ВАС потвърди отнемането на лиценза на КТБ

Filed under: България |

Съдът отказа да разгледа и на втора инстанция жалбите на основните акционери срещу решението на БНБ от 6 ноември

75-19-01-KARE-original

Върховният административен съд (ВАС) окончателно сложи край на делото за отнетия лиценз на Корпоративна търговска банка (КТБ), отказвайки да разгледа и на втора инстанция жалбите на основните акционери срещу решението на БНБ от 6 ноември м.г.
Това става ясно от обявеното в четвъртък определение на състава на съда, председателстван лично от ръководителя на ВАС Георги Колев и с членове Росен Василев, Милка Панчева, Александър Еленков и Наталия Марчева.
Така върховните съдии на практика дават зелена светлина на делото по несъстоятелността на КТБ, което бе спряно от Софийския градски съд (СГС) до решаването на спора за отнемането на лиценза.
„Акционерите по настоящото дело не са адресати на оспорвания административен акт и не са страна в административното материално правоотношение, което се развива между БНБ като специализиран държавен орган и поднадзорното лице „КТБ“ АД, което е носител на лиценза, отнет с процесния административен акт“, приема петчленният състав на съда, потвърждавайки напълно тезата на първата инстанция.
„Между БНБ и акционерите на банката няма отношения на власт и подчинение, нито в резултат на оспорения административен акт в тяхната правна сфера настъпват правни последици. Всякакво въздействие върху правната сфера на акционерите представлява косвено такова. Противното би довело до неудържимия извод, че кръгът на легитимираните лица следва да се разшири необосновано до всяко лице, което има правоотношения с КТБ от имуществен характер – не само акционери, но и вложители, контрагенти, служители на трудово правоотношение. В този смисъл правилен и логически обоснован е изводът на първоинстанционния съд, че акционерите нямат пряк и личен правен интерес, тъй като са засегнати косвено от приетия от надзорния орган акт“, се казва в окончателното определение на ВАС по казуса.

ДПС сезира Цацаров за тайните показания на Цветан Василев, Лютви Местан: Митовете за КТБ и ДПС са параван, зад който се крият доста нелицеприятни истини
Пеевски и Цонев питат фонда за гарантиране на влоговете за финансово разследване на банката

75-19-01-cf1e5ec451169b8316ecb249388a2e7f
ДПС сезираха главния прокурор Сотир Цацаров заради интервюто на Цветан Василев, в което банкерът заяви, че е оставил показания за тъмните сделки на политическия елит при двама различни нотариуси в Западна Европа. Лидерът на ДПС Лютви Местан каза в четвъртък, че според Наказателния кодекс, ако някой има информация за престъпление, то той е длъжен да я съобщи на следствените органи, а не да я укрива.
„Приемете, че има характер на сезиране на главния прокурор във връзка с интервюто на мажоритарния собственик на КТБ, визирам интервюто му за сайта „Гласове“, в което той заяви, че има едни сейфове, които са под негов контрол, в които той крие тайни, уличаващи лица от българския политически елит. Аз не обичам израза „политически елит“, но в случая цитирам мажоритарния собственик. Той твърди, че има информация за тези лица, която би могла да обясни практически фалита на банката и разграбването на над 4 млрд. от тази банка“, заяви лидерът на ДПС.
Той цитира чл. 205, ал. 1 от НПК, който по думите му гласи, че всеки, който узнае за извършено престъпление от общ характер, е обществено задължен незабавно да уведоми органите на досъдебното производство.
„По смисъла на чл. 205 признанията на мажоритарния собственик, че разполага с данни, укрити в сейф под негов контрол, е признание за тежко нарушение на НПК. Ние се обръщаме към главния прокурор с много настоятелно искане той да предприеме необходимите действия по компетентност и да потърси съответната отговорност от господин Цветан Василев за укриване на данни за извършено престъпление“, допълни Местан.
В същото интервю Цветан Василев заявява, че миналата година депутатът от ДПС Делян Пеевски го е изнудвал да му прехвърля активи, а когато това е отказано, е започнала целенасочена атака, в която са участвали и БНБ, и прокуратурата, довела до срива на Корпоративна банка.
ДПС запознаха медиите и с второ писмо, този път подписано от Лютви Местан, Делян Пеевски и Йордан Цонев, което е изпратено до председателя на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков. Тримата депутати искат отговор дали е предприел действия за привличане на международна институция за финансово разследване на КТБ. Такава възможност се предвижда с приети наскоро промени в Закона за банковата несъстоятелност.
„С това писмо искаме отговор от Радослав Миленков предприел ли е съответните действия по привличане на външна или вътрешна институция за финансово разследване“, каза Местан и допълни, че с КТБ е свързана огромен държавен и публичен интерес и занапред ДПС ще остане на „много твърда позиция за разкриване на цялата истина, независимо какви лица биха били засегнати от нея“.
„Когато се разкрие цялата истина за КТБ, ще си отговорите на въпроса кой съзнателно, наистина добре планирано, продуцира митовете за КТБ и ДПС, за да изгради параван, зад който се крият доста нелицеприятни истини“, каза още Местан и дори направи намек за „щедростта на банката по посока на дъщери на политически лидери“, които са получавали „тлъсти месечни хонорари за грандиозни анализи“.
Запитан дали според него трябва да бъде направен опит Цветан Василев да бъде изслушан чрез видеовръзка от временната парламентарна комисия, която се занимава с казуса „КТБ“, Местан отвърна отрицателно. Според него „самото допускане, че цяла една държава и цял един законодателен орган може да бъде поставен в положение да говори с лице чрез конферентна връзка, с едно лице, от което се търси отговорност за над 4 млрд. лева, е обидно за българската държава.“
„Единственото нещо, което може да направи, е незабавно да дойде в страната и да отговаря пред компетентните органи. Всичко друго е много нагла претенция да се поставиш над правния ред и върховенството на закона“, добави Местан и подчерта, че „този рефлекс е в основата на рухването на банката“.

Spread the love