Кабинетът отпуска 500 000 лева за Плиска, финансира се и възстановяването на базиликата

Filed under: България |

Одобрени са и допълнителни разходи по бюджета на МРРБ в размер на 29 млн. лв. за АМ „Хемус“

99-17-02-Pliska-BBorisov

Правителството отпусна целево 500 000 лв. за археологически и реставрационни дейности в първата българска столица Плиска и за строителството на АМ „Хемус“. Това съобщи в МС министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Този ангажимент беше поет от министър-председателя Бойко Борисов при участието му в церемонията, с която беше отбелязана 1150-ата годишнина от покръстването на българския народ, припомни министърът.

С част от средствата ще бъдат финансирани пет археологически обекта. Целта е една част от проекта да бъде завършена това лято. Финансира се и възстановяването на базиликата, както и на останалите компоненти от проекта, допълни министърът.

Голямата базилика е най-голямата християнска църква в Европа през средните векове. Тя е дълга 102.5 метра и широка 30 м. Храмът е с 20 метра по дълъг от храма „Св. София” в Истанбул (Константинопол) и с толкова от храма „Сан Пиетро” в Рим.

Край църквата е развит на голяма площ манастирски комплекс и архиепископска (след 917 г.) патриаршеска резиденция.

Археолозите са открили в манастира скрипторий за производство на книги на старобългарски език. С тези книги мисионери монаси на манастира са покръстили в ІХ-Х век народите на днешните държави Русия, Украйна, Беларус, Румъния, Молдова, Сърбия.

Храмът е унищожен от османските завоеватели. През ХІV-ХV век е унищожена и голямата базилика и цяла Плиска.

Голямата базилика е първокласен паметник в националната йерархия, на историческите обекти у нас и в европейски, и в световен мащаб, посочват от НИМ.

Очаква се до 15 юли да бъде пусната и новата отсечка от магистрала „Хемус“ – Белокопитово – Каспичан, с идеята почиващите по морето да могат да посетят част от археологическите обекти в бъдещия комплекс.

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на МРРБ в размер на 29 млн. лв., с които ще се финансира строителството на АМ „Хемус“ в участъка Белокопитово-Каспичан.

С друго решение кабинетът отчужди имоти и части от имоти – частна собственост, във връзка с изграждането на Лот 2 на АМ „Струма“ Дупница – Благоевград. Ангажиментите по отчуждителните процедури са на Агенция „Пътна инфраструктура“.

 

Снимка:

Бойко Борисов и патриарх Неофит на церемонията в Плиска

 

 

Spread the love