Убиват Бретона над шкембе чорба в столична кръчма

Filed under: Искам думата,Последни |

През годините на Димитър Тодоров се кланят и висаджиите на Георги Илиев, и сикаджиите – от Младен Михалев-Маджо през Маргините, Бай Миле и Димата Руснака, та чак до Стоил Славов

85-10-01-Bratya Ilievi

Месеци преди Георги Илиев да падне мъртъв с чаша уиски в ръка, на 16 февруари 2005 г., точно преди 9 години, е разстрелян един от най-големите мафиотски „могули“ – Димитър Тодоров-Бретона. 10 години по-рано, малко след убийството на Васил Илиев, той се изнася за Унгария, откъдето продължава да дърпа конците на българските силови групировки. Тресе го носталгията – затова, когато рядко се връща в България, гледа да навакса с типично нашенски удоволствия. Така го заварва и смъртта – над чиния с шкембе чорба, ратанови панерчета с препечени филии хляб и дълбока чинийка с лют пипер на люспи. Два куршума пронизват легендарния Бретона в гърдите и главата – той на мига се пренася в отвъдното. Убиецът е висок около 1,70, набит.

85-10-01-Mitko-Bretona-zastrelyan-v-restorant-Bafoto-1

Оловната справедливост идва в забутана квартална кръчма с гръмкото име „Бъфало“ в „Люлин“, на крачка от басейна на Киро Японеца.

Черната новина се разнася бързо из ъндърграунда. Сред останалите живи босове на ВИС и СИК смъртта на Бретона носи успокоение – за тях той е по-скоро непознат гуру, за когото се носят бомбастични слухове за мащабите на контрол, които може да упражнява. През годините му се кланят и висаджиите на Георги Илиев, и сикаджиите – от Младен Михалев-Маджо през Маргините, Бай Миле и Димата Руснака, та чак до Стоил Славов. Слухът за появата на Бретона три дни по-рано буквално сковава българските мафиоти. Защото щом Бретона пристига, значи ще сее смърт.

85-10-01-Brendo-8

Черната сянка на Бретона витае над родния ъндърграунд още от създаването му. Митко Тодоров е вероятно най-близкият приятел на Васил Илиев от времето на чейнчаджиите пред „Магурата“ на „Витошка“ – двамата се смятат за създатели на групировката ВИС. Тодоров е сред легендите на автокрадците, за първи път е задържан през 1974 г. През 1980 г. лежи в затвора, след това е осъден отново за грабеж. Няма потеклото на борец, но пък думата му се чува отчетливо. Когато през 1993 г. започват да никнат застрахователните офиси на силовците от ВИС и СИК, той събира дребните автоапаши, съставя списък и буквално им казва да се захващат с нещо друго. Най-малкото – да не си помислят да докоснат с пръст колите със стикерите на двете големи групировки. За разлика от мерките на МВР тези на мафията са впечатляващи. Откраднати са три коли – две са открити в рамките на седмица, бандитите успяват да изнесат само една навън – в Румъния.

85-10-01-Konstantin-Dishliev-1

Смъртта на Васил Илиев обаче потриса Бретона, той дълго не може да се съвземе от смъртта на пръскащия жизнерадост висаджия.

Затова решава да се установи в Унгария, където постепенно изгражда собствена империя, основана на трафика. Каквото се сетите – от хероин и амфетамини през контрабандни цигари и китайски стоки в контейнери. Бретона бързо успява да се интегрира в световните мрежи за трафик на кокаин от Латинска Америка за Европа. Смята се, че той просто дърпа конците отгоре, а хора на по-ниски нива като Евелин Банев-Брендо и обикновени висаджии в Испания следят движението и изпират парите. Става дума за пратки от над тон, които се транспортират от Колумбия и Гватемала с ветроходни яхти. Бретона е толкова добър, че дори някои от яхтите са регистрирани на негово име.

Докато Бретона върти милионни сделки в Унгария и Германия на световно ниво, за работата си у нас босовете на големите групировки му се отчитат всяка година. Поне до 1998-1999-а, когато изведнъж притоците към сметките в Будапеща секват. Тогава местните хайдуци решават, че е минала цяла петилетка от изчезването му в Унгария. Мислят, че с идването на новия век около вратовете им ще стане „по-лабаво“ и няма да плащат отчисленията, които според различни източници са по 5 млн. евро на година. Бретона чака година-две, дори пет. В края на 2003 г. изпраща ясно послание, че му дължат милиони и той не е забравил за тях.

85-10-01-Valyo-Boretsa-Valentin-Yanev-4

Легендите носят, че именно Бретона стои в дъното на убийствата на Стоил Славов, Бай Миле и Димата Руснака през 2004 г. – все предупреждения към хората над тях. Само един факт подкрепя подобна версия – Бретона влиза в страната ден преди разстрела на Бай Миле на 30 юли.

Според познавачи обаче е наивно да се мисли, че някой от сикаджиите успява да „нареди“ Бретона и да организира отмъщението за тримата от босовете на СИК. Още по-малка е вероятността неговият дългогодишен съратник в бизнеса с крадени автомобили Пацо Килията да е организатор на разстрела му, смятат криминалисти.

Много по-вероятна изглежда версията, че смъртта на Бретона е поръчана отвън на бандата на Йоско Костинбродския, за когото се знае, че изпълнява заповеди на чужди наркобосове. В дъното на енигмата стои заровена от испанската полиция пратка от 819 килограма кокаин. Яхтата „Есприта“, в която е открита коката, е собственост на българин от Германия, екипажът й също е съставен от българи, съобщиха тогава от испанската полиция.

Още 137 кила кока са намерени в дома на нашенец в Мадрид

Провалената пратка кокаин е оценена от испанската съдебна система за 101 308 000 евро. Твърди се, че Бретона е бил гарант на сделката. Смъртта му е отмъщение. Парите обаче се очакват от друго място. Затова се смята, че следващата мишена е баджанакът на Евелин Банев-Брендо – Константин Дишлиев. Той е застрелян по същия начин на 14 май 2005 г. пред ресторанта „Тадж Махал“.

 

Зоподозряха Вальо Бореца за убийството на Димитър Тодоров

 

Валентин Янев-Бореца, задържан през м. септември 2013 г. и обвинен като организатор на разстрела на люлинския касоразбивач Йордан Цонков-Джиджи, е подозиран от криминалистите като физическия убиец на Димитър Тодоров-Митко Бретона. Антимафиотите са подновили разследването за екзекуцията на Бретона, който бе сред основателите на групировката ВИС в зората на демокрацията. Според данни на ченгетата убийството на Митко Бретона е поръчано от гангстерския авторитет от „Люлин“ Пацо Килията и е изпълнено лично от Вальо Бореца.

Във фаталния за Тодоров ден нисък и набит мъж с балтон и с шапка влиза в люлинския ресторант „Бъфало“, докато десетки клиенти обядват. Хладнокръвният посетител открива стрелба през балтона си и прави на решето Митко Бретона, след което спокойно излиза от ресторанта. Екзекуцията на гангстерския авторитет Димитър Тодоров пренареди пластовете в бизнеса с крадени коли. До този момент Бретона бе сред босовете на автомафията и повечето крадци работеха за него и му се отчитаха.

Според свидетели на процесите в ъндърграунда Митко Бретона първоначално работи с Васил Илиев и заедно с боса на ВИС започва да рекетира вносителите на автомобили втора ръка и да им иска 30% от печалбата. Впоследствие съвместно с Митко Маймуняка създава стройна гангстерска система за контрол над автокрадци и трафик на возила за чужбина. В бандата на Митко Бретона в средата на 90-те се подвизават даже Димата Руснака и Косьо Самоковеца.

Бретона офейква от България, след като извършва убийство и трябва да бъде арестуван. Остава бизнеса си на Пацо Килията и от време на време се връща в страната с фалшив паспорт.

Според ченгетата, разследващи убийството на Митко Бретона, той е разстрелян, тъй като има претенции върху автомафията в България и притиска свои съратници да му плащат по-голям дял от плячката.

„Публична тайна бе, че в автокъщите на Пацо Килията в „Люлин“ се съхраняват крадените коли на Митко Бретона и бандата му. В края на 2004-та Килията и Бретона се изпокараха свирепо и бе въпрос на време единият от тях да бъде убит“, смятат ченгета. Според тях с екзекуцията на Митко Бретона е натоварен Валентин Янев-Бореца, който се справя успешно. Криминалистите включват Бореца сред заподозрените непосредствено след смъртта на Димитър Тодоров, тъй като той отговаря на описанието на очевидци.

Вальо Бореца обаче се измъква, след като предоставя международен паспорт, според който 2 дни по-рано е заминал за Гърция. Днес мнозина криминалисти са на мнение, че Бореца е ползвал полицейски чадър и че печатът в тескерето му на ГКПП-Кулата е ударен фиктивно.

„Все още е рано да обявим, че ще повдигнем обвинения на Вальо Бореца за убийството на Митко Бретона. Но да, той е главен заподозрян за този разстрел. Разбира се, за поръчител не можем да говорим – няма как да докажем, че Пацо Килията е човекът, който е платил за смъртта на Бретона“, обяснява пред журналисти столичен антимафиот.

45-годишният Вальо Бореца е подозиран в поне дузина убийства, а сред жертвите му са Йордан Цонков-Джиджи, Иван Пайнавелов-Сапата и Юлиян Лефтеров-Кунгфуто, който бе отвлечен от „Наглите“, но екзекутиран, а не върнат за откуп.

„Мнозина смятат, че Вальо Бореца работи за Алексей Петров. Всъщност това не е вярно – Бореца изпълнява мокри поръчки за този, който му плати. Прибирал е пари и от Ицо Исуса, и от Маргина, и от Пацо Килията, а също и от Тони Хамстера“, казват антимафиоти. Според тях Бореца искал твърд хонорар от 100 000 лева за убийство, но понякога смъквал цената.

\

Spread the love