1286 участници превзеха Сапарева баня на първия международен фестивал „Мома пее, гора се люлее”, дупнишкият ансамбъл „Рила” на Кирил Амбарков спечели награда и най-бурни овации

Организаторите Силвия Недялкова, Елена Джокина, Зафирка Бичакова: 3 дни и 3 нощи не спахме от тичане

121-02-01 351 121-02-01 356

С рекордните 1286 участници Първият международен фестивал „Сапарева баня 2015” под наслов ”Мома пее, гора се люлее” предизвика истински фурор в курортния град. Престижна награда и най-много ръкопляскания грабнаха  децата на дупнишкия ансамбъл „Рила” с ръководител Кирил Амбарков. Членовете на  журито бяха проф. д-р Костадин Динчев, хореографът Кирил Бельов, певецът и композитор Валентин Спасов. „Как посмяхте? Как успяхте да организирате такъв грандиозен фестивал, големи градове като София и Пловдив не смеят да се наемат за такова чудо”, говореха членовете на журито.

121-02-01 0357 121-02-01 364 121-02-01 370

Координаторката на фестивала инж. Силвия Недялкова от общинска администрация, Елена Джокина, Иван Начов, Зафирка Бичакова, Юлия Йорданова, Йордан Попов признаха, че не са спали три дни и нощи от тичане да посрещат изпълнителите и гостите на фестивала. „Яйце да хвърлиш, няма къде да падне, толко много народ се събра да играе и гледа фолклор  в Сапарева баня”, раздаха се местните хора.

121-02-01 0384 121-02-01 389 121-02-01 393

Самодейни състави от България и Македония се надпяваха и надиграваха без умора 2 дни на амфитеатъра пред гейзера. В неделя събитието продължи с галавечерта за победителите. Организаторите на фестивала община Сапарева баня, НЧ ”От извора-2013” и фолклорна телевизия бяха изненадани от рекордния брой участници. Във фестивала взеха участие 1200 учасници от категория танцови състави и фолклорни групи и ансамбли, имаше два състава от Македония – културно-просветно дружество „Куд Вера Йоцик” и фолклорен ансамбъл „Любчо Сантов”. В категория индивидуални изпълнители, инструменталисти и камерни формации взеха участие 86 изпълнители. Една от статуетките връчи и кметът на община Сапарева баня инж. Сашо Иванов, който със съпругата си бе сред публиката.

121-02-01 402 121-02-01 0419

Почти всички участници се бяха разположили в тревните площи на парка при гейзера и си правиха селфи сред красивата природа. Красивите български носии грееха при гейзера като ясно слънце. Голяма атракция бяха 70 танцьори на ансамбъл „Рила”, които с голямо майсторство ръководителят им Килир Амбарков успя да нареди за обща снимка само за пет минути. В екстаз всички танцьори на ансамбъла извикаха в един глас: „Рила, Рила нашата любима планина!”

Сред наградените с диплом и грамоти бяха „Изворите” от Симитли, децата от ”Елешница” – гр. Добринище, НЧ „Никола Вапцаров” – с. Тополница, Божидара Николова он НЧ ”Искра” – гр. Перник, съставите на с. Ресилово и Сапарева баня и др.

Диплом за най-млад участник получиха Катрин Димова от НЧ ”Христо Ботев” в Радомир и от детски ансамбъл „Рила” Иванина Костадинова. С диплом си тръгнаха и най-възрастните участнички Цанка Пелова и Спаска Паунова. Статуетки грабнаха  Нетко Косов от Симитли за най-атрактивно изпълнение, Иван Наумов  от Сапарева баня за най-добър музикален съпровод, за лъчезарно настроение Цветелина Иванова от НЧ ”Просвета” – Бобов дол и ДТС „Разметанче”. Статуетка и грамоти за съхранение на българския фолклор получиха участниците от ”Голешовски фантове” от община Сандански, „Бистришки извори” от с. Бистрица, НЧ ”Никола Вапцаров” – с. Струма -Сандански, ФА „Горнополска песен” – с. Овчарци, Женска фолклорна група от с. Сапарево и др.

 

Снимките

Моменти от фестивала „Мома пее, гора се люлее”

Spread the love

5 коментара за: 1286 участници превзеха Сапарева баня на първия международен фестивал „Мома пее, гора се люлее”, дупнишкият ансамбъл „Рила” на Кирил Амбарков спечели награда и най-бурни овации

 1. Не разбирам защо се впечатлявате на този посредствен „вестник“, който даже смее да носи името „Вяра“. Лъжи, клевети, оплювания, изопачаване на факти и прославяне на селски пръчки – това представлява скъпият ни „вестител“.
  Няма нищо лошо да се създаде този фестивал и да се поддържа. Желая успех и на организаторите, и на участниците в бъдещи изяви. Не тая никаква злоба към нито един състав или танцьор и уважавам всички.
  Възмутена съм от редакторите на „Вяра“ за глупостите (буквално), които бълват непрекъснато. Пък като лъжете, поне си пишете статиите грамотно. Но и за това се иска образование, както и за професиите, които сте си купили.
  С небивалиците, които изредихте в онази ваша статия, показахте единствено колко струвате самите вие. Не сте накърнили достойнството ни, не сте обидили хореографа ни или нас, не прогонихте хората от площада, които въпреки лошото време изгледаха откриването докрай. Не ги спряхте и да идват през следващите два дни от фестивала. Не ги накарахте да си останат вкъщи на закриването му, вместо да се увеличат. Не постигнахте нищо, освен да оплюете лицето на нашия град. Опитахте се да опозорите нещо красиво и полезно. Е, не успяхте, съжалявам.
  Нямате представа как съм се смяла на „разваления“ английски на водещата, който в действителност беше перфектен. Нямате представа как очите ми се напълниха със сълзи от смях, когато прочетох „коментара“ на децата от грузинската група. Познавам ги по-добре от всеки един, който би могъл да коментира под компроментираната ви статия и мога да ви кажа, че съм напълно удивена как са проговорили на български специално за вашето вестниче, след като 4 дни едва се разбирахме с тях на руски. Мисля, че няма смисъл да продължавам.
  Браво, вестник „Вяра“! Успяхте да покажете що за МЕДИЯ сте! Моите поздравления за това, че нямате грам обща култура и се позовавате на лъжи и клюки! Направо сте страшни!

  П.С. Извинете ме, че по принцип учтивото обръщение „Ви“ е с малка буква в коментара ми, но не смятам, че заслужавате да се отнасям по друг начин към безхаберието и „личността“ ви!
  Извинете ме и че публикувам коментара си тук, но нямах друга възможност след като под тази ДОСТОВЕРНА статия за забранени коментарите! 🙂

  Мирела
  2015/юни/03 at 14:53 PM

 2. Това е чиста рекламация на един не толкова значим фестивал.Вестник „Вяра“ наистина трябва публично да се извини на господин Войнов и ансамбъл „Актавис“ за нанесената обида.Ансамбълът толкова много допринася за културното развитие на гр.Дупница…Как може да го оплювате по този грозен начин?

  Спаска
  2015/юни/03 at 13:40 PM

 3. Това е чиста рекламация на един не толкова значим фестивал.Весник „Вяра“ наистина трябва публично да се извини на господин Воинов и ансамбъл „Актавис“ за нанесената обида.Ансамбълът толкова много допринася за културното развитие на гр.Дупница…Как може да го оплювате по този грозен начин?

  Спаска
  2015/юни/03 at 13:24 PM

 4. Уважаеми Редактори,бих искала да знам защо събитие като Югозападен международен фолклорен фестивал „Мир на Балканите“‘ гр. Дупница бе така пошло отразено от Вас,а и дори е заключено за коментари,а това е отразено като Награди Грами……..Не е ли „малко“ невъзпитано така да пренебрегвате чуждия труд,да обиждате така водещата на събитието,та тя говори перфектен английски.И не мислите ли,че дължите извинение на Войнов и на ансамбъла ПУБЛИЧНО ИЗВИНЕНИЕ.Ще се радвам да получа вашият отговор.

  Гергана
  2015/юни/03 at 13:22 PM

 5. Уважаеми Редактори,бих искала да знам защо събитие като Югозападен международен фолклорен фестивал „Мир на Балканите“‘ гр. Дупница бе така пошло отразено от Вас,а и дори е заключено за коментари,а това е отразено като Награди Грами……..Не е ли „малко“ невъзпитано така да пренебрегвате чуждия труд,да обиждате така водещата на събитието,та тя говори перфектен английски.И не мислите ли,че дължите извинение на Войнов и на ансамбъла ПУБЛИЧНО ИЗВИНЕНИЕ.Ще се радвам да получа вашият отговор.

  Гергана
  2015/юни/03 at 12:48 PM