Бившият председател на ОбС – Дупница Явор Тодоров се пенсионира, разнася редки пощенски марки по изложби у нас и в чужбина

Filed under: Дупница |

96-01-10

Бившият председател на Общинския съвет в Дупница от времето на Братя Галеви – Явор Тодоров, освободи директорския пост на застрахователна компания „Дженерали” и се пенсионира.

„Достигнах пенсионна възраст и сега съм млад пенсионер”, съобщи новината самият той и добави, че сега изцяло се е посветил на своите хобита. Явор Тодоров е един от водещите филателисти, има огромна и много ценна колекция от марки. Страстта си по пощенските знаци той е предал на сина си Орлин, с когото жънат успехи на изложби у нас и в чужбина.

Явор Тодоров беше водач на листата на Пламен Галев и Ангел Христов от движение „За нашия град”. Той беше зачислен и като консултант на испанска фирма „Солверд реновалдес”, която обяви, че ще инвестира 20 млн. лв. за изграждането на завод за битови отпадъци край града. Екип на вестник „Вяра” установи, че фирмата има офис на таван на запустял блок в столицата и е регистрирана със смешния капитал от 3000 лв. Скандална подробност беше фактът, че Тодоров е бил консултант на заплата по времето, когато е бил председател на местния парламент. Въпросът за наличие на конфликт на интереси беше повдигнат от сега действащия юрист на общината Милен Попов, но случаят беше потулен, тъй като самият Тодоров беше председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Явор Тодоров беше един от най-големите защитници на модела на управление на Братя Галеви и един от хората, които го реализираха. В деня на присъдата, с която официално Братя Галеви бяха обявени за мафиоти, Явор Тодоров беше категоричен: „Те много помагат на общината и вие го виждате всеки ден”.

Братя Галеви начело с кмета Атанас Янев и под диригентската палка на Явор Тодоров оставиха 20 млн. лв. дългове на община Дупница. Името на Явор Тодоров изплува в документите за принадлежност към ДС, където е използвал прякора агент Тони.

„Не се срамувам, работил съм за България”, заяви Тодоров след разкритието.

Снимката: Явор Тодоров

Spread the love