Легендарният мафиот и рекетьор № 1 от прехода Юри Печурката стигнал дотам – да рови по кофите за боклук

Filed under: Искам думата,Последни |

Някогашният тартор на борците в първите месеци след падането на Тодор Живков от власт привика в Унгария най-кръвожадните възпитаници на разформированото училище „Олимпийски надежди“ и създаде първата българска мафиотска банда

94-10-01-Karamanski-0002

Легендарният бандит Юри Печурката, прочул се в ъндърграунда като първия рекетьор и тартор на мутрите в България, е на път да приключи земния си път по особено трагичен начин – ровейки по кофите и поразен от най-страшната за ценностната му система болест – немотията, пише senzacia.net през 2012 г.

Някогашният тартор на борците, който още в първите месеци след падането на Тодор Живков от власт привика в Унгария най-кръвожадните възпитаници на разформированото училище „Олимпийски надежди“ и създаде първата българска мафиотска банда, днес едва свързва двата края.

Загрижени бивши сподвижници на Юри Печурката алармираха, че

 митичният разбойник от зората на демокрацията е останал без покрив над главата си, тъй като синдик е отнел заради непогасен кредит жилището му

в столичния квартал „Зона Б-5″. Преди 2-3 месеца фрашканият с пари някога Юри Печурката бил принуден да напусне апартамента си и оттогава спи на улицата и се препитава, ровейки по кофите.

94-10-01--Mladen-Mihalev-Madjo-1

Маджо отдавна е изгубил координатите на бившия си съратник

Бедствието, сполетяло учителя на братя Маргини, Васил и Жоро Илиеви и почти всички кръвожадни гангстери на прехода, шокира малцината му съратници, останали живи. Един от някогашните верни приятели на Юри Печурката от „унгарския“ рекетьорски период – Пацо Килията, от няколко седмици безрезултатно го издирва из цяла България с джентълменското намерение да помогне на авера си да си стъпи на краката.

Трагичната участ на Юри Печурката е останала в тайна за малцината оживели негови съратници, които днес обитават най-високите етажи на стопанския бизнес елит. Горделивият гангстер отдавна е прекратил комуникацията с Младен Михалев – Маджо, Димитър Джамов и братя Маргини, тъй като трудно свиква с мисълта, че някогашните му „лъвчета“ дърпат конците на родния ъндърграунд.

„С тях се виждам само на погребения на общи приятели и зная, че като умра, никой от присъстващите няма да ми носи ковчега“, бе коментирал отношенията си с актуалните мафиотски босове Юри Печурката през 2005 г, когато заедно с Жоро Илиев, Маджо, братя Маргини и компания погреба покосения от вражески куршум Митко Бретона.

94-10-01-Margina-i-Dimata-Rusnaka-2

Маргина и Димата Руснака (вдясно) били сред най-добрите ученици на Печурката

Гонещият 60-те години разбойник за последно е видян на погребението на Трайчо Манекена в края на месец юни. „Имаше окаян вид – яви се небръснат, със зачервени очи и с вехти дрехи. На всички ни направи впечатление, че беше обул кафяви обувки на черен панталон и черна риза и че носеше пластмасови слънчеви очила, купени от сергия. Явно не е имал пари дори за чепици… Юри отдавна е пристрастен към хероина и е закъсал финансово, но никога не е търсил помощ от приятели. Приемаше заеми единствено от Тони Щъркела и от Пацо Килията, но с уговорката, че ще им ги върне и че те няма да го разнасят на общи познати. Същевременно вземаше пари с безбожна лихва от разни сополанковци и дилъри на хероин, които не го познават от баровския му период, когато си държеше кинтите в чували“, загрижено споделя близък приятел на Печурката.

Познатите на митичния гангстер научили, че Юри Печурката е станал бездомник случайно – някой докладвал на люлинския бандит Пламен Симов – Килията, че видял

94-10-01-Traicho-Trendafilov-Manekena-2

Печурката да рови по кофите в ромски квартал край летище София.

Други пък го засекли да пие бира с други клошари в евтино капанче край спирка „Родеото“ в жк „Дружба“. Издирването на Юри Печурката обаче засега е безрезултатно – мобилните телефони на легендарния бандит са изключени заради неплатени сметки.

„Може би трябва да го дирим при дилърите на хероин в ромските квартали, с които от известно време Печурката има вземане-даване“, казват някогашни съратници на първия тартор на мутрите в България.

Юри Печурката е фактор на улицата още преди 1989 г, когато контролираше валутната търговия на „Магура“.

Казват, че разбойникът е съден през 1984-та за грабеж и побой над арабски студенти. Впоследствие Печурката избяга в Унгария и в началото на 90-те години на миналия век оглави сформиралата се българската мафия в Будапеща. Кражби на коли, въоръжени грабежи, пласиране на фалшива валута, производство на менте документни, рекет и изнудване – това бе само малка част от дейностите, които десетки наши разбойници вършеха в Унгария под шапката на Печурката. В този период

94-10-01-Vasil-Iliev-i-Georgi-Iliev-2

Младен Михалев – Маджо, Васил Илиев, Красимир Маринов – Големия Маргин и Димитър Джамов са подчинени на по-възрастния и опитен от тях гангстер.

 

 

След като полицията в Унгария подхвана родните апаши, Юри Печурката се установи временно в Чехия, където заедно с Иво Карамански се занимаваше с въоръжени грабежи. През 1993-та Печурката се завърна в България, за да оглави кръвожадна магистрална банда, грабеща безмилостно тираджии и чуждестранни туристи. Под контрола на Печурката бяха „Църна маца“ и хотел „Божур“, както и още няколко магистрални заведения.

След сформирането на мутренските групировки ВИС, СИК, „Първа частна милиция“, „Клуб 777″ и „Аполо и Болкан“ влиянието на Юри Печурката намаля. Той обаче бе натрупал десетки милиони, накупи скъпи имоти в центъра на София и реши, че може цял живот да не работи, а да рентиерства.

Уви, милионите и имотите отдавна са пропилени.

 

Юри Печурката съумя да профука на комар цялото си богатство, а като капак на всичко се пристрасти към дрогата.

 

Казват, че от 2-3 години насам Печурката минал от кокаин на хероин и се променил до неузнаваемост – косата му била окапала, липсвали му два-три зъба, а лицето му било с цвят на пепел. Тъжен финал за един от първите тарикати на демокрацията…

 

 

Снимки:

1. В Чехия Юри заедно с Иво Карамански извършвал въоръжени грабежи

2. Маджо отдавна е изгубил координатите на бившия си съратник

3. Маргина и Димата Руснака (вдясно) били сред най-добрите ученици на Печурката

4. Трайчо Трендафилов – Манекена почина през м. юни 2012 г. на 69-годишна възраст

5. Георги и Васил Илиеви изучили тънкостите на бандитизма при стария разбойник Юри Печурката

Spread the love