Болничният шеф д-р Явор Дренски: Медицинските екипи са подложени на нечовешки стрес! Безумието, свързано с парите в здравната система, създава ненужно напрежение

Filed under: Общество |

общество

Докато течеше процесът за овладяване на състоянието на битото от самоковската акушерка Емилия Ковачева 4-дневно бебе Никол, след всички разкрития, започна дебатът за стреса, на който са подложени медицинските екипи. Никол успешно се възстановява, а в. “Доктор” потърси за мнение д-р Явор Дренски, изпълнителен директор на болница “Токуда”, и д-р Радка Масларска, началник на отделението по неонатология, приела първа бебето.

 
– Д-р Дренски, само със стрес ли да свързваме грозната гледка на пребитото бебе?
– Аз като мениджър се замислих защо и какво може да доведе до толкова грозно деяние, особено при акушерките, които помагат да се появи нов живот. Стресът, на който са подложени медицинските екипи, е изключително голям – те ежеминутно се борят за живота на пациентите. Оставяйки на закачалката в отделението бялата престилка, те не прекъсват своя работен процес. Като се приберат вкъщи, продължават да се интересуват от състоянието на пациента, в непрекъсната комуникация са с дежурните екипи. Това е нечовешки стрес!

 

обшество1
– Пари и здраве – от какво да се притесняваме?
– От началото на тази година виждате какво се случва по отношение на институциите, които менажират здравната ни система. Непрекъснато се говори за пари, без да се дава ясна сметка, че зад тези цифри стоят човешки съдби.
Безумието, свързано с парите в здравната система,
лимитите, изкуствените листи на чакащите, връщането на пациенти създава още ненужно напрежение. Тези, от които зависи регулацията в здравеопазването, трябва за секунда да спрат, да се успокоят и да видят какво могат да направят, за да подобрят условията за работа на тези, които са избрали да останат да работят в България.
– В тази ситуация какво според вас трябва да се промени?
– Това, което трябва да се промени според мен, е държавата да намери средства, което съм убеден, че е възможно. Преди време точно тази държава взе от Здравната каса два милиарда лева и все още не ги е върнала в здравеопазването. Трябва да се намерят средства, за да се покрият нуждите на здравеопазването в момента, за да се успокои системата. Не да се опитват изкуствено да затрудняват достъпа на пациенти до лечебните заведения, като лимитират дейността ни. Трябва пациентите да бъдат оставени свободно да избират своя лекар и своята болница. Това е допълнително напрежение, медицинските екипи са принудени да мислят не само за пациентите, но и за това утре дали ще имат заплати.
Едни от нас имат кредити, други издържат деца, възрастни родители. Работим с хора, не са допустими 24-часови дежурства. За да може да работи една болница добре, за да може екипите да работят в комфортна среда, трябва да бъде изградена стройна система от правила и процедури, защото работим с много фина материя – човешкото здраве.

Снимките

1 Акушерката Емилия Ковачева под стража в съда

2 Д-р Явор Дренски

 

Spread the love