Забраниха търговията с череши на главния път в Кюстендил, безработната Мариана Александрова: Плащах си осигуровките с припечеленото

Filed under: Дупница,Кюстендил |

122-03-05-Mariana Aleksandrova

Областното пътно управление забрани на търговците на череши, които не са земеделски производители, да продават на главния път над кюстендилското село Коняво. Плодовете вървят по 2 и 3 лева килото според качеството. „Казаха ни, че това е изискване от министерството. Проблемите ни са, че Господ ни е дал хубава земя, плодородна, имаме най-хубавите череши. И в момента в София на пазара се продават уж кюстендилски череши на 5 лева, но не са, защото кампанията започва след 3 дни. Проблемите са, че земеделските производители, имащи имоти, но не са регистрирани, нямат право да продават продукцията си. А защо да се регистрирам като такъв, като за него се изисква документация, толкова голяма, че в чанта да я носиш. Нямаме нищо против да плащаме такси, за да е законно. Безработна съм, чудя се какво да захвана, за да си изкарам пари. Това е начинът – черешите, да си внасям на два пъти в годината осигуровките, тъй като на всеки му се налага да ходи на лекар“, споделя Мариана Александрова от село Коняво. „Защо само земеделските производители да могат да си продават стоката? Да го направят като на общинските пазари, там минават служители, събират такси за ден, за два месеца. Ще си платим, кампанията е месец и половина. Правили са ни проверки от Пътна инфраструктура, тъй като този път е международен. Санкции нямаше, а излиза, че ние вършим незаконно. Но аз продукцията си няма да я дам на пункт. Казаха ми, че ще тръгне от 50-60 ст. за кг, а до купувачите се качва пет пъти“, заяви Мариана Александрова.

Колежката й по маса Надежда Григорова е с пенсия от 150 лева. „Разчитам на тези череши да си купим дърва, иначе за ток давам 60 лева. Сега като дойдат производителите, махат ни. Добре че сред тях има човечни, приютят ни на тези 5 кв. метра. Но за 50 ст. аз на пункт няма да ги  дам, такъв труд съм положила“, споделя Надежда Григорова.

 

Снимката

Мариана Александрова

 

 

 

Spread the love