Ахмети: Разделянето на Македония не е в интерес на албанците

Filed under: Свят |

106-20-02-Ahmeti 106-20-02-Protesti-Mk

Разделението на Македония не е в интерес на албанците. Това заяви лидерът на управляващата албанска партия Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети в интервю за македонската телевизия Alsat-M. По думите на Ахмети всички инциденти, в които има насилие и се употребява оръжие, също не са в интерес на албанците.

„В този случай и ние като албанци сме ощетени, но и Косово, и Албания, тъй като това може да се злоупотреби от недоброжелателите, които ще твърдят, че албанците искат да дестабилизират Македония“, завява Ахмети.

В същото време стана ясно, че един от членовете на терористичната група в Куманово, който успя да избяга на полицията, е заявил пред косовски медии, че целта на групата била създаване на албанска държава в рамките на Македония, предаде сръбското радио b92.

„Албанската държава трябва да бъде създадена по принципа на Република Сръбска в Босна и Херцеговина“, заявил Сулейман Османи пред Радио и телевизия Косово. По думите му групата има над 2000 бойци. Той още е изтъкнал, че са се предали на полицията не защото им свършила муницията, а защото един от неговите приятели е разговарял с някого по телефона и им било казано, че там са от ОССЕ.

„Мислехме, че ще бъдем поети от ОССЕ, а не от полицията. Ако знаехме щяхме да се борим докато не загинем всичките“, заявил Османи.

Медии в Македония съобщиха, че Османи е успял да избяга на полицаите в с. Малино, където им показвал къде е оръжието взето от полицейското управление в Гошинце. Той е успял да скочи в дере, а след това да се укрие в гората.

Албанският министър на външните работи Дитмир Бушати поиска да бъде извършено международно разследване за събитията от миналата неделя в град Куманово.

„Охридското мирно споразумение и неговото изпълнение и прилагане са в основата на демократичната стабилност и евроатлантическото бъдеще на Македония. Всяка една допълнителна ескалация не е в интерес на стабилността и напредъка на Македония“, каза Бушати по време на срещата на НАТО.

Междувременно лидерската среща, която се състоя вчера в Република Македония, приключи без резултат. Всички участници в преговорите останаха на своите позиции и не се постигна решение на политическата криза.

В понеделник ще има нова среща с участието на премиера и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, на СДСМ Зоран Заев, на ДСИ Али Ахмети и на ДПА Мендух Тачи. До тогава всички ще работят върху документ за постигане на споразумение.

Посредниците в преговорите – посланиците на САЩ Джес Бейли и на ЕС Аиво Орав, напуснаха срещата без да дават изявления.

 

Снимки:

1 Али Ахмети

2 Протестите в Македония продължават

 

Spread the love