENOX Q2

Професор Илчев определи сключения мир в края на Първата световна война като безполезен. “Друг проблем е, че когато експертът дава мнение, той мисли за събитията, които ще се случат след 40 или 50 г., а когато политика взима решението и мисли за това дали ще го изберат отново на следващите изборите”, заяви професор Илчев.

Снимките:

1- Председателят на географското дружество Георги Иванчев (вляво) и проф. Иван Илчев

2- Ученици попиват знания за Първата световна война

Spread the love