Със заем от 1 860 000 лв. изграждат „интелигентно“ улично осветление в Благоевград, кметът Камбитов: С LED осветлението икономисваме 100 000 лв. годишно, за 13-14 г. ще го изплатим

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

ОбС изключи ул. „Университетска” пред ЮЗУ от синята зона, не развали сделката за продажба на 35% общински акции в „Народна мебел“

70-03-01 se1 copy

Изграждат ново високотехнологично улично осветление в Благоевград. Това решиха местните парламентаристи след дълги дебати. По предложение на кмета Атанас Камбитов ще се изтегли заем от 1 860 000 лева, който ще се изплаща с икономиите от ел. енергия след въвеждане на т.нар. „интелигентно осветление“.

70-03-01 se2 copy

„Проблемът е, че осветлението в Благоевград не е такова, каквото трябва да бъде. Неслучайно миналата година прекъснахме един 10-годишен договор за поддръжка на осветлението. Състоянието на осветителната мрежа е окаяно. Проблемите са не толкова с осветителните тела, а с кабелната мрежа. 1/4 от всички сигнали в общината са за уличното осветление. Именно затова решихме да започнем изграждането на съвременно LED осветление“, мотивира искането на община Благоевград за изтегляне на заем кметът д-р Атанас Камбитов. Процедурата ще протече на няколко етапа, като в началото ще бъдат обхванати най-проблемните части на града. Общината вече има изготвен проект за LED осветление, като цялостната стойност е малко над 6 000 000 лева. Идеята на общинската администрация е след като бъде взет заемът, осветлението да бъде монтирано в най-невралгичните точки на града – част от улиците в ЦГЧ, градската градина, Бачиново и в част от кварталите. „Очакваме икономията от работата на LED осветление да е около 100 000 лв. годишно. За 13-14 години осветлението ще се изплати напълно“, каза още градоначалникът.

70-03-01 se3 copy

Уличното осветление в Благоевград в момента е правено преди повече от 20 години и непрекъснато създава неудобства и проблеми. За поддръжката му се изразходват около 550 000 лева на година. В дългосрочен план намерението на кметската администрация е т.нар. „умно осветление“ да бъде въведено на територията на цялата община. Освен това е необходимо и изграждането на команден център за дистанционно управление. Той ще бъде направен още през първия етап на иновацията, след което само ще се надгражда. С въвеждането на модерното осветление ще бъде засилен контролът върху евентуални проблеми, свързани с него.

Общински съвет – Благоевград отказа да прекрати процедурата за продажба на 35% общински дялове в „Народна мебел” ООД. Искането бе внесено от управителя на фирмата Кирил Арнаутски, който поиска да бъде прекратен конкурсът за продажба на притежавани от община Благоевград 10 611 дяла от капитала на дружеството. Мотивът за искането на Арнаутски е, че в оценката не са включени 4 имота и един автомобил. Искането на Арнаутски идва, след като на конкурса за продажба на дяловете на община Благоевград софийската фирма „Логсам” ЕООД даде по-добра ценова оферта в размер на 350 000 лв. без ДДС срещу предложените от фирмата на Арнаутски „Кирил Инвест” ООД – 186 186 лв. без ДДС. Решенията на двете комисии в ОбС – Комисията по следприватизационен контрол и Комисията по икономика и финанси, също бяха да не се прекратява процедурата. В крайна сметка се уважиха решенията на двете комисии и с 21 гласа „за“, 6 „против“ и 7 „въздържали се“ не се прекрати течащата в момента процедура по продажба на дяловете на община Благоевград в „Народна мебел“.

Местните парламентаристи решиха още ул. „Университетска”, която се намира пред ЮЗУ „Н. Рилски“, да бъде извадена от обхвата на синята зона. Предложението бе направено от общинския съветник Кирил Илиев. Както „Вяра” писа, улицата, която допреди няколко дни беше паркинг при Първи корпус на ЮЗУ, се превърна в ябълка на раздора между общинско ръководство и университета.

Снимките:

 

1Общинските съветници изключиха улица „Университетска” пред ЮЗУ от синята зона

2  Атанас Камбитов (вдясно обясни), че икономията от работата на LED осветлението ще бъде около 100 000 лв. годишно

3   Служители на „Народна мебел” ООД също бяха в залата

Spread the love

3 коментара за:  Със заем от 1 860 000 лв. изграждат „интелигентно“ улично осветление в Благоевград, кметът Камбитов: С LED осветлението икономисваме 100 000 лв. годишно, за 13-14 г. ще го изплатим

 1. В центъра на Прищина, столицата на Косово, уличното осветление е изцяло LED, в Скопие светофарите също са такива. Явно ние пълзим след тях.

  Някой си
  2015/април/28 at 18:57 PM

 2. По принцип ЛЕД технологията е толкова калпава и нетрайна, ако се използват фалшиви лампи и се сменят през 2 години, как ще се изплати всичко това? Дано никоя банка не отпусне пари за тази глупост

  sd
  2015/март/28 at 10:22 AM

 3. По европейска програма не може да кандидатства защото преди 10 години бяха сменени абсолютно всички тела, при положение че в Европа животът на тези тела е около 30 години едва ли ще дадът пари да се сменят 10 годишни тела у Благоевград.
  Лед осветлението е толкова вредно и опасно, вреди на зрението, облъчва, вреди на животинския свят

  sd
  2015/март/28 at 9:49 AM