Хора от ДАНС и митниците реанимират наркоканалите на Държавна сигурност

Filed under: Искам думата,Последни |

Част от плана за тотален контрол над контрабандния трафик включвал и реабилитация на Братя Галеви

Бареков в предаване от Дупница лъскал имиджа на двамата бизнесмени за 50 000 лева

69-10-01-galevi-te

Офицерът от ДАНС Алексей Петров, известен повече като една от мутрите на прехода, е в основата на съживяването на контрабандните канали, създадени някога от Държавна сигурност.

69-10-01-barekov.jpg

Активен помощник в това начинание е зам.-шефът на Държавна агенция „Митници” Румен Божинов, известен сред колегите си с прякора Новия Самоковец.Двамата създали стройна организация за трафик на дрога и китайско карго.

69-10-01-M.Velchev

Рекетът също влиза в разработения мащабен „бизнес”. Всички началници на митнически бюра в страната са привиквани в кабинета на Божинов, където са предупредени да се отчитат с финансови вноски или да се считат за уволнени.

69-10-01-Rumen Bojinov-caisa.jpeg

Новият шеф на митниците Христо Кулишев виждал какво става, но „отгоре” му намекнали да не си пъха носа в действията на двамата „експерти”, тъй като те работели по заръка на най-високо политическо ниво – президент и премиер.

69-10-01-Grigor-Shopov-01

Божинов, който е бил преди години шофьор и старшина във Второ главно (контраразузнаването), вече бил пренасочил трафика на китайското карго през варненската митница. За шеф на същата го назначил изявеният бандит Даниел Славов-Дънката, който контролирал официалната контрабанда.

69-10-01-Al.Petrov

Схемата за контрабандните канали е реанимирана изцяло от офицера бандит Алексей Петров. Той бе разкрит като секретен сътрудник от бившия вътрешен министър Румен Петков. По този повод двамата се скарали, а

Петров заявил на партийния функционер, че може да си намери майстора заради издънката със срещата с Братя Галеви.

На тази прословута среща всъщност са се уточнявали прехвърляния на синтетична дрога и кокаин от Турция и към Турция под патронажа на служби от МВР. Част от печалбите трябвало да бъдат предадени на централите на БСП, ДПС и НДСВ. По време на правителството на Симеон Сакскобургготски с тази дейност били натоварени финансовият министър Милен Велчев и министърът на транспорта Пламен Петров. Именно в изпълнение на задачата те се срещнали с Иван Тодоров-Доктора и Петър Петров-Амигоса на яхта в Монако. Посредник на мафиотската сгледа бил депутатът от Новото време Мирослав Севлиевски, ръководен от Спас Русев, агент на българските и съветските тайни служби, но най-предан на ГРУ (руското военно разузнаване). Предполага се също, че бившият член на ЦК на БКП и кандидат-член на Политбюро Стоян Марков-Стенмарк също е замесен в схемата. За работата си в Монако Севлиевски се облажил с 500 000 евро. Всичко това станало известно на Бойко Борисов, който тогава вдигна шум, но Симеон потули случая, като освободи Петров от поста, а с Милен Велчев бе разиграна сценка с подаване и неприемане на оставка. Оттогава Велчев и Борисов са в открита война. Козове срещу столичния кмет обаче имал и Велчев, който знаел по какъв начин половинката на Борисов – Цветелина Бориславова, се е докопала до шефското място в СИБанк, изгонвайки човека на Иван Костов – Славчо Христов.

В тайните архиви на ДС се пази документ, в който буквално е записано: „Ако ЦК на БКП даде генерално разрешение за вършене на контрабандна търговия, да се поиска тази дейност да се извършва само от една търговска централа”. Разбира се, тази дейност не само е била разрешена, но дълго време е ръководена от най-високите етажи на комунистическата власт. Каналите почват работа през 1966 г. Тази политика не само нарушава международните норми, но ражда черни каси с парите на данъкоплатците, създава и отглежда престъпност, злоупотребява със специалните служби, за да контролира бизнес за милиарди долари. Наред с икономическата свобода, която им е дадена, търговски предприятия като „Тексим” и „Булет” се изкушават от бързата печалба във валута чрез контрабанда на всякакви стоки.

69-10-01-Simeon-ІІ-

Архивните документи показват, че държавната контрабанда стартира с трафик на швейцарски часовници към Турция. Посредник е офицер от Инженерното управление към Министерството на външната търговия (МВТ), а контрабандната сделка се сключва с договор между „Тексим” и фирмата „Арис-Жужу” на ливански търговец, базирана в Бейрут.

Постепенно дейността нараства, а в контрабандата са включени оръжия и наркотици. Второ главно управление докладва, че контрабандата се осъществява от членове на БКП, бивши партизани, активни борци против фашизма, бивши полковници от Гранични войски и оперативни работници от ДС.

Цялата дейност се е ръководела от първия зам.-министър на МВР Григор Шопов. След 10 ноември 1989 г. той се оттегли и не проговори до смъртта си. В контрабандата са включени и сирийските служби. Второ управление на КДС установява, че същата дейност се практикува и от ДСП „Булет“, Инженерното управление при МВТ, ДСП „Деспред“ и ДСП „Родопа“. Изводите, които прави, са:

– С контрабанда се занимават много централи и дейността не е запазена в тайна

– Чужденците, с които се работи, знаят за търговските централи

– Чужденците биват приемани в централите и лесно ни разузнават

– Не е добре зашифрована пристигащата стока на аерогара София и на ГКПП-Капитан Андреево, където почти всички служители знаят за това

– Търговските централи не са изучили цените на контрабандираните стоки на международния пазар и в повечето случаи вземат съвсем малки комисиони.

Контраразузнаването дава точни насоки как да се централизира контрабандата и най-вече как да бъде скрита от българските граждани, на които по същото време е вменено да строят развития социализъм.

 

Указанията на ДС:

 

  1. В КДС контрабандната дейност да се централизира на едно място.
  2. Да се издирят помещения извън София за манипулация на стоките.
  3. Да се уредят с ДАИ нови номера за чуждестранните автомобили.
  4. С управление „Митници” да се уреди получаването на пратките.
  5. Търговците контрабандисти да се настаняват в наши квартири.

Абсолютно същата схема са разработили днес Алексей Петров и Румен Божинов. Божинов напоследък се вживял толкова много в ролята си, че обикаляйки страната, заплашвал митнически шефове от името на Сергей Станишев. Използвал името на премиера по всякакъв повод и без повод. Именно той преразпределил през кои митнически бюра да минават определени контрабандни канали. Алексей Петров пък гарантирал оперативното им осигуряване чрез ДАНС.

 

Тази дейност не останала скрита от погледа на представителката на ЦРУ за България.

 

Дипломатката отправила неколкократни запитвания до МВР и ДАНС с каква точно дейност се занимава Алексей Петров. В Държавния департамент имало сведения, че държавни структури се занимават с напълно незаконна дейност, а ръковоствата на ДАНС, МВР, митниците и финансовото министерство си затваряли очите. За финансовото разузнаване и Икономическа полиция дори вече не се говорело, тъй като американците показали, че знаят за хора от тези служби, които работят открито със сенчести групировки.

Всъщност истинската причина за разговорите рано сутрин в ДАНС със Златомир Иванов-Златко Баретата и Николай Маринов-Малкия Маргин нямали нищо общо с националната сигурност. Двамата били привикани по идея на Алексей Петров, за да им се обясни, че трябва да свият бизнеса си, защото в момента други групировки са овладели митническите пунктове. Просто били предупредени, че държавни и партийни структури са поели контрабандата и другите да се оттеглят, защото в противен случай ще имат големи проблеми.

Част от плана за тотален контрол над контрабандния трафик включвал и реабилитация на известните като Братя Галеви от Дупница. По идея на ДАНС подкупният водещ на бТВ Николай Бареков отишъл да води предаване от Дупница с двамата бизнесмени, които владеят целия район. За „услугата” той получил 50 000 лева. Още няколко медии са получили задача да лъскат имиджа на дупнишките бизнесмени.

До момента тази дейност оставала скрита и за парламентарната комисия за вътрешен ред и сигурност. ДАНС по същество били извън контрол, което давало възможност на разпасалия се личен съветник на Петко Сертов – Алексей Петров, да прави каквото си иска.

Още по-странно е мълчанието на премиера Сергей Станишев и президента Георги Първанов, които били наясно какво се случва в новата служба.

 

Снимки:

1. Братя Галеви

2. Николай Бареков

3. Милен Велчев

4. Румен Божинов

5. Григор Шопов

6. Алексей Петров

7. Симеон Сакскобургготски

Spread the love