Жива верига от 100 души пренесоха 20 000 книги до библиотеката на читалище „Зора” в Дупница, дарителят Петко Марков: С кмета Чимев и Клементина сме състуденти от ВМИ, бяхме неразделни

Filed under: Актуално от днес,Дупница |

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Над 100 човека направиха най-дългата жива верига за пренасяне на около 15 тона книги – около 20 хил. тома, дарени на читалище „Зора“ в града. Около 4 часа продължи в събота разтоварването на уникалната колекция на адвоката от Павликени Петко Александров Марков – от паркиран тир на паркинга пред хотела – до хранилището на библиотеката при читалище „Зора 1858”.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Докато пренасяха и подреждаха томовете от колекцията на Петко Ал. Марков, участниците в живата верига попаднаха на стари картички и на редки заглавия, като например „Регистър на Османската империя” от 1972 г. На тези находки особено се зарадва председателят на читалището Силвия Балинова.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Дарението е на Петко Марков, внук на Петко Александров Марков – адвокат и русофил от Павликени, притежаващ най-голямата в страната частна колекция. Разходите по организацията и транспорта бяха поети от Ротари клуб-Дупница, чиито членове също се включиха в живата верига по пренасянето на „културното съкровище“ в библиотеката. Активно в пренасянето участваха и младежите от Ротаракт клуб, много граждани, между които ученици, деца, пенсионери, както и учители, адвокати, прокурори и, разбира се, библиотекари.

Петко Марков дойде в Дупница заедно със съпругата си. Той разказа, че с Дупница е свързан и заради приятелството с кмета инж. Методи Чимев и съпругата му Клементина, с които са били състуденти във ВМИ и са били неразделни през цялото време. „Радвам се, че точно тук се съгласиха да приемат наследството на дядо ми. Досега всички библиотеки, с които сме говорили, отказваха дарението заради разходите по транспорта и липсата на свободна площ. Единствено читалището в Дупница откликна на призива ни, за което аз и моето семейство сме изключително признателни“, коментира Марков. „Това е културен подарък за хилядите ни съграждани“, лаконичен бе Чимев.

 

Снимки:

  1. С жива верига от над 100 дупничани книгите бяха пренесени в библиотеката.
  2. Още една уникална книга
  3. Внукът на колекционера – Петко Марков

 

Spread the love