Треклянската река удави 10 дка ябълкова градина, повали стълб и наводни 4 къщи, кметът на Земен Димитър Сотиров: И Струма преля

Filed under: Перник |

71-04-02 Димитър Сотиров

Изпускането на всички язовири в Пернишка област е спряно заради повишеното ниво на реките Струма, Светля и Конска, съобщиха от областната администрация. Изключение е направено единствено за яз. „Студена”, който се изпуска с минимално количество от 1000 л/сек, и яз. „Бегуновци”, изпускащ се с 400 л/сек. Значително повишеното ниво на река Светля е създало предпоставки да бъде залята къща в село Чепино, но ситуацията е овладяна. Заради дъждовете и обилното снеготопене някои от реките в Земенско и Ковачевско вече преливат. Кметът на Земен Димитър Сотиров съобщи, че река Струма е излязла от коритото си на входа на Земенското дефиле. Причината е, че пречиствателната станция край града не може да поеме прииждащите повърхностни води и те преливат. В събота край село Пещера от коритото си е излязла и Треклянската река, която е заляла 10 декара ябълкова градина, половин декар нива, повален бил и електрически стълб от буйните й води в махала Лулевци. От високи подпочвени води са наводнени мазетата на четири къщи. Разчистено е било новообразувано свлачище на пътя между селата Пещера и Враня стена, като са изнесени приблизително 100 куб. м земна маса, каза Сотиров. Ковачевското село Чепино също е сред засегнатите. Там също имало наводнени къщи и дворове от излязлата от коритото си река Светля.

“Всичко се контролира и в момента няма информация за наводнение на имоти и къщи на територията на област Перник”, заяви Петко Петков от областната администрация в Перник.

Снимка: Димитър Сотиров

Spread the love