Шефката на КНСБ-Дупница Тодорка Дамянова: Регистрирани са 10 трудови злополуки, работник почина от инфаркт в ТЕЦ „Бобов дол”, най-рисков бранш е строителството

Filed under: Актуално от днес,Дупница |

97-08-01 uli-1-0 copy

Инспекцията по труда в Кюстендил е разследвала 10 трудови злополуки през 2014 год., съобщи председателката на Регионалния съвет на КНСБ – Дупница Тодорка Дамянова по повод Международния ден на загиналите и пострадалите при трудови злополуки – 28 април. 5 от злополуките са във „Въгледобив Бобов дол”, като пострадалите работници се възстановяват. На Бетонов възел-Кочериново има един инцидент, завършил с трайна загуба на работоспособност. При срутване в тунела при Кочериново и друг тунел са пострадали трима работещи, които се възстановяват. Разследвана е трудовата злополука в ТЕЦ „Бобов дол”. „Впоследствие се оказало, че работещият в ТЕЦ-а е получил инфаркт и е починал, което не се счита като трудова злополука.

97-08-01 uli-1 copy

Според данни на Дирекция „Инспекцията по труда“ – гр. Кюстендил през 2013 год. трудовите злополуки са 2264, от които загиналите са 72-ма. През 2014 год. трудовите злополуки са 2359, от които загиналите са 101. Тенденцията е към увеличаване на броя на злополуките през 2014 год.”, обясни Дамянова. Най-рисков отрасъл е строителството.

Във връзка с Международния ден на загиналите и пострадалите при трудови злополуки от синдиката проведоха работна среща в Локомотивното депо и ЦДГ №1 в града. Работниците и служителите, участвали в срещите, получиха информация за трудовия травматизъм и неговата превенция, както и за Международния ден на загиналите и пострадалите при трудови злополуки, трудов травматизъм и превенция. „Призивът ми към работодателите е да спазват условията за безопосен труд и да бъдат отговорни към здравето на служителите си. Апелирам работниците да сигналиизрат своевременно за нередности на работното им място, да бъдат бдителни, да внимават и пазят здравето си, за да няма рискове за живота и здравето им”, каза Дамянова.

Снимките:

Работна среща в Локомотивното депо и ЦДГ №1 проведоха от синдиката във връзка с Международния ден на загиналите и пострадалите при трудови злополуки.

 

 

 

 

Spread the love