ВиК подменя водопроводи за 170 000 лв. в Дупница, Управителят Илия Илиев: С въздуходувка за пречиствателната станция в Джерман ще пестим по 16 000 лв. месечно за ток

Filed under: Актуално от днес,Дупница |

 Имаме разрешителни за ремонти и по улиците „Цар Иван Асен” и ”Неофит Рилски”, до дни внасяме документи в МЕ за изграждането на два мини ВЕЦ-а, каза още водният шеф

73-06-01

170 000 лв. за подмяна на водопроводи залага за тази година в инвестиционната си програма „ВиК-Дупница” ЕООД, съобщи управителят на дружеството Илия Илиев. Първите участъци с амортизирани тръби, в които ще започнат ремонти, са на улиците „Цар Иван Асен”, „Гео Милев” и ”Неофит Рилски”.

„В инвестиционната програма за тази година предвиждаме 170 000 лв. за подмяна на водопроводи. Ще бъдат подменени тръбите в участъци с висока концентрация на аварии. Вече имаме разрешителни за смяна на етернитови тръби с полиетиленови по улиците „Цар Иван Асен”, „Гео Милев” и ”Неофит Рилски”. Започваме още през април от ул. „Гео Милев”. По-изгодно е да сменим тези водопроводи, отколкото постоянно да гърмят и да сменяме на парче, по 1 м”, каза управителят.

От дружеството обявиха още, че са заявили готовност за входиране на проекти в Министерството на енергетиката (МЕ) за изграждане на два мини ВЕЦ-а. „Кандидатстваме пред Министерството на енергетиката за изграждане на мини ВЕЦ-ове. Намеренията ни са да се включим към Норвежкия фонд, който осигурява 90% от финансирането на такива проекти, а останалите 10 % са собствени средства. Имаме предпроектни проучвания за 5 мини ВЕЦ-а, но сега кандидатстваме за два по 60 киловата в м. Дренски рид. От Министерството на енергетиката очакваме да ни се обадят, за да внесем документите. Срокът за това е до 16 април”, обясни Илиев.

Във ВиК очакват доставката на машина (въздуходувка) за пречиствателната станция за отпадни води в с. Джерман. “Чакаме да ни доставят въздуходувка за пречиствателната станция за отпадни води в с. Джерман. С тази машина ще намалим разходите за ток в пречиствателната станция със 70 000 киловата месечно. В пари икономията ще бъде 16 000 лв. месечно. Цената на машината е около 36 000 лв. с ДДС, но със спестената ел. енергия тя ще се изплати за около два месеца и половина”, подчерта Илия Илиев. По данни на дружеството в момента ВиК има огромни разходи за ток. Харчовете на дружеството за електричество са 40 000 лв., 34 000 от които са за пречиствателната станция.

Снимките

Илия Илиев

Spread the love