Кметът Георги Икономов на приемен ден в Добринище и Кремен: Кастрираме бездомните кучета, читалище „Димитър Благоев” влиза в програмата за енергийна ефективност

Filed under: Актуално от днес,Банско |

 Зам.-кметът Александър Мацурев обеща на съвет по етническите въпроси да се сформира клас за роми, които нямат основно образование

75-08-01  DSC06287 copy

При голям интерес премина организираният от кмета на община Банско Георги Икономов изнесен приемен ден в Добринище и Кремен. По време на срещите жителите на населените места имаха възможност да поставят своите въпроси и проблеми директно на общинския градоначалник.

75-08-01  DSC06303

В село Кремен бе поставен въпросът за нарасналия брой на бездомните кучета. В тази връзка Икономов обяви, че в близките дни ще започне кампания за тяхното кастриране. Акцията ще обхване всички села на територията на общината. Засегната беше темата за намаления брой на лицата, наемани по националните програми за временна заетост, като заинтересованите получиха уверението на кмета, че ще бъдат своевременно информирани и включенипри стартирането на нови програми.

75-08-01  DSC06380 copy

На изнесения приемен ден в Добринище Икономов се срещна и с членовете на Настоятелството на читалище „Димитър Благоев“, като бяха обсъдени въпроси, касаещи поддръжката на материалната база и финансиране на  културните мероприятия, организирани в града. Кметът обеща съдействие за разрешаване на поставените проблеми и допълни, че е в ход подготовката на проектна документация за включване на читалището по Програмата за енергийна ефективност, финансирана с европейски средства от новия програмен период.

„За мен е важно да знам какви проблеми има населението и да търсим начин за тяхното решаване. Радвам се, че интересът на хората е голям и така лично мога да се срещна с тях и да чуя тревогите им“, каза в края на приемния ден Икономов и допълни, че е възложил да бъде изготвена прогнозна справка за средствата, необходими за реализирането на общинска програма за временна заетост, насочена към социално слаби представители на местното население.

Кметът на Банско Георги Икономов бе забелязан и в Народното събрание, където бе на среща с шефката на НС Цецка Цачева по важни държавни дела.

Същевременно заместник-кметът Александър Мацурев проведе Консултативен съвет по етническите въпроси в Банско. От страна на администрацията беше поет ангажимент за съдействие по отношение на деца и младежи от ромската общност, незавършили своето основно образование. Ще бъдат проведени разговори със СОУ-то в града за намирането на подходяща форма за сформиране на клас, който да премине необходимото обучение.

Дискутиран бе и въпросът за затруднения достъп до здравеопазване сред малцинствените групи поради ниската степен на здравна осигуреност. Мацурев сподели намеренията на администрацията да проведе разяснителна кампания за повишаване на здравната култура сред ромските общности по отношение на рисковете от заразяване с болести, предавани по кръвен и полов път.

В края на срещата бе обсъдено и участието на децата в извънкласни форми на обучение – народни танци, фолклорна музика, рисуване и др. Зам.-кметът Александър Мацурев обясни на присъстващите, че дейностите, които се провеждат в читалище „Никола Вапцаров“, са безплатни и всички желаещи могат да се включат.

„Създадохме този съвет, за да можем да имаме постоянен пряк диалог с хората от малцинствата. Така разбираме за техните проблеми от първа ръка и можем заедно да търсим решения. От друга страна, по време на тези срещи ние се стараем да им предоставяме актуална и полезна информация във връзка с провежданите социални политики, здравеопазването и образованието. Това традиционно са въпроси, които са  проблемни за ромските общности. Голяма част от тях са социално слаби лица и е необходима целенасочена политика за подобряване на образователното им ниво, за здравната им култура и жизнения стандарт. На тези срещи планираме да каним и представители на държавните институции, за да бъдем максимално полезни”, коментира срещата Александър Мацурев.

 

Снимките

1 Александър Мацурев проведе Консултативен съвет по етническите въпроси.

2 и 3 Кметът Икономов изслуша проблемите на хората от Добринище и Кремен.

 

 

Spread the love