Тийнейджъри превърнаха двора на ОДК-Кюстендил в място на пътнотранспортно произшествие

Filed under: Кюстендил |

Ранени деца получиха помощ от връстници в рамките на учение

Digimax A50 / KENOX Q2

Кюстендилски тийнейджъри заедно с връстници от Дупница, Рила и Кочериново превърнаха двора на Обединения детски комплекс в областния град в място на пътен инцидент. Две коли предизвикаха пътнотранспортно произшествие на пешеходна пътека. От удара тежко ранени се оказаха три деца, които пресичаха, пострадаха и двамата шофьори. Тази сцена стана част от учението на червенокръстката организация за оказване на първа помощ. Имаше и статисти, както и деца, които надаваха викове „Помощ, много ме боли”.

Digimax A50 / KENOX Q2

Сред най-активните бе ученичката от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт Теодора Атанасова. „На пострадалите правим първичен преглед с оглед на цялото тяло за наранявания, който започва от главата и продължава надолу по тялото.

Digimax A50 / KENOX Q2

Дали е счупен гръбначият стълб, ключици, ребра, таз, ръце и крака. След това се оказва и различна помощ в зависимост от нараняванията. Не знам кой ме запали към каузата. Просто обичам да се състезавам, има тръпка”, добавя Теодора Атанасова. Калоян Омерски от Второ ОУ пък бе един от пострадалите на пешеходната пътека.

Digimax A50 / KENOX Q2

Медицинска помощ му оказа Деница Славейкова. Бившият председател на Българския червен кръст Владимир Ташов, който освен лекар е и сред най-добрите фотографи в града, следеше дали децата следват правилно стъпките по оказване на първа помощ. Другият, който контролираше ситуацията, бе шефът на Планинската спасителна служба д-р Борислав Янчовски.

Digimax A50 / KENOX Q2

Шест ученически отбора се включиха в областното състезание по оказване на първа помощ в Кюстендил. В състезанието участваха ученици от 12 до 14 години, които показаха знанията и уменията си как да реагират при критични ситуации, като катастрофи и оказване на първа помощ. Директорът на БЧК д-р Емилия Кацарска  заяви, че е доволна от представянето. „Отборите показаха, че умеят да  реагират при предприемането на мерки за кръвоспиране, обездвижване, демонстрираха и умения в ситуации, при които трябва да повикат квалифицирана медицинска помощ, както и да възстановят дишането на човек със спряла сърдечна дейност. В това състезание няма победени, а има натрупани знания”, допълни д-р Кацарска.

Digimax A50 / KENOX Q2

За участието си в проявата учениците са преминали през обучителен период от два месеца. Победителят ще участва в националното състезание, което ще се проведе през месец юни в София. Това бе екипът на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Кюстендил в състав: Микаела Янева, Ая Ночева, Велиана Младенова, Василена Григорова и Михаела Райчева от VІ клас.

Spread the love