Баба Божия Бикова от Петрич стана рецидивист, ловят я втори път с марихуана, моли се: По-добре ме разстреляйте, отколкото да ме пращате в затвора…

Filed under: Искам думата |

2 години зад решетките грозят 82-годишната жена, синът й Георги: Поболя се, гълта лекарства с шепи

Адвокатът й Марио Биков: Тя е невинна, растенията са излезли като бурен между фасула и тя ги отскубнала, за да прочистиградината си

85-09-01 Марио Биков

Баба Божия Бикова от Петричко се поболя, след като бе осъдена за марихуана. Възрастната жена получи две години затвор, защото на синора на нивата й, между хвърлените бурени, спецченгета откриват марихуана. Случаят остана в миналото, но всъщност 82-годишната жена, макар и тежко болна, продължава да обикаля съдилищата в опит да докаже, че не е сяла „наркотични растения“. Съдебно-криминалната история с баба Божия започва преди 7 години. През 2008-а на нивата й край петричкото село Самуилово са намерени няколко стръка марихуана. Възрастната жена е осъдена на година и половина решетки, с три години изпитателен срок. Тогава тя си признава вината.
„Много закъсахме с парите. И затова засадихме… аз засадих пустите им корени канабис. По това време вземахме дори хляба на вересия. И отнякъде се появи дяволът, та ме бутна да направя това нещо, за да си върна борчовете“, обяснява тя.
Малко преди да изтече изпитателният срок, полицията прави акция и на нивата й е открита марихуана. Част от нея хвърлена на синора, а между фасула и царевицата е растял канабис. Старицата и днес казва, че не знае как между листата с фасул се ражда индийски коноп.

 

85-09-01
„Садих фасул, а синът ми до мен царевица. Станах за срам“, вайка се старицата. „Следователят ме попита: „На кого е фасулът?“, аз си признах, след това арест. Нямам пари за адвокат, казах само на съдията: „По-добре ме разстреляйте, отколкото да ме пращате в затвора…” А пред БНТ отсича:
„Абе, не садим бе, човече, колко пъти им го казах! Все едно със синка им го вкарвам у главата. Защо не ме разбраа, да бех удушила некой баба и дедо, барем ке им земех парите. Я гледайте каква е обстановката – аз ако имам пари от марихуана, ке циментирам дворо, не съм толко загубена.“
Божия отхвърля и версията, че синът й Георги е засял марихуаната, като добавя, че „они много искаха да го хванат“. Тъй като баба Божия вече е рецидивист и престъплението е извършено, преди да изтече първото наказание, този път присъдата е ефективна. Получава половин година решетки, като със старата присъда стават общо две години. Решението на петричкия съд е обжалвано в Благоевград. Делото е върнато, а сега пак се точи в Окръжния съд в Благоевград. За последно бе отложено заради заболяване на съдията. Преди това на няколко пъти заради здравословното състояние на баба Божия. Синът й Георги казва, че покрай процеса майка му съвсем се поболяла и гълта хапчета с шепи. „Сърцето я боли, почти всекидневно вдига кръвно налягане. Язвата й, която имаше отпреди това, вече се обажда все по-често.“ Георги смята, че освен годините и делата са предпоставка за лошото здраве на майка му и критикува прокуратурата, че се занимава с нея:
„Смешна работа е тяхната“, казва той и признава, че се моли присъдата да отпадне, защото жената не би я преживяла.
Защитникът й, адвокат Марио Биков, също се надява на оправдателна присъда и е категоричен:
„Тя е абсолютно невинна. Растенията са излезли като бурен между фасула и тя ги отскубнала, за да прочисти градината си.“ Случаят с Божия Бикова съвсем не е единичен и в страната стана почти масова практика да бъдат задържани възрастни хора, гледащи марихуана. В асеновградското село Болярци 72-годишна жена бе арестувана, защото гледала растения в оранжерия. Съседка натопила в полицията 76-годишна от дряновското село Зая. В лехите в градината, между останалите зеленчуци, се оказало, че има 18 стръка канабис. Пенсионерка от дупнишкото село Дяково бе задържана с близо кило трева. Наскоро баба от Бяла Слатина пък отнесе условна присъда за марихуана.

 

Spread the love