Ще се преследват трафикантите и унищожават корабите им, не е ясно как: ЕС обеща да утрои финансирането на мисиите в Средиземно море

Filed under: Свят |

Няма решение по въпроса за споделяне на бремето от бежанците

92-20-01-7bdc9b6ecb4b5fed360777e02457a32a

Лидерите на Европейския съюз обещаха кораби, хеликоптери и тройно по-голямо финансиране за спасителни операции във връзка с бежанската криза в Средиземно море. Спешната среща на върха в Брюксел, свикана след смъртта на почти 1000 мигранти в Средиземно море само за една седмица, подсили ресурсите за силно критикуваната операция за наблюдение на ЕС и задвижи приготовления за съвместна военна мисия за унищожаване на корабите на каналджиите в Либия.
Лидерите обаче избегнаха фундаменталните реформи на сложната миграционна политика на ЕС и не се заеха със сериозно обсъждане на най-спорния въпрос – споделянето на бремето от бежанците в Европа по по-равномерен начин между държавите членки.
Повече пари, повече кораби

 

Лидерите на Европейския съюз решиха да увеличат тройно бюджета за морската операция „Тритон“ в Средиземно море, съобщи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след извънредната среща на върха на ЕС за миграцията в Брюксел късно в четвъртък.

„Взехме решение да увеличим бюджета на операцията до 120 милиона евро годишно“, заяви Юнкер.

Срещата бе свикана, след като в неделя близо 900 мигранти се удавиха след преобръщането на кораб, плаващ от Либия. Едва 28 души оцеляха при трагедията.
Германия и Франция обещаха да изпратят допълнително по два кораба, а Великобритания – три за операциите на ЕС за наблюдение и спасяване на мигранти в Средиземно море, предаде Асошиейтед прес.
„Лидерите обещаха значително по-голяма подкрепа, включително много повече плавателни съдове, летателни апарати и експерти“, отколкото се очакваше преди срещата, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той изрази също намерението на Евросъюза да разшири сътрудничеството си със страни, от които пристигат мигранти.
„Искаме да действаме бързо. Затова ще утроим финансовите средства за съответните мисии на Фронтекс, ще ги подобрим осезателно“, заяви германският канцлер Ангела Меркел. „От името на Германия мога да добавя: ако се окаже, че парите не са достатъчни, ще трябва отново да обсъдим това. Парите не трябва да бъдат въпрос тук“, заяви още тя. „На първо място и преди всичко сега ние трябва да спасяваме животи и да вземем правилните мерки, за да направим това“, изтъкна германският канцлер.
Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че Великобритания ще съдейства на операцията с кораба „Бълуърк“, един от най-големите плавателни съдове в британските ВМС, както и с два патрулни кораба и три хеликоптера. Камерън направи през последните дни рязък завой в политиката, съгласявайки се, че са необходими по-големи спасително-издирвателни операции, след като правителството му остро разкритикува спасителните усилия на Италия миналата година и отказа да участва в мисията „Тритон“ с аргумента, че спасяването на животи само насърчава увеличаването на наплива от мигранти и поощрява хората, които извършват незаконното превозване.

Промяната в позицията обаче беше съпроводена с условия – Камерън каза, че мигрантите, спасени в морето, няма непременно да бъдат допускани да търсят убежище във Великобритания, а би трябвало да бъдат отвеждани в най-близката страна от ЕС, вероятно Италия.

 

Срещу трафикантите и корабите им

 

Туск каза още, че блокът ще проучи начини да издирва и унищожава плавателни съдове, които може да бъдат използвани от трафиканти на хора. ЕС възнамерява също да опрости процеса за предоставяне на визи и убежище и за връщане на онези, които са получили отказ за убежище, каза още той, цитиран от Ройтерс.
Европейските лидери са се договорили да възложат на върховния представител за външната политика и сигурността Федерика Могерини да изготви до края на юни предложения за залавяне на трафикантите на мигранти и унищожаване на техните плавателни съдове.
На срещата на ЕС е била обсъдена възможност за провеждане на военна операция срещу трафикантите, превозващи през Средиземно море мигранти от Африка към Европа, но не е било взето съответно решение, каза финландският премиер Александер Стуб.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че „ще разкаже“ още в петък с руския си колега Владимир Путин за проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, която да разреши унищожаването на кораби, превозващи незаконни мигранти в Средиземно море, предаде Франс прес. По повод церемониите във връзка със стогодишнината от арменския геноцид в Ереван „ще се срещна с президента Путин“ и „ще му разкажа какво смята да предложи Европа в рамките на евентуална резолюция на Съвета за сигурност“, каза Оланд на пресконференция след европейската среща.
„Не става дума за нова намеса“ от рода на тази в Либия през 2011 г., а „да попречим на трафикантите да предизвикат смъртта на известен брой хора“, обясни френският лидер.
„Европейска операция за унищожаване или изваждане на кораби от строя може да има само в рамките на международното право, тоест в рамките на резолюция на Съвета за сигурност – изтъкна Оланд. – Редно е да бъдат убедени всички членове на Съвета за сигурност и по-специално постоянните членове.“

 

Какво да се прави с имигрантите?

Франция ще даде принос за приютяването на бежанци от Сирия, като осигури подслон за „500 до 700“ души, обеща Оланд. „По въпроса за приемането на бежанци“ и по-специално „когато се отнася до право на убежище, не може да се предвиждат искания към едни и същи страни, а други в Европа да бъдат изключени от тази солидарност“, каза френският президент.

Европейският съюз и африканските страни ще организират специална среща на върха тази година, за да обсъдят предизвикателствата от миграцията, заяви премиерът на Малта Джоузеф Мускат, предаде ДПА. Лидерите на ЕС са се договорили да „проведат по-късно тази година в Малта специална среща на върха по (въпросите на) миграцията между ЕС, Африканския съюз и ключови страни“, съобщи Мускат в туитър.
Докато лидерите на ЕС обсъждаха снощи мерките за решаване на проблема с миграцията, италианската брегова охрана получи сигнал за бедствие и спаси 84-ма мигранти, очевидно от Субсахарска Африка, от потъваща гумена лодка на около 35 мили от бреговете на Либия.
Правозащитни организации пък осъдиха новите мерки като опит за „спасяване на репутацията, а не за спасяване на животи“ и казаха, че това няма да помогне на мигрантите, ако те бъдат върнати в Африка, където да бъдат „обезглавени, заклани или застреляни“.
Въпреки изразяването на солидарност и широкото демонстриране на добри намерения в Брюксел, лидерите на ЕС все още са ограничени във възможностите си за действие, след като проблемът с безработицата в някои страни предизвиква отрицателно отношение към имигрантите. Те също така са подложени на натиск от крайнодесни партии, които печелят популярност, като се обявяват срещу имиграцията, коментира американският в. „Ню Йорк таймс“.
Усилията за изработване на обща имиграционна политика в Европа са възпрепятствани от различните подходи на отделните държави, обусловени от географията, културата и историята. Обсъжданията за това как да се процедира също изтъкват разделението между позициите в различните региони, при което южните страни начело с Италия и включващи Гърция и Испания настояват за повече пари и повече действия от по-богатите и по-силни държави начело с Германия, отбелязва „Ню Йорк таймс“.

 

Spread the love