Екоактивистът Тома Белев: Прокуратурата подгони депутата от ДПС Станислав Атанасов, бивш министър, продал 50% от ски зоната в Банско на офшорка, близка до „Юлен”

Filed under: Банско |

67-01-06 Toma_Belev

Делото срещу решение на ексминистъра на околната среда и водите от ДПС Станислав Анастасов, с което се разрешава строителството на нов шестседалков лифт на мястото на триседалковия лифт „Шилигарника-Тодорка“ в ски зона Банско в Национален парк „Пирин”, ще се гледа днес във Върховния административен съд, съобщи Тома Белев от Асоциация на парковете в България, която влиза в коалицията „За да остане природа в България”.

67-01-06 Александър Дунчев

„Скандалното в случая е не само, че държавата позволява поредния строеж, който не е предвиден в концесионния договор за ски зоната, а че правото да строи в отдадената на концесия територия от Национален парк „Пирин” е дадено на частна фирма, различна от концесионера „Юлен“ АД. Фирмата е „Маренго Трейдинг“ ЕООД, един от акционерите в „Юлен“ АД и собственост на регистрираната в Кипър офшорка „Маренго трейдинг лимитед“. С решението на ексминистър Анастасов на практика свързаната с “Юлен“ АД офшорка получава безсрочно право върху част от изключителната държавна собственост в Национален парк „Пирин”. Така икономическият кръг около концесионера цели в нарушение на Закона за концесиите да задържи контрола върху ски зона Банско и дори да изнудва държавата и бъдещите концесионери при прекратяване на настоящата концесия – срочно или предсрочно.

67-01-06 Станислав Анастасов

По повод на скандалното решение паралелно на съдебното дело върви и прокурорска проверка срещу бившия екоминистър и настоящ депутат от ДПС. С постановление от 23.02.2015 г. на Окръжната прокуратурата в Благоевград първите резултати от проверката са препратени до Софийската градска прокуратура. От тях става ясно, че на офшорната фирма е разрешено да построи новия лифт не само без концесионно право, но и при почти двойно завишаване на сервитутната площ.

Освен това прокуратурата разкрива факти, които явно свидетелстват за фрапираща корупция. От една страна, решението на 31-годишния министър от ДПС противоречи изцяло на решението на екоминистър Нона Караджова от 2011 г., с което същият проект е отхвърлен като недопустим и изцяло противоречащ на законодателството и концесионния договор.

От друга страна, съмнения за злоупотреба с власт будят и данните за „подмяна“ на позицията на екоминистерството за строежа на новия лифт в рамките на един месец, и то точно в периода, в които Станислав Анастасов е избран за министър на околната среда и водите от правителството на Орешарски – юни 2014 г.”, КАЗАХА Тома Белев и колегата му Александър Дунчев от WWF.

Миналата седмица коалицията „За да остане природа в България“ сезира екоминистъра Ивелина Василева, че офшорката „Маренго трейдинг“ се води собственик не само на приватизираните от „Юлен“ АД ски съоръжения на държавното дружество „Академика 2000“ ЕООД за нуждите на концесията, но в нарушение на Закона за концесиите и концесионния договор е придобило собственост и върху новоизградените четириседалкови лифтове в м. Платото и м. Чалин валог, които трябва да са държавна собственост по закон. В своя сигнал природозащитниците разкриха мащабна схема за разграбване на държавното имущество в ски зона Банско чрез офшорната фирма, свързана с концесионера „Юлен“ АД.

От коалицията „За да остане природа в България“ настояват въпросът със собствеността и скритата приватизация на ски съоръженията и сградите в рамките на концесията за ски зона Банско да бъде предмет на задълбочен анализ от междуведомствената работна група. Той трябва да бъде част от нейния окончателен доклад, който да установи защо съоръженията не са актувани все още от държавата и дали продажбата им на трети лица с цел запазване на контрола на инвеститора върху ски зоната не е нарушение на закона, предполагащо разваляне на концесионния договор.

 

Снимките

1 Тома Белев

2 Александър Дунчев

3 Станислав Атанасов

Spread the love

Коментар за: Екоактивистът Тома Белев: Прокуратурата подгони депутата от ДПС Станислав Атанасов, бивш министър, продал 50% от ски зоната в Банско на офшорка, близка до „Юлен”

  1. Този космат талибан пък какъв е, че да му се дава гласност в медиите? Провален и корумпиран фейсбук еколог.

    Джокича
    2015/март/25 at 11:03 AM