19-годишният Емил Скоклев се похвали с кадри от купона 4 часа преди смъртта си, скоростомерът му замръзнал на 180 км/ч

Filed under: Дупница,Кюстендил |

Очевидец: Двама от пешеходците бяха живи, единият се изправи, но настъпи скъсан кабел и крака на пострадал, токът ги уби на място

Оцелелият Светослав Шопов: Пиха, след това се качихме на колата…, от мокрия път колата залитна, усетих, че се преобръщаме и от този момент всичко ми е като на магия

102-01-11205590_964539410246128_7994507737342086415_n

Екипът на Спешния център в Дупница е заварил трима живи участници в жестоката катастрофа в Яхиново, която в неделя почерни селото. Свидетел на кървавото меле, пожелал анонимност, разказа за „Вяра”, че с очите си видял как угаснал животът на две от жертвите: „Когато на място пристигна линейката, трима от потърпевшите бяха живи, а двама мъртви. Те бяха починали на място. Медицинският екип около 15 минути чака от ЧЕЗ Електроразпределение да изключат тока, докато потърпевшите бяха между жиците с течащ по тях ток. Преди това един от оцелелите се изправи и призова: „Моля ви, побързайте”. В този момент обаче настъпи кабела с единия крак, залитна, с другия крак стъпи върху един от ранените и на място починаха и двамата пред очите на Спешна помощ”.

102-01-11259529_964539476912788_4213645697181132129_n 102-01-11203072_964539446912791_975971354027847768_n

19-годишният шофьор Емил Скоклев и неговите приятели, които загубиха живота си и пострадаха при жестоката катастрофа, са пили алкохол, преди да се качат в колата. Изпитият алкохол и несъобразената скорост са причината за невиждания инцидент, е една от версиите за причините за неописуемата трагедия. Скоростомерът на фолксвагена е замръзнал на 180 км/ч.

102-01-81-P1330817 copy 102-01-81-P1330821 copy

Момчетата са пили в заведение в съседното село Червен брег. Кадри от купона момчетата качиха във фейсбук четири часа преди инцидента. Разбра се, че в катастрофиралата кола са открити празни бутилки от алкохол. Според други твърдения момчетата са пили в дома на един от загиналите – Мариан Джамбазов, а според трети – в заведение в центъра на Яхиново.

Химическите експертизи на телата на загиналите в катастрофата в дупнишкото село Яхиново ще са готови най-рано от всички назначени съдебномедицински експертизи на труповете и автотехническата експертиза. В края на седмицата ще разполагаме с резултатите от химическите експертизи и тогава ще можем да кажем имало ли е алкохол в кръвта на загиналите, в чия кръв е имало и в чия не.

102-01-radoslav boukliiski copy 102-01-81-P1330815 copy 102-01-81-P1330822 copy

Всичко останало е предварителна информация. Това заяви за „Вяра“ говорителят на Окръжната прокуратура в Кюстендил Марияна Сиракова. „По случая е започнато досъдебно производство, с подробности не разполагаме, нямаме доказателства на твърденията, че шофьорът е употребил алкохол. Работят разследващ полицай и дежурният прокурор Костадин Босачки, разпитват се свидетели”, посочи още Сиракова. Прокуратурата разполага ли с информация в кое заведение са пили катастрофиралите млади хора, това попитахме говорителя на държавното обвинение в областта, след като пред централна медия един от оцелелите – Светослав Шопов, обясни: „Пиха, след това се качихме на колата… Те пиха и на връщане стана белята”. По думите му пътуващите в колата са пили бира и мастика. „Карахме с висока скорост, но не очаквах, че ще стане нещо. От мокрия път колата залитна, усетих, че се преобръщаме и от този момент всичко ми е като на магия“, допълни отървалият се като по чудо. 18-годишният Светослав се размина само с драскотини и болки в едната ръка.

Доколкото разбрах, момчетата са пили алкохол в центъра на Яхиново, но къде точно, не знам. Това ще установят компетентните органи. Питам защо никой не се обади, за да каже, че са пили. Всеки търси вина сега. За мен причините за случващото са първо в психиката на водачите и по принцип в акъла на хората. Полицията ли е виновна, ако някой се напие и тръгне да шофира? Къде е възпитанието на днешната младеж? Как сме възпитавани ние преди години и как сега се възпитават децата? Ролята на родителите е много голяма, а тях ги няма – на един бащата в Италия, на друг в Испания, а детето – при баба си, която е на 75 г. Какво може да направи тя?, коментира началникът на „Пътен контрол” към полицейското управление в Дупница Радослав Боюклийски.

КАТ и община Дупница отнесоха куп упреци от местните, сред които и хора, живеещи на улица „Иван Вазов”, където бе катастрофата, че не са поставили „лежащи полицаи” за ограничаване на скоростта. „В най-скоро време на пътя ще бъдат сложени легнали полицаи. Решението е взето преди няколко месеца, но в момента се чака изпълнител. Днес се събира комисията в общината, предложил съм да бъдат поставени „лежащи полицаи” и на много други места, но това не зависи от мен. Стремя се да няма такива случаи, но всичко опира до съзнанието на хората. Какво би станало, ако на ул. „Патриарх Евтимий” в Дупница, където много често има пътни инциденти, се поставят 10 „лежащи полицаи”? Шофьорите пак ще карат с превишена скорост. От 2 г., откакто съм начело на КАТ, за въпросния участък в Яхиново не е постъпвало искане да бъдат поставени „лежащи полицаи”. Няма нито един сигнал. За този период това е втората катастрофа там”, допълни Боюклийски.

Празна бутилка от минерална вода, в която е имало алкохол, край катастрофиралия автомобил е открил архиерейският наместник Георги Паликарски, който е от Яхиново. Това сподели Паликарски. „Нямам думи за случилото се. Лично познавам загиналите. Познавам родителите им, бабите и дядовците, родовете им. От едно село сме. Те са израснали пред очите ми и за нито едно от момчетата не мога да кажа, че е вървяло по крив път. Добри момчета са, деца за пример. Същото се отнася и за убитите пешеходци. Аз не ги деля на тия, които са били в колата, и на тротоара. Според мен причината за тази трагедия е, че е скъсана връзката между родители и деца. Децата си правят каквото искат. Родителите знаят едно, децата – друго и всеки прави, каквото иска”, заяви Паликарски. Стана ясно, че архиерейският смята да направи молебен на злополучната улица, която в неделя вечерта приличаше на бойно поле.

Тридневен траур бе обявен вчера в Яхиново и община Дупница, след като в неделя при тежка катастрофа в селото загинаха петима души. До сряда, включително, пред кметството в Яхиново ще стои поставеният черен флаг. Погребенията на момчетата ще бъдат днес от 14 и 16 часа.

39-01-03  Mariana Sirakova

Припомняме, че при кървавия инцидент автомобил „Фолксваген Голф“ се блъсна в електрически стълб, който се пречупи. Загиналите са 19-годишният Мариан Джамбазов, 19-годишният Емил Скоклев, 14-годишният Илиян Гущеров, Ивайло Йотов (17 г.) и 40-годишната Елза Георгиева от Кюстендил. Тежко ранен е Милчо Паликарски, син на полицай, който по спешност е закаран в „Пирогов” с тежка черепно-мозъчна травма. Стана ясно, че 16-годишният възпитаник на Гимназия „Христо Ботев” и юноша на ФК „Марек” е бил двукратно опериран след приеманото му в столичното лечебно заведение. Вчера в училището на Милчо бе отслужен молебен за неговото здраве и оцеляване.

240 наказания за неспазване на ограничение на скоростта от водачи на МПС са наложили пътни полицаи от РУ- Дупница от началото на годината до 30 април 2015 г., показва справка на Областната дирекция на МВР-Кюстендил. За управление след употреба на алкохол за същия период са наказани 18, а за неползване на обезопасителни колани – 10 водачи.

102-01-11053280_808677899179364_8923435276985966150_n

Във връзка с трагедията в редакцията бе получено писмо от пресцентъра на ЧЕЗ България. „Изказваме съболезнования на близките на загиналите в трагичната катастрофа в с. Яхиново младежи. Сигнал за пречупения стълб е получен в ЧЕЗ от тел. 112 в 17:33:15 ч. и веднага е започнала процедура по изключване на извода, като в 17:38 е изключено напрежението на целия извод от подстанцията, което е обезопасило и въпросния пречупен стълб. Екип на ЧЕЗ Разпределение България е пристигнал на място в 18 часа, за да ограничи района на изключване и се възстанови захранването на останалите трафопостове. Изразяваме сериозно гражданско безпокойство от зачестилите тежки пътнотранспортни произшествия с младежи с трагичен край, причина за които е шофиране след употреба на алкохол”, се казва в писмото.

Снимките:

1, 2 и 3 Емил Скоклев качи във фейсбук кадри от купона 4 часа преди инцидента

4, 5, 7 и 8 Зверската катастрофа

6 Шефът на КАТ Радослав Боюклийски

7 Говорителят на прокуратурата в Кюстендил Марияна Сиракова

8 Едно от загиналите момчета Мариан (вляво)

 

Spread the love