Министър Ненчев в Благоевград: Имам намерение да даря имота на бившите казарми, на площ от 10 дка общината ще изгради експоцентър, музея и нова черква

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

126-06-01

Министърът на отбраната Николай Ненчев пристигна в Благоевград с новината, че е готов да дари имота на бившите казарми. „Имам воля да даря този имот на гражданите на община Благоевград. Надявам се това да се случи съвсем скоро. Когато министърът има воля, нещата се случват бързо. Предстои ми среща с кмета Атанас Камбитов, за да уточним детайлите“, увери министър Ненчев. Община Благоевград ще започне реализирането на мащабен проект в част от бившата казарма след повече от 15 години отлагане на решаването на този казус. Преди месец бе подписано предварително споразумение с министъра на отбраната за стартиране на процедура по прехвърлянето на 67 декара от имота в полза на общината. На площ от 10 декара общинското ръководство предвижда да изгради експоцентър, музей на Македоно-одринското революционно движение и нов православен храм. За църквата вече е осигурено външно финансиране. Останалите 57 декара от територията на казармите ще останат зелена площ. Те ще бъдат превърнати в огромен парк за отдих на жителите и гостите на Благоевград. Това ще бъде най-големият зелен оазис в града. Досега начело на тази класация бе парк „Бачиново“, чиято площ е 47 декара. През юли миналата година ОбС – Благоевград даде зелена светлина на кмета Атанас Камбитов за подписване на споразумение със Сухопътни войски за прехвърляне на част от терена на бившата казарма на кметството.

Финансовият ангажимент на община Благоевград е 1 милион и 98 хиляди лв. с ДДС. Ще се извършат строително – монтажни работи в имота, който остава за ползване на Сухопътни войски. Ще се направи път и ще се изградят складови помещения. Срещу това общината получава 67-те декара земя. Министърът се запозна на място с личния състав на военно формирование 26 400 в Благоевград. Той бе на визита в областния център, за да направи среща с командирите, да попита какво ги вълнува и да види какви проблеми имат, както и да се опита да реши въпросите на хората от личния състав.

 

Снимката:

Николай Ненчев (вляво) се запозна на място с личния състав на военното формирование

 

Spread the love