Цветанов: Стоим зад програмата на правосъдния министър

Filed under: България |

 Ако погледнете всички законопроекти, ще видите, че изпълняваме изцяло управленската си програма и приетата стратегия за съдебната реформа, каза председателят на ПГ на ГЕРБ

76-17-01-Tsvetanov

„Оттегляме промените в НПК, защото всичко, което би могло да бъде полезно, може да бъде направено чрез поправките в ГПК.“ Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в парламента.

На въпрос какво целят с внесените промени в Закона за съдебната власт, Цветанов обясни, че те са в изпълнение на стратегията, която беше приета от българския парламент. „Има внесен законопроект от АБВ, от вчера има внесен законопроект, който изцяло припокрива целите, които са заложени в стратегията”, посочи Цветан Цветанов. Той беше категоричен, че не става въпрос за бламиране и се радва, че има провокация за дебат.

„Ако сте прочели внимателно мотивите, ще видите, че всичко това, което предлагаме, е част от стратегията и мерките, които са обсъждани и Министерството на правосъдието”, поясни председателя на ПГ на ГЕРБ. „Просто ние сме доста активни в промените, които трябва да бъдат направени в съдебната система, в сектор „Сигурност” и в тази посока работим активно”, заяви Цветанов.

„В момента има законопроект, който е внесен от АБВ, законопроект, който е внесен от ГЕРБ. Очакваме с нетърпение законопроекта, който ще бъде внесен и от МС. Тогава ще бъдат направени съответните обсъждания и ще се подложат на гласуване в съответните комисии”, подчерта той.

„България е парламентарна република. Депутатите имат законодателна инициатива и те са тези, които могат да правят предложения между първо и второ четене. Ако погледнете всички законопроекти, ще видите, че изпълняваме изцяло управленската си програма и приетата стратегия за съдебната реформа”, каза още Цветан Цветанов. Ние стоим зад програмата на правосъдния министър, заяви още зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветанов подчерта, че няма никакво напрежение и обясни, че стоят твърдо зад промените и реформите, които ще се предлагат от него. „Ще продължавам да стоя зад него. Смятам, че министър Иванов трябва да бъде подкрепян във всичко това, което предлага като законодателни промени. Недейте да смятате, че по този начин ние ще ограничим парламентарната група на ГЕРБ да участва активно в законодателството и да внася съответните законодателни пакети”, посочи Цветанов. Той обясни, че въпросът е бил обсъждан и с политическото ръководство в лицето на председателя на партията в последните няколко седмици. „Ние сме заявили категорично, че ще подготвим пакет от законодателни промени, които ще бъдат част от целите, които са заложени по мерките за стратегията за съдебната реформа. По какъв начин може да бъде ограничено това право на депутатите и защо те трябва да бъдат пасивни, а ние действително искаме да има смислен дебат”, заяви председателя на ПГ на ГЕРБ.

Цветанов уточни, че позицията, заявена от Христо Иванов при участието му в един от сутрешните блокове, е правилна и поясни, че го подкрепя. „Ние показваме свръхинициатива не само по темата, свързана със съдебната реформа. В момента ще се разглеждат и законопроекти, свързани с темата „Сигурност”. Това са въпроси, които стоят на дневен ред както за обществото, така и за политиците. Дори сме се забавили в много от законопроектите, които внасяме в 43-тото НС”, подчерта Цветан Цветанов и даде за пример законопроектите по тема за „Сигурност”.

„В момента, в който трябваше да оттегля НПК, той ми звънна”, отговори Цветанов на въпрос дали е разговарял с премиера за оттеглянето на НПК.

 

Депутатите приеха промените в ГПК, даващи повече правомощия на Цацаров

 

Със 119 гласа „за“ промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) бяха приети от Народното събрание на първо четене. Срещу поправките гласуваха 15 депутати, а 17 се въздържаха от гласуване, съобщи БГНЕС.

Промените, касаещи новите правомощия на прокуратурата, вървяха успоредно в два закона – Гражданския процесуален кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс.

Приетите промени в ГПК предвиждат прокурорът да може да започва производства в интерес на държавата, общините или на граждани, ползващи се от особената закрила на закона.

Той ще може да встъпи като страна в образувано производство, когато неговото участие е необходимо за защита на имуществени права и законни интереси на държавата, общините или граждани, ползващи се с особена закрила.

 

Снимак:

Цветан Цветанов

 

 

 

Spread the love