„Мерцедес“ от 1932 г. грабна купата на ретро парада в Благоевград, Генчо Георгиев остана втори със 77-годишен мотор БМВ, д-р Светлин Абаджиев: Удоволствие е да караш „Шевролет Импала“

Уникалният Jaguar Х type от 1968 г. спечели дефилето в Симитли, наградата връчи ОбС шефът Владимир Христов

107-07-01-mer1

„Мерцедес“ бижу, произведен през 1932 година, спечели купата на 12-ия ретро парад в Благоевград. Атрактивният автомобил е идеално поддържан и запазени и е собственост на Николай Колев от Варна. Втората купа взе мотоциклет БМВ, произведен през 1938 г. и възстановен тези дни от благоевградчанина Генчо Георгиев. 50-ина автомобила участваха в традиционния ретропарад, който се проведе в парк „Бачиново“.

107-07-01-mer2

Най-внушителната група бе от столицата, сред автомобилите им изпъкваха „Буик“, „Шевролет“ и „Олдсмобил“. Проявата премина при голям интерес, стотици селфита се направиха пред старите автомобили, джипове и мотоциклети. Благоевградчанинът д-р Светлин Абаджиев традиционно участва със своя „Шевролет Импала“, произведен през 1959 година. Той е 6-цилиндров, дължината му е 5.5 метра и едва се побира в гараж. „Удоволствие е да караш такъв автомобил“, коментира д-р Абаджиев. В продължение на година и половина благоевградчанинът Генчо Георгиев възстановява мотор БМВ, произведен през 1938 година. Дълги години мотоциклетът, от който са произведени 3500 броя, стоял неизползван в дома на баща му. С помощта на сина и дъщеря си Генчо вдъхнал живот в двигателя на 77-тодишния мотоциклет. Като отплата за търкането на ръждата по стария мотор дъщерята на Генчо Георгиев – Бояна получи от организаторите и вдигна купата – втора награда на ретропарада. На обяд автомобилите отпътуваха за Симитли, за да им се порадват на площада и местните автоманиаци. Там голямата награда отиде при уникалния Jaguar Х type от 1968 година. Атрактивният автомобил е собственост на Тони Петрунов от София, който е ежегоден участник в ретрo парада, обикалящ България. Председателят на Общински съвет-Симитли, Владимир Христов лично връчи наградата на победителя. Организаторите пък от своя страна в знак на благодарност за подкрепата от община Симитли поднесоха статуетка.

107-07-01-mer3

Стотици се стекоха на площада в Симитли, за да се насладят на ретро возилата и да си направят снимки за спомен. 56-има участници с коли и мотоциклети дойдоха в общинския град, за да доставят удоволствие на ентусиазираните граждани. Тази година имаше международни участници от Сърбия. Бургазлии и варненци също бяха подкарали реновираните си возила, за да участват в XII ретропарад. На ретро изложението можеше да се видят возила, произведени в САЩ, Западна Европа и бившия Съветски съюз, излезли от заводите преди повече от 30 години. След площада в Симитли, където возилата прекараха час и половина, обиколката продължава към Микрево и Сандански.

Снимките:

1″Мерцедес“ бижу, произведен през 1932 година, спечели купата на 12-ия ретро парад в Благоевград

2 Бояна Георгиева вдигна купата – втора награда на ретро парада

3 Благоевградчанинът д-р Светлин Абаджиев (вляво) традиционно участва със своя „Шевролет Импала“,

 

 

Spread the love