Кела платил 8 млн. лв. за свободата си

Filed under: Искам думата,Последни |

Бургазлията се е консултирал с виден руски адвокат, който имал огромен опит с клиенти от ъндърграунда

122-10-01-Kela-bolnitsa

Сагата около бургаския ъндърграунд герой Пламен Дишков-Кела, обвинен като поръчител на убийството на Мастара, приключва с щастлив за него край. За последно стана ясно, че съдебното следствие е спряно с постановление на съдия Събчо Събев. Процесът е в задънена улица и едва ли скоро ще бъде възобновен. Според бургаски магистрати това най-вероятно няма да се случи, пише „168 часа” в началото на 2014 г.

Всички в морския град са изумени как се случи така, че обреченият Дишков се измъкна без проблеми от затвора и сега купонясва в региона на свобода. В последните седмици той може да бъде видян редовно в едно от култовите поморийски заведения – „Атриум“. Там често е в компанията на бившия си враг Митьо Очите или на приближени свои хора от боксовите среди. Кела демонстрира отлично настроение и вече планира новите си бизнес начинания.

Сагата, която започна със залавянето му в Португалия, е била с предизвестен край. Това твърдят хора от неговото обкръжение, които са наясно с начина, по който той е процедирал. Дишков сам е предизвикал своя арест в Португалия през лятото на 2011 г. Той е планирал внимателно цялата операция, която е трябвало да доведе до неговото пълно оневиняване.

122-10-01-boiko_stoqanov

Бургазлията се е консултирал с виден руски адвокат, който е имал огромен опит с клиенти от ъндърграунда. Юристът е измъквал множество хора, за които се твърди, че са свързани с мафията в Москва. Негови клиенти са били дори чеченски бандити, изнасяли оръжие и наркотици за Западна Европа.

Въпросният адвокат е бил препоръчан на Дишков от френски контрабандист. Той е уредил и срещата, която се е провела в пристанищния град Марсилия. Там руснакът и Кела говорили в продължение на часове. В крайна сметка юристът е обещал, че ще изготви план за неговото измъкване. След месец схемата вече била готова и предадена на Кела.

122-10-01-Deian Kostov

За консултацията той платил солиден хонорар от 1 милион евро на руския адвокат. След това се заел и с реализацията на целия проект. Неговото желание било да се завърне в България, като легализира бизнеса си и се измъкне от правосъдието. Дишков вече имал 20-годишна присъда, която била издадена задочно през 2007 г. Именно оттам започнал да атакува родната правораздавателна система.

След като е върнат в България в началото на 2012 г., той наема огромен екип от юристи. Става въпрос за над 40 специалисти, които започват да работят денонощно за него. Кела наема големи офиси в София и Бургас, където осигурява всякакви условия на адвокатите си. Той обещава космически хонорари на екипа, ако нещата бъдат доведени до успешен край.

Според вътрешни данни договорената премия била в размер на 5 милиона лева за целия екип, който би трябвало да я разпредели според заслугите. Стимулирани от огромната сума, адвокатите се захващат с работата и я довеждат до положителен за клиента си край.

Юристите правят много точен анализ и отменят първата присъда на Дишков, издадена задочно. Той получи 20 години затвор, след като беше признат за виновен като поръчител на убийството на бургаския бизнесмен Димитър Стаматов-Мастара. Кела депозира молба делото да се върне в досъдебно производство. В жалбата си той твърди, че не е знаел, че срещу него се е водело дело и не е бил запознат с присъдата.

Отделно бившият сикаджия твърди, че не се е укривал никога от Интерпол и органите на реда и винаги е ползвал личния си паспорт. Тогава той се присмя на всички писания, че бил с пластична операция и е променил външния си вид.

ВКС прие неговите мотиви и върна делото в досъдебно производство. Кела обаче остана в ареста с мярка „задържане под стража“. Тогава и започна акцията по изваждането му оттам. Оказа се, че той има тежко заболяване – коксартроза, което налага оперативно лечение в чужбина. Бургаският съд обаче на няколко пъти отхвърля исканията на защитата за промяна на мярката за неотклонение.

Войната беше жестока. Адвокатката, която представяше в съда Кела – Пенка Мутафчиева, беше непреклонна и продължи битката докрай. Стигна се до няколко експертизи и дори до отвод на съдията по делото Захарин Захариев.

Междувременно в затвора в Бургас изригна чутовен скандал отново заради Дишков. При направена проверка в неговата килия бяха намерени няколко лаптопа, таблета, мобилни телефони, скъпи маркови питиета и други екстри. Заради скандала хвръкна главата на шефа на пандиза Диян Костов. Стигна се и до куриоза въпреки обявените конкурси да няма желаещи да заемат поста директор на този затвор.

В това време – през лятото на 2013 г., защитата на Кела издейства той да бъде опериран в София. Веднага след това адвокатите отново подадоха молба и съдът реши Дишков да започне да провежда възстановителни процедури. Мястото обаче беше интересно. Става въпрос за суперлуксозния петзвезден грандхотел „Поморие“. Там Дишков ежедневно бе на специални процедури в СПА центъра и в рехабилитационния блок. Вечер пък с патерици посещаваше ресторанта и приемаше гости.

Клиентите на хотела ставаха свидетели на странни гледки. Примерно как Дишков в компанията на Митьо Очите и няколко свежи дами купонясват с кеф, а край тях като охрана стоят полицаи от затвора. По закон те трябва да пазят Кела денонощно – дори и по време на процедурите. Според свидетели Очите и Кела често са предлагали на момчетата почерпки, но винаги срещали отказ от тяхна страна.

Докато Пламен Дишков се весели в хотела, неговата защита продължава да работи за каузата. В крайна сметка той излиза на свобода през октомври миналата година

Причина за решението са пропуски при повдигнатото обвинение срещу него от страна на прокуратурата.

Отделно като мотив е посочено и здравословното му състояние. На 22 октомври пък Бургаският окръжен съд отново върна делото срещу него на фаза досъдебно производство. Адвокатите му за пореден път намериха пролука в обвинението, което не било отправено по необходимия законов начин. Така сагата продължи.

Междувременно чрез нов, много умел ход неговите защитници подготвиха следващите събития. Един от осъдените на затвор за убийството на Мастара – Тодор Неделчев-Недьо, неочаквано подаде молба за отмяна на своята присъда. Това става през есента на миналата година.

Той получи 16 години затвор като помагач при убийството на бургаския предприемач. Именно това негово действие стана причина съдия Събчо Събев да прекрати делото срещу Кела. Според неговото тълкувание първо трябва да се произнесе ВКС и след това да се реши какво ще стане с обвинението срещу Дишков. Смята се, че именно защитата на Кела е „посъветвала“ Недьо да постъпи по този начин. Сега делото отново е в задънена улица, а силният човек на СИК за Източна България през 90-те години е на свобода. Междувременно Дишков внесе и жалба срещу двама служители на МВР. Става въпрос за Росен Йорданов и Ралица Георгиева. Според него те са му нанесли обида и клевета. Това е станало през 2003 г. при разпит на обвиняемия Бойко Стоянов на детектора на лъжата. При разпита според жалбата на Кела двамата са манипулирали Стоянов и са му задавали подвеждащи въпроси. Отделно те са клеветили пред него Кела и са му внушавали, че именно той е поръчителят.

По-късно Стоянов беше осъден като физическия извършител на убийството. Заради това сега Кела завежда иск срещу двамата служители. Искът е внесен от адвокат Валентин Калчев. В него се настоява за финансова компенсация и за отмяна на решението Дишков да плати 5 хиляди лева разноски по делото срещу него. Така сагата около делото срещу Пламен Дишков-Кела е пред приключване. Според приближени до него хора той е платил 8 милиона лева за свободата си

Разходите са по различни пера, но най-много са дадени като премии и хонорари на неговия огромен екип от адвокати. Щастлива развръзка или просто история с предизвестен край.

Факт е, че неговите защитници свършиха уникална работа по изключително професионален начин. На другия полюс е обвинението, което показа пълна некомпетентност и липса на професионализъм.

 

Пламен Дишков бил член на зловещите „Ангели на ада“

122-10-01-angeli-na-ada

Пламен Дишков-Кела е бил през годините на бягството си член на една от най-страховитите международни банди – „Ангелите на ада“. Базираните в Германия главорези го приели още в началото на века, пише в. „Всеки ден“. Дишков бил известен с маниакалността си към моторите. Препоръчал го не кой да е, а Йосиф Йосифов-Йоско, който се ползвал сред тях с безупречно реноме. Смята се, че Кела пък години наред е осигурявал вноса на контрабанден петрол през бургаското и варненското пристанище чрез свой близък митничар, чиято жена е управител на неговия хотел.

„Ангелите на ада“ е клуб, създаден след Втората световна война от бивши военни летци. Член на рокерската банда е осъденият за убийството холандец Ервин Врекер, за когото е доказано, че е държал на къс повод няколко души в България и е осъществявал редовна връзка с тях, като даже им е гостувал, естествено с рокерските си принадлежности. По време на делото даже стана ясно, че между сливналията Йоско и Ервин е имало стиковка във вид на телефонни обаждания. Типаж, съвпадащ с описанието на Врекер, пък се спряга около убийствата на Илия Павлов, Румен Каратиста и други.

По данни на нашите служби в България организацията на Ангелите наброява над 200 души. Повечето от тях имат регистрации в полицията за различни прояви. „Те са хора с криминално минало. Замесени са в кражби, финансови измами, трафик на жени – може да се каже, че покриват целия криминален спектър“, твърдят от родните спецслужби. Първите данни за съществуването на тази организация в България датират от поне пет-шест години. Тогава тя е работела у нас под прикритието на други две групи – „Приятели на вятъра“ и „Каските“.

Европол, цитиран от „Ройтерс”, твърди, че банди, свързани с мотоциклетния клуб „Ангелите на ада“ и „Бандидос“, са се преместили в Албания, България и части от Турция, където се занимават с разпространение на наркотици и друга престъпна дейност. „Новите съюзи между бандите извън закона означават, че те вече имат капацитета да ръководят трафика на дрога през Югоизточна Европа, използвайки т.нар. „балкански маршрут“, се посочва в съобщение на Европол. „В надпреварата за използване на възможностите, които предоставят пазарите в Югоизточна Европа, евентуална война за територия е сериозна заплаха, имайки предвид наблюдаваното по-рано ескалиране на насилието между съпернически банди в други части на Европа“, предупреждава агенцията на ЕС.

 

Снимки:

1 Пламен Дишков-Кела, заобиколен от полицаи

2 Бойко Стоянов

3 Уволненият шеф на затвора Диян Костов

4 Членове на групировката „Ангели на ада”

 

 

Spread the love