Новият зам.-председател на трансформираната от ЛИДЕР в БДЦ, депутатът от Кюстендилско инж. Петър Петров: Няма да подкрепим Костадин Костадинов за кмет на Дупница, заставаме зад Петър Паунов в Кюстендил, през есента ще се борим за 30 кметове и 300 общински съветници

Filed under: Бобов дол,Дупница,Кюстендил,Самоков |

65-01-05  141134[1]

Депутатът от ЛИДЕР, част от коалицията Български демократичен център, инж. Петър Петров бе избран за заместник-председател на партията на третия конгрес на формацията, който се проведе вчера в Националния дворец на културата. Настоящият лидер Кънчо Филипов запази поста си.  За съпредседатели на новата политическа формация единодушно бяха избрани д-р Красимира Ковачка и Стефан Кенов, народни представители от Парламентарна група „Български демократичен център“.

65-01-05  03

Както първи вестник „Вяра” съобщи, това се случи на рождения ден на депутата. До този момент Петър Петров беше организационен секретар на партия ЛИДЕР още от учредяването й.

291-01-savetnitsi-kostadin-kostadinov-zaplashval-d-r-diana-kyoseva-tya-napuska-mestniya-parlament

В продължение на 35 години е бил директор на различни предприятия в системата на енергетиката, завършил е Технически университет-София, специалност „Електрообзавеждане и електрооборудване на промишлеността и транспорта”, има и магастърска степен от Великотърновския университет по стопанско управление.

44-01-03-Kovachki1

На конгреса бяха поканени всички парламентарно представени партии в 43-тото народно събрание. До началото на конгреса единственият, който се появи, бе Емил Димитров, по-известен като Ревизоро, депутат от Патриотичния фронт. Направи впечатление отсъствието на енергийния бос Христо Ковачки. Публична тайна е, че той отдавна се е дистанцирал от политиката и изцяло е погълнат от писане на научни трудове, книги и разкриване на нови мощности у нас и зад граница.

33-10-01-Paunov

ЛИДЕР занапред ще се именува с името на коалицията, с която ЛИДЕР влезе в парламента – Български демократичен център. В началото на годината ЛИДЕР скъса с партията на Николай Бареков – ББЦ, а депутатите на Бареков напуснаха партията, като останаха в коалицията БДЦ, която всъщност е парламентарната група. Така те избраха водачеството на ЛИДЕР. В БДЦ влязоха още „Гергьовден”, Съюз на свободните демократи, БДС-Радикали и ЗНС „Народен съюз” на Румен Йончев. Единствено депутатът Мартин Димитров-Данона остана верен на Бареков.

19-01-11 kiril stanchev copy

Инж. Петър Петров отговори на няколко въпроса на вестник „Вяра”.

– Защо се наложи партията да се преименува от ЛИДЕР на Български демократичен център?

– Партия БДЦ е естествен резултат от общата работа на по-голямата част от депутатите в парламентарната група на БДЦ. Обединяват ни политически ценности, както и осъзнатата необходимост от по-добра и единна организационна структура, която да координира работата ни по-добре. Всички, които се включваме в преосноваването на партия, която по своята същност е единен, нов политически субект, сме хора, които идваме от млади партии и които естествено достигат до нов етап в своето развитие.

– „Поглъщате ли” ББЦ?

– Това е началото на нов, по-адекватен политически проект, основан на резултатите от последните парламентарни избори. Спрямо тях и волята на избирателите, на базата на съществуващата парламентарна група се появява нов политически субект. Този нов политически субект е правоприемник на голяма част от политическите формации, участвали в парламентарните избори. Много от местните структури на ББЦ са изразили желание да работят за този политически проект.

– Как ще коментирате обвиненията, че депутати от ББЦ сега сменят партията си, купени от Ковачки?

– Единствено, което правят депутатите, откакто е съставен парламентът, е да защитават предизборните си програми и волята на хората, които са ги изпратили в НС. Тази воля не е нито на Николай Бареков, нито на Христо Ковачки. Зад всеки депутат има хиляди избиратели. Никой не е напускал групата с изключение на колежката Ана Баракова. Тя публично обяви, че е обидена на Бареков. Между другото пътят за връщането й в групата е открит, стига да го желае. Дори в групата да има различия по някои въпроси, тя пак гласува единно и се подчинява на правилник и ръководство, което си е избрала.

– Бареков ви упреква, че сте изневерили на предизборната програма, в която се говореше за безплатни лекарства, безплатни таблети в училище…

– Една от причините да подкрепим правителството за стартиране на процедура за нов заем беше точно за да се осигурят средства в бъдеще за подобни социални програми. Припомняме, че г-н Бареков постоянно си сменя мнението за това – в един момент е голям привърженик, в следващия ни обвинява, че сме загробили държавата. Просто е, за да има добра социална политика, първо трябва да се реши въпросът с приходите, заетостта, работещата икономика. Ние правим нужното, за да има работеща икономика и приходи за социална икономика точно както обещахме.

– Не всички депутати на ББЦ влизат в този политически проект. Как ще работите с тях?

– Както и досега парламентарната група е на първо място и отговаря спрямо своите избиратели и програмата, с която влязохме. Едва след това идват партиите и политическите проекти. Нямаме основания да преподреждаме приоритетите си. Работим добре и отговорно и с хора, които не споделят изцяло политическите ни възгледи.

– Къде виждате своето място в политическия спектър? Леви, денси, център?

– БДЦ е нова либерална партия на свободните, предприемчивите, отговорни млади хора. Нашата цел е да обединим енергията им и да разширим възможностите за разумен разговор по важните за обществото ни теми – върховенството на закона, справедливостта и солидарността, образованието, труда и семейството. Ние стоим в центъра и правим заявка да бъдем модерното продължение на либералните и икономически ценности, чийто център е националният интерес.

– Защо правите това обединение точно сега?

– Правим партията сега, защото съвпаднаха изброените съдържателни причини и предстоящите местни избори. На тях хората трябва да имат избор.

– Как ще се явите на местните избори?

– Желанието ни е да го направим с една обща регистрация. Ще се борим да имаме поне 30 кметове на общини и около 300 общински съветници от името на БДЦ и партньори.

– Ще подкрепите ли кандидатурата за кмет на настоящия градоначалник на Бобов дол Кирил Станчев и тази на лидера на ББЦ Костадин Костадинов за Дупница?

– В Бобов дол ще издигнем нов кандидат, но още не сме решили кой ще бъде. Има доста подходящи млади хора с качества. В Дупница със сигурност няма да подкрепим Костадин Костадинов, нито който и да е от „България без цензура”. Най-вероятно ще издигнем свой кандидат, но още не сме решили. В Кюстендил е твърде възможно да подкрепим настоящия кмет Петър Паунов.

– Ще настоявате ли за промени в Изборния кодекс преди местните избори?

– Съгласни сме да има референдум наред с местните избори, каквото предложение вече направи президентът Росен Плевнелиев.

-Някои политически противници, политолози, социолози и прочие анализатори биха ви напомнили за последните избори, Бобов дол и мините станаха доста популярни…

– Вижте, на последните избори ЛИДЕР спечели в Бобов дол доста по-малко гласове, отколкото са служителите в мините. Най-много гласове получи ГЕРБ, втори бяха БСП. Нека всеки сам да си направи изводите.

 

Снимки

1 Депутатът от ЛИДЕР, част от коалицията Български демократичен център, инж. Петър Петров бе избран за заместник-председател на партията на третия конгрес на формацията

2 Росен Петров, Мустафа Карадайъ и Кънчо Филипов

3 Костадин Костадинов

4 Христо Ковачки

5 Петър Паунов

6 Кирил Станчев

 

Spread the love