Радан Кънев: Властта сама по себе си не е ценност, ценност е да промениш живота на хората към по-добро

Filed under: България |

Реформаторът призова да не се променят националните баланси заради местните избори

127-18-01-Radan Kanev

„Властта сама по себе си не е ценност. Ценност е да можеш да променяш живота на хората за по-добро, продължи той. Ако се краде по-малко, ще има по-добро лечение, по-добро образование, а това зависи от съдебната система и прокуратурата и затова те са в основата и са най-важните“. Това каза в интервю за БНТ съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

“Няма как управление, зависимо от ДПС, да реформира правосъдието, където са се вгнездили навсякъде и мърсуват”, добави реформаторът. Според него в момента коалицията, която подкрепя правителството, е трудна, но стабилна. Факторът, който работи за унищожаването на връзките между партиите, подкрепящи правителството, е ДПС, смята лидерът на ДСБ.

„Официално Лютви Местан формулира “политическата цел да разделят добрите ГЕРБ от лошите реформатори и патриоти, за да могат след това на спокойствие да удушат добрите ГЕРБ”, заяви Кънев и допусна, че в ГЕРБ добре знаят какво ги очаква, ако останат сами с ДПС във властта – бавна и сигурна политическа смърт, и то за месеци, а не за години.

Общите им гласувания са грешки на ГЕРБ – плоския данък, абсурда с пенсионните фондове, запазването на НСО и против по-лесните референдуми. Това са дълбоко ретроградни теми и не е мъдрост или хитрост на ДПС – те използват грешките и на ГЕРБ, и нашите, за да представят себе си като важна част от баланса в парламента, а те не са. Много важно е те да престанат да бъдат такива и в местната власт, продължи анализа си Радан Кънев.

Той посочи, че на изборите наесен трябва да се взимат трудни решения в смесените райони и те трябва да бъдат добре премислени. „Не трябва да се стига до коалиция между ГЕРБ и ДПС по места, това ще наруши коалиционния баланс”, допълни депутатът.

Според него десните в тези райони трябва да се борят за образованите и предприемчивите, които искат да развиват собствен бизнес и не приемат да бъдат ощетявани и крадени от общинската власт и кметовете. „Най-важните обществени системи вече са на масата и лека-полека напредваме в реформирането им“, смята Кънев.

„Единственият въпрос е ще допуснем ли местните избори да отложат реформаторските усилия, защото догодина има президентски избори, после други, непрекъснато има избори. Ако изборите отлагат реформите, дайте да си ходим всички вкъщи“, коментира в сутрешния блок Кънев.

Думите му бяха по повод изказване на премиера Бойко Борисов от миналата седмица. В интервю той обясни, че „ако бяха догодина местните и по-догодина президентските, щеше да е по-добре, защото малко или много всички от партиите си искат своята идентичност, включително и ГЕРБ“.

Реформаторът призова да не се променят националните баланси заради местните избори.

Аз харесвам оптимизма на премиера Борисов, но се надявам, че стъпва върху фактите от реалността, особено в такъв труден момент, посочи още Кънев, като побърза да добави, че премиерът е много информиран човек.

 

Снимка:

Радан Кънев

 

Spread the love